2016. augusztus 24., szerda

Elballagtak


Fura ez az itteni iskola -  legalábbis nekem, Magyarországon szocializálódott szülőnek...

Nincs évnyitó, évzáró, nemzeti ünnep, anyák napja... kb a karácsony az egyetlen olyan ünnepség, amire a szülőket is meghívják. Néha készülnek egy-egy kisebb színdarabbal, de az ünnepnapoktól független dolog. 

Idén viszont mégiscsak fordulóponthoz érkeztek, az angol iskolarendszer szerint befejezték az alsó tagozatot. Mondom az angol szerint, mert hogy ne legyen egyszerű, a spanyol rendszerben még idén járják a hatodik osztályt, ami az általános iskola utolsó osztálya (6+6 -os rendszer működik). Szóval a Year 6 elballagott, a Primaria 5 még folytatja. Ezért aztán ha megkérdezik, hogy hanyadikosak a gyerekeim, mindig hosszú magyarázatba kell fognom...

A ballagás tiszteletére azért csak szerveztek egy ünnepséget. Mivel itt iskolai egyenruha van nem kell ünneplőbe öltözni, egész évben ebben járnak a gyerekek. 
Persze otthon ilyenkor verseket szavalnak, meg az osztályfőnökök könnyes búcsút vesznek, minden az elmúlásról szól. Itt pont fordítva: pozitívan a jövőbe tekintenek, minden arról szól, hogy milyen jó, nagyok lettek, jövőre már secondary-be járnak. Nincs kesergés, búslakodás, "elbocsátó szép üzenet", van viszont rengeteg dicséret, jutalomosztás, éneklés, örömködés. Nem olyan elegáns és ünnepi mint otthon, viszont nagyon vidám, boldog alkalom. 

ha valaki ügyes volt valamiben, itt nem könyvjutalmat hanem érmet és oklevelet adnak

mind a ketten kitüntetettek :-)

a büszke éremtulajdonosok

Amikor pedig véget ért a "hivatalos rész", következett a bolondballagás. A gyerekek kis csoportokba verődtek és saját maguk tervezett koreográfiával léptek fel a színpadon. Nagggyon tetszett mindenkinek, rettentő jól megcsinálták! :-)

Csengéék tornászoknak öltöztek, Petráék gótoknak
közös éneklés az angoltanárral


És ha megkérdezed, hogy mi a legjobb abban, hogy felsős lesz, mit válaszolnak? Hát hogy saját szekrényük lesz az iskolában (tudjátok, mit az amerikai filmekben) :-))) Fontos szempont! :-))


nem épp a klasszikus ballagási fotó,
de az egyenruhában nem jutott idő fényképet csinálni, olyan gyorsan átöltöztek


a nagynéni is el tudott jönni a nagy napra 

Elballagtunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése