2012. május 18., péntek

Casa Alfonso, Campoamor - avagy lássuk mit ér egy Michelin csillag!

Mivel a húgom egy Michelin csillagos étteremben kezdett nemrég dolgozni, gondoltuk munkakezdés előtt megnézünk magunknak egy ilyet. Itt a közelben egy egycsillagos étterem van, Campoamorban, a Casa Alfonso.

A Michelin csillagok története az autógumikig nyúlik vissza. Mikor a Michelin testvérek a 19. század végén feltalálták azokat a bizonyos gumikat, kitalálták, hogy kiadnak egy térképet amin jó éttermek és szállodák szerepelnek. Így remélhetőleg sokat utaznak majd az emberek, a gumik kopnak, az üzlet meg virágzik :-)
Ez lett a Michelin Guide, mely eleinte Párizs környékére, később Franciaországra majd Európára és szinte az egész világra kiterjedt.
Az ötlet olyan jól sikerült, hogy a mai napig él és működik a rendszer, sőt, egyre inkább továbbfejlesztik, mára már a legkomolyabb szakmai elismerések egyike.
Inkognitóban érkező ellenőrök értékelik az ételek minőségét, a konyha stílusát, az ár-érték arányt. Fontos, hogy csak az étel számít, a szerviz vagy maga a hely dekorációja nem.


  • Egy csillaggal (Michelin star.gif) minősíti a Vörös Könyv a „a kellemes úti kitérőt jelentő, kiváló fogásokkal büszkélkedő” éttermeket.
  • Két csillagot (Michelin star.gif Michelin star.gif) kapnak azok a kitűnő éttermek amelyek miatt érdemes az utazóknak hosszabb kitérőket is tenni.
  • Három csillagot (Michelin star.gif Michelin star.gif Michelin star.gif) adnak azoknak a helyeknek, amelyek meglátogatása külön utazást is megér.

Nos, a mi éttermünket kicsit eldugták, konkrétan volt internetünk, térképünk, GPS-ünk, aztán mégis egy helyi ember mondta meg az utat :-) Persze mint kiderült már kétszer elmentünk mellette, csak nem a jó oldaláról közelítettük meg a helyszínt. 

Ez a hátsó bejárat, ez előtt többször is elmentünk. Az oké, hogy láttuk, hogy egy étterem, de errefelé az nem ritkaság, szóval nem jöttünk rá, hogy ez AZ

Aztán mikor jobban megnéztük a postaláda mellett a feliratot rájöttünk, hogy ez az amit keresünk

Végül sikerült rátalálnunk a főbejáratra, azért innen már nehéz lett volna eltéveszteni


A neten valami régebbi infót találtam mert tudomásunk szerint hajnal 1-ig voltak nyitva, de mikor kijöttünk a pincér srác bizony bezárta mögöttünk az ajtót. Rápillantottunk a falon levő táblára majd az óránkra: fél 12 múlt, ők meg 11-kor zárnak. De tényleg egy pillanatig sem éreztették velünk. :-)

Természtesen a kóstoló menüt választottuk mert mindet ki akartunk próbálni. 
Bevallom akartam fényképezni is, de az ételek, a kóstolgatás és véleményezés annyira lekötöttek minket, hogy mindez csak akkor jutott eszembe mikor már kívül voltunk a kapun, így ételfotókkal nem szolgálhatok.  :-( De ha egyszer megint itt vacsorázunk, igyekszem nem elfelejteni!

Persze mindez azt is jelenti, hogy tényleg nagyon különleges dolgokat próbáltunk. Folyamatosan állítgattuk a rangsort: nekem a gyöngyhagymás a nyerő - nem, ez jobb - fú, ez valami csúcs... Voltak nem különösebben ízletes fogások és voltak amikből egy tállal is megettem volna. De olyan, ami kifejezetten nem ízlett, nem volt. 
Mondjuk a szakács kicsit talán túlzásba vitte a zselé használatát, konkrétan az ételek kb. felén volt valamilyen formában, talán ez az egyetlen negatívum, ha egyáltalán ez annak számít. A legviccesebb pedig az egyik desszert volt: fagyi robbanó cukorkával, hát ezen halálra röhögtük magunkat :-) (Persze ezen csak az tud röhögni, aki kb. 20-25 éve nem vett robbanó cukorkát és feltörtek benne a  gyerekkori emlékek :-) )
Az italok közül pedig a legjobb egy édes fehérbor volt ami része volt a menünek (Az egyéb fogyasztott vörös és fehér bort külön fizettük, azokat a menü nem tartalmazta.)

Íme, ezt mindet végigettük. :-) Ez a komplett kóstolómenü (létezik valami expressz változat is kevesebb fogással, na de ha már lúd, legyen kövér, nem?)A fordításra nem vállalkozom, lévén, hogy némelyikről magam sem tudom, hogy pontosan micsoda, amelyikről meg igen, annak se tudom a magyar nevét... Na meg mondjuk az, hogy "kaviár tojással és sonkával" nem hangzik túl érdekesen, de ahogy elkészítették, na abban van a lényeg. (Tudjátok, a részletekben rejlik, vagy valami ilyesmi...)
Abban egyetértettünk, hogy az abszolút kedvenc a "Tartar de atun rojo, mahonesa de wasabi y dashi" volt, ami szintén nem egyszerűen fordítható, de annál különlegesebb ízkombináció.

A Michelin Guide-nak igaza van, aki erre jár és valami különlegesre vágyik, az ne hagyja ki. 
(De paellaért vagy sangria-ért nem ide kell jönni :-) )

Ja, és előzetesen telefonon érdemes asztalt foglalni (965321365), ha legalább egy nappal előre foglalunk akkor egyedi igényeket (lisztérzékenység, allergiák, stb.) is igyekeznek figyelembe venni)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése