2012. február 2., csütörtök

Hola! - Ola de frío!


Hihetetlen, leesik pár centi hó és pár fokot mínuszba csúszik a hőmérő higanyszála és a spanyolok teljesen megbolondulnak :-)

Nem, nálunk nincs ilyen rossz idő, itt csak simán esik és pluszban van 7 fok (a Kanári szigetek után itt van mindig az országban a legmelegebb) de a tv-n/rádión bármelyik csatornára kapcsolok arról van szó, hogy hogyan ne fagyjunk meg. Olyan trükköket tudhatunk meg mint pl. ha sózzuk vagy homokkal felszórjuk az utakat, akkor nem fog csúszni. Vagy hogy sálat kell tekerni a szánk elé, nehogy beszívjuk a hideg levegőt. Több iskolát pedig a hóhelyzetre való tekintettel bezártak, mert már esett 9 cm hó és mi van ha délutánra annyi lesz, hogy a gyerekek nem tudnak hazamenni? 
Nekünk annyiból jól jön, hogy nemsokára megyünk síelni, legalább tuti lesz hó :)

A hét szóvicce pedig kb. minden csatornán: A Hola! köszönésre a válasz az Ola - de frío!, amit így elég nehéz elmagyarázni, de "Hola" = szia, csak kiejtésben a H-t nem ejtjük, így "olá" marad. Az "Ola" pedig hullámot jelent, így "ola de frío" = hideghullám. Na, ezt most jól megaszondtam, de ha olvasnak spanyolul tudók, akkor biztos értékelik a humort :)

Pl. itt lehet megnézni a barcelonai időjárást:
esetleg Burgos: http://www.eltiempo.es/burgos.html , itt akár -8 is lehet egy éjjel.
Csak kontrasztként Budapest, mondjuk a vasárnap éjszakai -17 -tel :)

3 megjegyzés:

 1. Nekem most van lehetosegem megtapasztalni egyszerre a kettot, az otthonit es itthonit is :) s kozben elhataroztam magamban, hogy jo-jo, de jovohettol johet a tavasz, mert mar pakolnek ujra ki a teraszra es elveznem onnan a napfenyt :))

  VálaszTörlés
 2. Igen, én is csak addig szeretnék telet míg megyünk sielni, aztán jöhet a tavasz! Te amúgy is mindig olyan hangulatosra csinálod a teraszotokat :)
  Egyébként itt néhány rossz nap után azért mindig van egy-egy jó amikor olyan jó idő van, hogy kint tudunk enni a kertben. Olyankor kiviszem a teraszról az asztalt a kert közepére a napra és ahova odasüt ott nagyon kellemes idő van.

  VálaszTörlés
 3. Ohh...ezt jol esett most elkepzelni 'kertben enni':)) na de majd megteremtjuk azt is, egyelore szeretem es elvezem a teraszos etkezeseket is, de pl amikor utnak indulunk a partokra kotelezoen kint szeretunk mi is enni mindig mindenhol :))) Szerencsere az a jo Madridban is megvan, hogy telen sem pakoljak el a napos helyeken levo ettermek az asztalokat es szekeket, igy ebed idoben minden nap lehet kint enni itt is, plane ha melegit a nap, ami egesz decemberre es januarra igaz volt - most az elmult ket-harom hetben hidegebb volt, de mar melegszik ujra. szerintem egy-ket nap es kint ehetunk mi is a teraszunkon :)

  VálaszTörlés