2012. június 15., péntek

VAKÁCIÓ!


VAKÁCIÓ!


Na végre, vége. Nem tudom ki várta jobban, a gyerekek vagy én...
Azt hiszem a szülőnek legalább olyan fárasztó egy tanév mint a kölköknek, hiszen velük tanultuk végig az évet. (Akár szó szerint értve, mert nem egyszer kapom elő a szótárt leckekészítés közben... és még mi lesz mikor az angol és spanyol történelmet vagy irodalmat tanulják!)

A lényeg, hogy ügyesek voltak/voltunk és szép bizonyítványt kaptak. Már ha bizonyítványnak lehet nevezni az itt szokásos levelet amiben leírják, hogy milyen ügyes volt a csemete és milyen öröm volt tanítani, és természetesen sosem fogják a tanáraik elfelejteni őket. Merthogy itt minden év végén búcsúznak, jövőre új osztályfőnök, új tanári kar. (Évzáró sincs, csak a ballagások a nagyobb szakaszok lezárása után)
Azért vannak jegyek is, nem csak szöveges értékelés, itt 10-ig osztályoznak és tizedes törteket is adnak, tehát simán lehet valaki 9.5 -ös valamiből.  Ebből következik, hogy a kitűnő tanuló ritka mint a fehér holló (én spec. egyet sem tudok, de attól még lehet, de itt olyan titokként kezelik a gyerekekről szóló összes információt hogy az USA titkosszolgálata tanulhatna tőlük :) ) mert itt ahhoz hogy valaki 10-est kapjon minimum 96%-ot kell teljesíteni. Ami azért nem kevés. Pláne úgy, hogy itt vizsgahetek vannak amikor pl. a matek dolgozat az 3 napon keresztül 50 perces feladatlap. Ezt még sosem sikerült 96%-ra írni... Az angolt egyszer már igen :) Így aztán a lányok jegyei is inkább 8-9-esek, de én ezzel is elégedett vagyok. Nem kis munka két nyelven megfelelni. 

Ráadásul a két nyelv miatt nekik több órájuk van mint egy átlag suliban, mivel mondjuk az írás-olvasást vagy a környezetet mind a két nyelvből tanulják, így ennek megfelelően vannak óráik is. 
Érdekes módon tesiből van rossz jegyük (7-es), pedig szeretnek mozogni, csak biztos olyan bénák mint az anyjuk aki kislabdadobáskor képes volt hátrafelé elhajítani a labdát... Annyira nem izgat a dolog hogy emiatt időpontot kérjek a tanártól megtudakolni az okát. Megbukni csak nem fognak... 
Pepe Art -ból kapott dícséretet (ez olyan rajz és technika keveréke tantárgy), Csenge pedig spanyolból, ami kifejezetten meglepett. De azért természetesen örültünk neki. Sőt, Csenge idén is kapott aranyérmet, így aztán már az első szüneti napon nekiesett a gyakorló füzeteknek :) Érdemes a gyereket motiválni :)







Év közben folyamatosan hasonlítgattam az anyagot a nekünk meglevő magyar tankönyvekhez. A nyelv kb. ugyanaz: írni, olvasni megtanulni (persze érdekes látni, hogy mennyire eltérő módszerrel tanítják az angolt és a spanyolt, nyilván a nyelv sajátságai miatt).  A környezetismeret is hasonló, apró eltérésekkel és más sorrendben, de gyakorlatilag ugyanazt tanulták mint a magyar kisdiák: állatok, növények, testrészek, érzékszervek, évszakok, foglalkozások, néhány alapvető dolog az iparról és a mezőgazdaságról. 
A matek viszont szerintem jóval bővebb volt: az összeadás-kivonás 100-as számkörben megy, egymás alá írt számokkal, a maradék továbbvitelével. Egyébként a számokat (sorrendbe állítani, diktálás után leírni ezres számkörben tanulták, de ennyire nagy számokkal még szerencsére nem kell összeadni) A szorzótáblából tanulták a 2-es, 3-as, 5-ös, 10-es, 11-est *, azaz a könnyebbeket, bár otthon elsőben egyáltalán nincs szorzótábla, szóval ahhoz képest mégiscsak nehezebb. Tanultak síkbeli és térbeli alakzatokat, olyan fogalmakat mint derékszög, csúcs, oldal, él, elkezdték a mértékegységeket. Tanulták az órát és az ahhoz kapcsolódó törteket (1/2, 1/4, 3/4). Csinálnak szöveges feladatokat és nagy hangsúlyt fektettek a pénzes feladatokra is. 

Az év végét elég jól kicentizték, a szokásos pénteki angol helyesírás dolgozatot azért még megírták, így az utolsó napon... 

A nyári szünetet is komolyan kell venni: kaptak angolból 5, spanyolból 6 kötelező olvasmányt (szerencsére elég rövidek, bár spanyolból még nincs meg mind), angolból 200 szót helyesírásra amiből első héten dolgozat (ezt én már fenyegetésnek vettem...), matekból és spanyolból egy rakat gyakorló füzetet, meg egy csomó weboldat ahol gyakorolni lehet, ha unatkozna a csemete ... , ez utóbbiak "csak" ajánlottak (ezeket majd a lapbook -os blogunkra beírom, ha esetleg érdekel valakit)
Ja, és írjanak naplót a nyárról mindkét nyelven, rajzokkal, fényképekkel illusztrálva.
Mindezt be kell adni év elején és beszámít az első trimeszteres jegyekbe.

Amit eddig sikerült beszerezni - a kötelező olvasmányok nélkül.
Ott fent középen az angol beosztás, hetekre lebontva. Hogy most ezen röhögjek vagy sírjak azt még nem tudtam eldönteni


És ezek után volt pofájuk kellemes nyarat kívánni...


Azért nem adjuk fel, juszt is kellemes lesz! (A mai napot legalább a medencében töltöttük és lelkesen fotóztunk a napló számára. Ja, és a csajok most is feladatlapoznak - nem tudom meddig tart ki a lelkesedés, remélem a feladott lecke végéig mindenképpen :) )



* itt 12-ig tanulják a szorzótáblát

23 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Legjobb szandekom szerint egy felkialtojel. :-)

      Törlés
    2. Igen annak néz ki :-D És mire hívod fel az olvasóközönség figyelmét? :-)

      Törlés
    3. Ti nem így csináltátok gyerekkorotokban?

      Törlés
    4. Az "Ó" után leesett :-D

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Ditke, amúgy ez itt is szokás??

      Törlés
    2. Fogalmam sincs, csak ÉN most már annyira vártam, hogy vége legyen, hogy kínomban elkezdtem :)

      Törlés
  3. mot tévedtem vissza... nah, így már képben vagyok! :)

    VálaszTörlés
  4. :D
    Leesett nekem is,miért felkiáltójel az első:)))
    Lányoméknál is elkészült a suliban,minden nap valamilyen vicces betű formájában.

    VálaszTörlés
  5. Gratula a lányoknak, ügyik voltatok! :-)
    A másodikos matekanyag a teljes szorzótábla, maradékos osztás, mértékegységek (dm, cm, l, dl) meg az idomok. Sok szöveges feladat szintén.
    Viszont rájöttem, hogy nem cserélnék Veletek sulit, mert nálunk csak annyit mondanak a tanárok, hogy akkor szeptemberig felejtsük el a tanulást ;-)
    Nincs kötelező olvasmány se, én örülök, mert magától szívesen olvas a gyerek, de hogy kötelező legyen? Ja és az otthoniak kb. 2 hete már nem is tanultak, befejezték az anyagot -igaz, mi se. :-)

    VálaszTörlés
  6. Akkor az osztáson meg a fél szorzótáblán kívül elvégeztük a második osztályt :)
    Itt nem tudom mit fognak jövőre tanulni, remélem hogy lassítanak a tempón. Semmi értelmét nem látom rohanni, inkább gyakorolnák be jobban amit tanulnak - és nem nyárra hagynák a gyakorlást...

    Erre most elég dühös vagyok, mert azt terveztem, hogy nyáron fognak magyarul írni-olvasni tanulni, mivel év közben erre se idő se energia. Erre tessék. Most ezek mellé tegyünk még be magyar könyveket és diktáljak j-ly szavakat?? Naplót is akartam velük iratni, de magyarul, hogy azt gyakorolják. Erre most ír egyet angolul, egyet spanyolul , és akkor már tuti semmi kedve nem lesz ugyanazt magyarul is leírni. Ehhh...

    A kötelező olvasmányt annyiból nem bánom, hogy elég jó könyveket szoktak adni év közben is, szívesen elolvassák a gyerekek. Ráadásul ezek tényleg nem hosszúak, sok kép, viszonylag rövid szöveg. Ráadásul az angolhoz CD-k is vannak, lehet hallgatni is.
    Most a könyvtárba járás a sláger, aminek örülök, mert így legalább maguktól választanak, olvasnak és még a gatyám se megy rá :)

    A suli ügyben mi is sokszor vacilálunk. Volt nem egy osztálytársuk már akiket elvittek állami suliba mert itt túlzottnak találták a terhelést. Igazuk van, csak én az angol miatt nem szeretném. Itt annyira jól tanítják az angolt, és hosszú távon az életben nélkülözhetetlen az angol (meg lassan a kínai, de 6. osztálytól az is lesz :-) )
    Arra is gondoltunk már, hogy mondjuk az általánost kijárja itt, addigra megtanul olyan jól angolul, hogy már nem gond ha átmegy másik iskolába és középiskolát meg spanyolul... De ez még olyan messze van és annyi minden történhet még addig, hogy nem is nagyon agyalok rajta. :)
    De ki fog derülni a blogból :)

    VálaszTörlés
  7. Gratulálok a lányoknak,nagyon ügyesek!

