2016. november 15., kedd

Ígérem ezzel vége a történelemleckének ...

A dublini O´Connel utcai Főposta épülete is központi helyszín volt a Húsvéti felkelés eseményei során.Délután Pearson itt olvasta fel a kiáltványt, melyben kihirdette az Ír Köztársaság függetlenségét és itt rendezkedett be az ideiglenes kormány is.
A kiáltvány kilátásba helyezte hogy az újonnan alakult ír állam Németország oldalán csatlakozna a világháborúba. Ez persze kimerítette a hazaárulás fogalmát....

A felkelők várták, hogy a lakosok csatlakozzanak, ám a köznép passzív volt. Az ír lakosság elítélte az erőszakos felkelést, ráadásul sokaknak a családja épp a németek ellen harcolt a fronton,  a köznép megelégedett volna a független ír önkormányzattal (Home Rule) is.

A brit hadsereg néhány nap alatt porig rombolta a fővárost és rengeteg áldozatot követelve megadásra kényszerítette Pearson kormányát.

A britek azonban nem elégedtek meg ennyivel és eléggé elvetették a sulykot:  több mint 3000 embert ítéltek el a felkelésben való bűnrészesség miatt. Ez már felháborította a közvéleményt és a kivégzett Pearsonékat, akiket addig hőzöngő meggondolatlan fanatikus őrülteknek tartottak, hirtelen mártírokként kezdték tisztelni. Később még Krisztussal is párhuzamba állították őket: hozzá hasonlóan életüket áldozták a közösségért, és épp Húsvétkor...

Személy szerint nekem ez a kiállítás még jobban tetszett mit a színházban látottak, igaz, innen nem sok képpel szolgálhatok, mert főként interaktív érintő képernyős kivetítők voltak, illetve egy teremben egy nagyon jól megcsinált kis rövidfilmet vetítettek amiben a forradalom eseményeit elevenítették meg. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése