2017. április 30., vasárnap

A córdobai virágos udvarokA forró mediterrán, andalúz klíma már a rómaiak idején is arra késztette az itt élőket, hogy elbújjanak a nap elől a hűvös fehérre meszelt házaikba. Ez az eredete a belső udvaros építkezésnek: a házat  a belső udvar, a patio köré építették, ahová a falak árnyékot vetettek és így napközben is hűvös, élhető szabadtéri teret kaptak. Ez volt a itt élők oázisa, ahol a nyári rekkenő hőség elől behúzódva pihenhettek sziesztaidőben. 

patio cordobés

Általában egy kút vagy szökőkút is volt az udvar közepén, szintén hűsítő, frissítő célokat szolgálva. A muzulmánok továbbfejlesztve ezt az építkezési szokást a ház bejáratát úgy helyezték el, hogy az érkezőnek ezen a kis udvaron át kellett haladnia - a frissesség érzését pedig buja növényzettel növelték, amiket természetesen bőven öntöztek, hogy mindig zöld legyen és virágba borítsa az udvart. 
Mivel mi márciusban jártunk erre még nem nagyon borultak virágba az udvarok, de cserébe nem volt tömeg és nyugodtan nézelődhettünk, fényképezhettünk anélkül, hogy még egy tucat ismeretlen lenne a képeken és takarná el a látnivalót :-)

Két alapvető típusát különböztethetjük meg ezeknek az udvaroknak: az egyik a családi ház saját belső udvara, a másik amikor több család lakik egy udvarban és a patio a közös előtér, közösségi tér volt. 

minden szabad falfelületet virágcserepekkel borítanak


közös, több családhoz tartozó udvar

itt sokat beszélgettünk a tulajdonossal, hihetetlen összegekbe került nekik a felújítás, hogy visszaállítsák, amennyire lehet, az eredeti állapotokat

a lakásokban csak hálószobák voltak, a mosókád, a kút és a konyha közös volt

hihetetlen, hogy több család is főzött egy ekkora pici konyhában.
És akkoriban nem is csak 1-2 gyerek volt családonkéntUgyan az egész város területén megtalálhatók ezek az udvarok de csak egyesek látogathatók, többségük ma is az itt élő családok házainak része és ezáltal privát szférája. 

A város több pontján és készültek a virágos udvarok által ihletett szobrok

így zölden is gyönyörű, de képzeljétek el nyáron, teljes pompájában!


ezen az udvaron is sokat mesélt a házigazda:
miután ráállt a fülem az akcentusra már jól elbeszélgettünk
ha nincs igazi, jó lesz a festett is :-)


ebben a házban ez eredetileg a gazdasági udvar volt, itt tartották a tyúkokat és egyéb állatokat
később alakították ki virágos udvarrá, ma már így láthatjuk
A legszebbek minden évben versenyre kelnek egymással (az első megmérettetés 1921-ben volt) és a turisták számára is nyitva állnak. 

az egyik udvaron: dicsőségfal

A legtöbbjük ma is lakott családi ház, ezért aki ide látogat, ne feledje ezt és tartsa tiszteletben.  A tulajdonosok egyébként nagyon szívesen válaszolnak a kérdésekre, bár állítólag a nyári szezonban több mint ezer látogató fordul meg naponta egy-egy pici udvaron, olyankor nem nagyon van idő  a beszélgetésre.  (Az andalúz akcentus egyébként elég borzasztó, amikor két udvaron is 70-80 év körüli bácsi nyitott ajtót, először kb. a köszönést se értettem, pedig mégiscsak 8 éve élek itt :-))) 

így kezdődött... (kép innen)

És ide kattintva láthattok egy díjnyertes fotót egy córdobai virágos udvarról teljes pompájában (mivel copyright védi a képet, még hivatkozással sem mertem feltenni)

A Mezquita környékéről indulva gyalog sétálva könnyedén bejárhatjuk őket. 
Az óvárostól függetlenül a córdobai virágos udvarok önállóan is szerepelnek az UNESCO Világörökségi listáján. 


info a következő honlapokon: 
spanyolul és angolul is: puerta de los patios córdoba


1 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néznek ki! Valahol mégis irreális ennyi cserép a falakon, de ha eljutok Cordobába, jó lenne megtalálni ezeket. :-)

    VálaszTörlés