2012. június 25., hétfő

Gazpacho Andalúz


Ha végre itt a nyár és meleg az idő - akkor jöhet a jéghideg spanyol paradicsomleves, a gazpacho:

(Egészen pontosan gazpacho Andaluz, (vigyázat, létezik a gazpacho manchego ami csirke és nyúlhúsból készül és valami teljesen más! Turistaként érdemes odafigyelni erre az apró különbségre ha az étlapon látjuk.)

Mikor életemben először ettem akkor megállapítottam, hogy nekem ez nem jön be és jó sokáig nem kóstoltam újra. Aztán a kórházban ahol dolgozom egy nap nem nagyon maradt semmi jó mire lementem vacsorázni, és ismét adtam neki egy esélyt. És láss csodát, rájöttem, hogy ezt én tulajdonképpen szeretem :-)

Elkértem a receptet (ami első körben kb. annyi volt, hogy turmixoljam össze a paradicsomot a kenyérrel és kész :-) )

Részletesebben nagyjából a következő:
Fogunk néhány (mondjuk 5-6) szép piros paradicsomot, egy uborkát, egy lilahagymát, egy fél kaliforniai paprikát, egy gerezd fokhagymát, némi maradék száraz kenyeret (mi bagettet szoktunk enni, abból olyan 1/3-át, 1/4-ét haszálom. Nem jó ha túl sokat teszünk bele mert nagyon sűrű lesz. Bár ízlés dolga...).
Az egészet feldaraboljuk nagyobb darabokra és picit megsózzuk, meglocsoljuk kb. fél deci olívaolajjal és pár kanál fehérborecettel - és mehet éjszakára a hűtőbe. Ez fontos, így érnek jól össze az ízek.



Reggel felöntjük kevés hideg vízzel (Mondjuk olyan 1 deci, ízlés szerint, függ a zöldségek víztartalmától és persze attól, hogy mennyire szeretjük sűrűre a levest. Egyszerre inkább öntsünk kevesebbet mert ha túlhígítjuk ízetlen lesz) (én ha van itthon fele rész paradicsomlével, fele rész vízzel csinálom) és jól összeturmixoljuk, míg teljesen krémes lesz. Az állaga akkor jó, ha sűrű, de azért nem áll meg benne a kanál. Sózzuk, borsozzuk. (én közben kóstolgatom, hátha kell még bele pl. még egy pici ecet)
Beledobálunk pár jégkockát és jó hidegen tálaljuk. 

Ja, és fontos, kis tálkában tegyünk mellé apró kockákra vágott hagymát, uborkát, paradicsomot, paprikát és pirított kenyeret. (Itt lehet kapni nagyon finom fokhagymás ízesítésűt, azzal valami isteni, de a sima házi készítésűvel is nagyon finom), ezt mindenki saját gusztusának megfelelően dobálja bele. 

jelen esetben a kaliforniai paprika kimaradt, mert nem volt itthon, de azért azzal együtt az igazi



Nyáron isteni hűsítő leves, ha pedig hígabbra csináljuk (viszont akkor kevesebb kenyér (vagy akár a kenyér el is hagyható) és több ecet, fokhagyma és bors kell bele, hogy azért legyen íze) akkor csak úgy pohárból iható zöldséglevet kapunk. Még jobb ha jégkockát is teszünk bele. :-)

Persze ennek is, mint mindennek vannak változatai, vannak akik kenyér nélkül, csak a zöldségekkel csinálják (így mondjuk kevesebb kalória, ha épp valaki fogyózik - bár nekem kenyérrel jobban ízlik), vannak akik a végén a zöldségdarabok helyett savanykásabb almát vágnak kockára és azzal eszik, van aki hámozza a paradicsomot, stb. 

Szerintem meg ki kell kísérletezni a saját legjobb változatot. :-D


Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

  1. Üdv Ditke!

    Már olvasva is nagyon tetszik, feltétlen kipróbálom a közeljövőben. Köszönet a receptért!
    T.

    VálaszTörlés
  2. Összefutott a nyál a számban, ahogy olvastam :)))) Nagyon jónak hangzik, bár itt most 17 fok van, esö, tegnap egy nem túl magas hegyen pedig hóban kirándultunk, szóval annyira sok jeges-hideg dologra nem vágyom, de ha jön a kánikula (vagy mi megyünk elébe), akkor ki fogom probálni :)))
    Szép nyarat Nektek! Orsi

    VálaszTörlés
  3. én is ki fogom probalni! :) koszi!!! :)

    VálaszTörlés
  4. Mi tegnap csinaltunk, de csak en eszem, Apukam pl.borzadva nezte, mi ez a fura dolog. En viszont imadom, Texasban sokszor csinaltunk, kenyer nelkul, de amugy ugyanigy. Koszi a receptet

    VálaszTörlés