    Nálunk az elsős matekban szintén a hossz és űrmértékek,idomok,szögek,óra-idő tanulása,helyi értékek,rengeteg szöveges feladat,szabályfeladatok,100-ig számolás meg volt évvégéig.Szorzás osztást másodikra teszik.De nagyon tömény volt és sok.De még mindig kevesebb,mint nálatok. A matekot és magyart hetekkel előbb befejezték,lapok voltak fénymásolva,azokon dolgoztak,és rengeteg témazárót írtak!

    Nyárra:magyarból 3 kedvenc mesét kell elolvasnia, beszélgetni a tartalmáról,majd rajzokat készíteni a történetekről.Ennyi.
    Gyakorolni lehet,direktbe semmi nincs feladva,nekünk is van foglalkoztató,játékos formában vannak benne a feladatok,könnyű,rövid példák.
    Hallottam más anyukától,hogy ők csak augusztusban fognak gyakorolni,a másik szerint ne csináljunk semmit,majd szeptemberben megint csatasorba állnak,valaki esküszik a mindennapos gyakorlásra, mások pedig (mint én is), csak 3-4 naponta gyakorlunk.Olvasni minden nap kell kicsit.

    Iszonyú mennyiség amit a lányaid kaptak,ráadásul nem egy nyelven,ez nem lesz igazi nyári szabadság így:( Minek rohanni,minek ez a sok anyag? Én sem értem.

    Azért én kívánok nektek élményekben gazdag Vakációóóóóót, jó egészséget, sok vidám együtt töltött napot!

    VálaszTörlés
  8. huh, nekem is túlzónak hat meg nagy iramú tempónak, de lehet teher alatt nő a pálma?!-fene se tudja, amennyire visszaemléxem én rühelltem a kötelező olvasmányokat, még a lendület megvolt a nyár elején, de utána egyre kevésbé...
    a csajoknak a magyar már nem fog beleférni a repertoárba-vagy irtó nehezen ezen a nyáron, vagy nem most erőltetném... nemtom nehéz ügy ez, akik, mint mi is otthonról elszakadtunk, hogyan is oldjuk meg, h legalább írni,olvasni tudjanak majd magyarul-lehetőleg helyesen ugyebár!

    VálaszTörlés
  9. Hiába nem vitted lovagolni ha nyárra megkapja a "Domina" c. könyvet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De legalább nyugodt vagyok, nem én tehetek a gyerek erkölcsi romlásba döntéséért :)
      És ha belegondolok, még ezek fenyegetőznek, hogy ha 3x elkap a rendőr gyerekülés nélkül akkor feljelentenek mint veszélyeztető szülőt... a Domina meg még tananyag is :)

      Törlés
  10. ..ami kérdésként felmerült bennem, h a vakációt hogy töltitek a nagy házi olvasmányos és házi feladatos napokat, heteket nézve? ennyi szabit kiveszel? ki tudsz? vagy van tábor/nyári felügyelet/nagyi?.. vagyis hogy oldjátok Ti pl.meg, ahol nincs közelben egy szál rokon se? csakis, ha repülőre ültök...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem olyan szempontból szerencsém van, hogy én nem dolgozom minden nap (igaz, hogy amikor igen akkor egyben 17 vagy 24 órát), így viszont vannak szabad napjaim.
      Nyári táborok vannak a környéken de a csajok nem akartak menni. És természetesen lesznek nagyik is, jönnek is meg a csajok is mennek Magyarországra. Úgyhogy szerencsére meg tudjuk oldani. Az más kérdés, hogy se ma, se tegnap nem volt idő tanulni... De majd csak kész leszünk valahogy, hosszú még a nyári szünet :)

      Törlés
  11. Lehet, hogy nem rossz, ha a szorzótábla felét már tanulták. Az enyémeknek ömlesztve kellett az összes és rengeteget szenvedtünk vele. Egyébként Magyarországon is sok iskolában van nyári házi. Nálunk is:(

