2013. augusztus 16., péntek

Váltsuk valóra az esti mesét! Keressünk kincseket Franciaországban :-)


Általában én szoktam olvasni az esti mesét, de néha Zsolti felvált engem. Ő viszont nem nagyon szokott könyvből olvasni, inkább csak mesél valamiről a gyerekeknek.
Ezen a bizonyos estén épp arról amiről akkoriban olvasgatott. Templomról, papról, elrejtett és megtalált kincsekről, rejtjelekről és kódokról ... Aztán a következő és az azt következő estén is kérték, hogy folytassa a mesét. És persze meg akarták találni az elrejtett kincset. Látni az ördögöt a templomban. Megfejteni  a kódokat...
Olyannyira belemerültek, hogy nem volt kérdés ezek után, hogy hol nyaralunk idén:
Irány Franciaország, a Pireneusok!És hogy mi is a mese?
Hol volt, hol nem volt ...
Az üveghegyen A Pireneusokon túl élt egyszer egy fiatal pap, úgy hívták, hogy Bérenger Sauniere.


 Igen, Sauniére, pont úgy ahogy a Da Vinci kódban a nagymestert. Nem véletlen, hiszen állítólag a pap ismerte a grál titkát. ;-), a sztori pedig többek között Dan Brown-t is felvillanyozta. 

könyvek a témáról:


A Da Vinci kód filmváltozatában a 46. perc 13. mp-énél a borosüveg címkéjén a Rennes-le-Chateu -i vár látható:
A helyszín Rennes-le-Chateau, és történetünk 1885-ben kezdődik.Egy egyszerű kispap érkezik a poros "Isten háta mögötti" kis faluba. Pár évvel később érdekes tekercsekre bukkan a templom oltárának tartóoszlopában. Hogy pontosan mit rejtettek a tekercsek, senki nem tudja. De ettől kezdve furcsa dolgok történnek a faluban. Először is a pap házvezetőnőjével esténként nekiáll átrendezni a temetőkertet. Felássa a sírokat: egyeseket áthelyez, másokat teljesen megsemmisít. Majd belekezd a templom felújításába. Lépésről lépésre követi a munkálatokat, egyes szakaszokat saját kezűleg végez. Szokatlan módon dekorálja a templomot. Párizsba jár, és befolyásos emberekkel kerül kapcsolatba. Csodálatos birtokát egzotikus növényekkel ültette tele, külön könyvtárszobája volt egy toronyban különleges könyvekkel, és a templom oldalában is volt egy pici helyiség, amely érdekes módon pont egy kút aknája fölé épült, mely a mélybe vezetett... Állítólag egyenesen a templom alatti kriptába.

a templom makettje

Sauniére birtokának modelljeAz egyház nagyon nem nézte jó szemmel a tevékenységét, a falu lakói körében azonban köztiszteletnek örvendett.Titkát magával vitte a sírba. Bár állítólag halála előtt meggyónta őket, de ez a gyóntató papot annyira megdöbbentette, hogy rémülten rohant el, megtagadva a halottól az utolsó kenetet.
Azok, akik valamilyen módon kapcsolatba kerülhettek a titokkal, szinte mind rejtélyes körülmények között haltak meg.
Egyesek úgy vélik, a pap jeleket, útmutatásokat hagyott hátra a templomban és az épületekben, hogy az arra érdemesek, akik képesek lesznek megfejteni a kódokat, szintén hozzáférhessenek a titokhoz.

S hogy mi a titok, mik azok a híres kincsek? Csak találgatni tudunk. egyesek szerint anyagi javak: drágakövek, ékszerek, a vizigót királyok kincsei tették gazdaggá a papot (kérem szépen, még Budapesten is volt számlája), melyet a környékbeli sírokban talált. Mások egyházi titkokra gondolnak, melyekkel zsarolhatta a katolikus egyházat. A Sion rend titkos társaság is belekeveredett a történetbe, állítólag ők álltak a titkot ismerők meggyilkolásának hátterében.

Erre még jó ideig nem fog fény derülni, de tény, hogy a pap enyhén szólva is szokatlan módon díszítette a templomot és építette a környező épületeket.

A kincs "szaga" pedig kincsvadászok millióit vonza évente a környékre a titok megfejtésének reményében.
Január 22-én, Saunier halálának napján kivonulnak a rendőrök a templom védelmében, mert a kincskeresők, titokfejtők ellepik a környéket. Sajnos valóban van ok a fegyveres védelemre, többször megrongálták, ellopták a szobrokat, oszlopokat, sőt, egy kutatócsoport szó szerint elkezdte aláaknázni és berobbantani a templomkertet, hogy lejuthassanak az állítólagos kriptába. Az épületek azonban elkezdtek megsüllyedni és az önkormányzat betiltotta a további kincsvadászatot.

A falu határában egy tábla fogad minket:
Mindenféle ásás tilos :-)Azért minket nem olyan egyszerű ám elrettenteni!
Kincsvadászatra fel! :-)

1 megjegyzés: