2012. december 20., csütörtök

"Fiam, majd ha megkeresed a rávalót"


Biztos sok családban elhangzott már az ominózus mondat, (én legalábbis sokszor hallottam gyerekként) és bizony újabban én is egyre többet szajkózom kielégíthetetlen igényű gyermekeimnek. Mert hogy igényeik és ötlettáruk, hogy mi az ami nélkül egy mai gyereknek nem élet az élet, az kimeríthetetlen. A "nekem fiam fele tized ennyi játékom sem volt mégis felnőttem" klasszikuson túl a múltkor épp ezt vágtam a fejükhöz, mikor közölték, hogy "bezzeg ennek meg annak már egy csomó Monster high babája van" és adjak már pénzt, hogy ők is megvehessék a sorozat tucatnyi hiányzó darabját. Na ekkor hangzott el a számból, hogy "majd ha te keresed a pénzt akkor arra költöd amire akarod". 

Erre a csajoknak sem kellett több, eldöntötték, hogy vállalkozást alapítanak: készítettek egy kancsó limonádét, fogták a műanyag poharaikat (mert üveget nem engedtem) és kimentek a közeli parkba, hogy majd a limonádé eladásából megkeresik a babára valót. Bevallom kíváncsi voltam, (meg nem akartam, hogy baj legyen, nehogy valaki még túl komolyan vegye az illegális árusítást) és kimentem utánuk. Még véletlenül sem akartam letörni az önbizalmukat :-)

Mit mondjak, nem voltak szívbajosak. Aki csak arra járt mindenkit leszólítottak és kínálgatták a portékát :-) Édesek voltak, egyik mondta angolul, a másik spanyolul :-) És nem tántorították el őket az első kudarcok, csak szaladtak minden kutyát sétáltatóhoz, babakocsit tologatóhoz, boltba menőhöz, hogy kér-e egy kis limonádét. Eleinte igen borsos 5 Euros áron akarták adni (mert ugye három gyereknek három baba árát kell összeszedni), de gyorsan rájöttek, hogy a 'mindegy mennyit csak adjanak' módszer hatásosabb.  A végén már az arra járó kocsikat is lestoppolták. :-) Szerencsére mindenki nagyon kedves volt és mosolyogva állt a dologhoz, és én lepődtem meg a legjobban, hogy volt aki tényleg adott nekik pénzt. Kinek mennyi aprója volt, de több Eurot is adtak egy-egy pohár limonádéért, (aminek elfogyasztását aztán udvariasan visszautasították - érthető módon), így végül a lányok itták meg mindet. A pénzt a végén igazságosan elosztották, és bár a babára való nem jött össze, azért jól szórakoztak :-)

Én pedig mint családi krónikás megörökítem az utókornak, hogy ha a gyerek majd menő üzletasszonyként nyilatkozik az újságíróknak, akkor elmondhassa, hogy az első business-t 8 évesen indította és limonádéban utazott :-)

Parancsoljanak egy kis frissítő limonádét!

na számoljunk, mennyit kerestünk?

2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jó, nagyon tetszik :-) Én is pont ugyanezt szoktam mondani a kölyköknek, aztán komolyan is veszik, hogy mondjak valamit, mit tudnának dolgozni, hogy pénzt keressenek :-))) Szerintem jók ez a kipróbálások is, én mindenképpen támogatom és pártolom, én is mentem 14 évesen dolgozni és tökre élveztem.

    VálaszTörlés