    VálaszTörlés
  12. Madre Mia, ezen meg az en lelekzetem is elakadt most! De ameddig a lanyok elvezik es csinaljak, addig 'no te preocupes':)) Itt Madridban az osszes allami iskola eleve ket nyelvu, amit allitolag pont akkoriban vezettek be, amikor mi ide koltoztunk, igy eleve tanitjak a gyerkoket mindket nyelven, bar el tudom kepzelni, hogy nalatok meg intenzivebben folyik mindez, hiszen itt a gyerekek 90%spanyol, nem olyan szines nemzetkozi mint nalatok, igy nyilvan egymas kozott eleve spanyolul beszel mindenki. Viszont az biztato, hogy anyanyelvu angol, foleg amerikai, tanarok tanitjak oket. Az angolban sokkal jobban tudok en is majd segiteni neki, mig a spanyol szotar mar igy 4 evesen csattog :D de legalabb vele egyutt bovitjuk a szokincsunket :) Tartottam tole, hogy mar jovore masik tanart kap, de szerencsere ugyanaz a tunderi, energikus, lelkiismeretes es karakan no lesz a tanara, aki iden is veluk volt! Nekem o a legszimpatikusabb, es komolyan meghatodtam, amikor az utolso napon atolelt es puszit adott bucsuzasul, mert o pont nem az a fajtanak tunt! ezzel az idezettel eresztett el bennunket a nyarra: ''La enseñanza que deja huella no es la que se hace de cabeza a cabeza, sino de corazón a corazón.'' Howard G. Hendricks Szivemhez szolt egybol, mintha a gondolataimban olvasna :)) Jovore viszont tudom, hogy mar mi sem tehetjuk meg, hogy az iskolai szunidokon kivul utazzunk, erosebb lesz nalunk is szeptembertol a hetkoznapi beosztas es tanulas.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk az a gond, hogy nem egyszerűen két nyelven tanítanak, tehát van angol és spanyol nyelvi órájuk is, hanem a két ország tanmenetét tanulják. Így több órájuk van mint egy átlag ilyen korú iskolásnak és ugyanarra a tananyagra viszont kevesebb óraszám jut. Tehát mondjuk a magyar környezet ismeretnek megfelelő tárgyat itt tanulják angolul (Science) és spanyolul (Conocimiento del medio) is, angolul az angol , spanyolul a spanyol tanrendnek megfelelően. (persze ez jó, mert így mindkét nyelvből fejlődik a spec, szókincse is - meg nekünk is, mert pl. a bibe vagy porzó és mindenféle rovarok egyik nyelven sem tartozott az alapszókincsem közé :-) ) Vagy később tanulnak majd angol és spanyol irodalmat is, vagy pl. történelemből kell majd az angol iskolának megfelelő tanterv szerint a történelem, meg a spanyol iskolának megfelelően is a történelem. Nyilván vannak átfedések, de ahogy mi is kiemelten tanultunk magyar történelmet és irodalmat a többi országhoz képest, ők nagyobb dózisban tanulják a spanyolt és angolt. Ehhez magasabb óraszám és nagyobb terhelés kell. Viszont csak így lehet elérni, hogy mire érettségire kerül a dolog választhasson a gyerek hogy az angol vagy a spanyol érettségit teszi le, attól függően, hogy hol akar továbbtanulni.
      A nyelvvel inkább annyi a gond, hogy az iskolában a domináns nyelv az angol, így a gyerekeim a spanyol anyanyelvű gyerekekkel is angolul beszélnek.
      De gondolom majd idővel alakul ez is, egyelőre nem aggódom.

      Az tény, hogy ha nagyon azt látom, hogy nem bírják akkor nem fogom erőszakolni és átviszem állami suliba őket. Sok szülő pont 6. osztály után viszi őket államiba, mert addig az angol olyan erős és stabil lesz hogy már nem felejti el, önállóan is képes lesz fejleszteni és a barátságok is megmaradhatnak az angol osztálytársakkal, viszont a gimis rész már állítólag nagyon kemény két nyelven két tanmenettel és az államiban lazán tud sokkal jobb eredményeket elérni a gyerek.
      Nagyon nehéz kérdés, egyelőre maradunk mert az angolt mindenképpen szeretném ha nagyon jól beszélnék, az mindenhez kell, a spanyol meg majd alakul. Felesleges most ezen agyalni, az idő úgyis eldönti. Meg később már ők is érettebbek lesznek hogy őket is bevonjuk a döntésbe. :-)

      És igen, a suli nagyon korlátozza a kirándulásokat, nekünk is a szünidőkhöz kell alkalmazkodni, ráadásul még az ügyeleteket is úgy alakítani... mi is érezhetően kevesebbet voltunk idén utazgatni. :-(

      Törlés