2017. október 18., szerda

Túlélni Ophelia-t


"Anya, komolyan, ez csak ennyi volt?" - kérdezték a gyerekek, mikor már órák óta izgatottan lesték az ablakon át a hurrikánt. Szó szerint csalódottak voltak.  Ha már Ophelia, akkor Shakespeare után szabadon: "Sok hűhó semmiért" - mondhatnánk. 

De kezdjük az elején: 

Vagy az időjárás bolondult meg vagy mi vonzzuk magunkhoz a természeti furcsaságokat (vagy mindkettő), de Spanyoloszágban több mint száz év után havazott a tengerparton, itt meg alig költöztünk ide, soha nem látott erősségű hurrikán csap le a szigetre. Na jó, lefokozták trópusi viharrá mire ideért, de akkor is. 

120-130 km/h széllökésekre lehetett számítani


Először mindenki csak legyintett: jó, hát lesz szél meg eső, de mi ebben a különleges? Itt minden nap esik meg fúj a szél. Bár az időjárás megvitatása kötelező szociális interakció, most legalább volt is miről beszélni :-)) 

Az ír emberek sosem voltak ilyen boldogok;
24 órán át lelkiismeretfurdalás nélkül non-stop beszélhetnek az időjárásról! 


Vasárnap épp egy újdonsült ismerős családnál teáztunk délután, mikor a házigazda anyukának jött az üzenet, hogy hétfőn elmarad az úszásedzés. Aztán este mindenkinek, hogy másnap nem lesz iskola (mondjuk előbb is szólhattak volna...)

Hétfőn vörös viharjelzés volt érvényben, az iskolák, boltok, közintézmények zárva tartottak - úgy tűnik, komoly az ügy. A szomszédok, új barátok üzentek, hogy vigyázzunk magunkra, tv-rádió-internet tele a figyelmeztetésekkel: akinek nincs halaszthatatlan dolga, ne induljon el otthonról.



Zsoltinak pont Angliába kellett volna repülnie, még reggel is lestük az eget, az időjárásjelentést meg a reptéri információs oldalt, hogy akkor repülni vagy nem repülni? Ez volt a kérdés. 

Végül törölték az összes távolsági buszközlekedést és a repülőket is, úgyhogy eldőlt: marad itthon. Amikor a kórházba bement, gyanúsan kicsi volt a forgalom és rengeteg üres parkolóhely ott, ahol máskor vadászni kell rájuk: úgy tűnik azért az emberek többsége komolyan vette a figyelmeztetést. Minden tervezett műtétet töröltek, délutántól hazaszállítások sem voltak. A távolabb lakó dolgozóknak a kórház a helyi hotelekben foglalt szobát éjszakára, hogy a műszak végén ne kelljen ítéletidőben hazavezetniük. 

vészhelyzeti egységcsomag hurrikán idejére: Guinness sör és Tayto chips 

Összességében azt kell mondjam az írek minden biztonsági intézkedést bevetettek, hogy a lehető legkisebb legyen az okozott kár. Az elmaradt munkanapokat-munkaórákat attól függően fizeti ki a cég, hogy a munkahely döntése volt-e a munkavállaló hazaküldése (ebben az esetben teljes munkaidőt fizetnek) vagy a munkavállaló nem ment be dolgozni a rossz időre való hivatkozással (ez esetben nem fizetnek, de nem is számít igazolatlan hiányzásnak, nem vetetnek ki szabaságot erre a napra). Amely cégek megtehették, arra kérték a dolgozóikat, hogy otthonról dolgozzanak (így a kecske, meg a káposzta is...) Az iskola végül két napra bezárta kapuit ( a lányok nem kis örömére) a napok utólagos pótlása eddig még nem jött szóba...

Az írek azért szeretnek viccelődni, a bároknál például táblákat tettek ki a tanároknak: ha már úgyis zárva az iskola, ugorjanak be egy sörre :-)

Kedves galwayi tanárok
Élőzene + sör odabent
Ophelia munkaszüneti nap
(ha ezt a táblát a hátsó kertedben találnád, kérlek hozdd vissza a Blue Note Bar-ba)


Persze az emberek egy része semmiből nem akar kimaradni, úgyhogy kimentek a tengerpartokra, ahol a legerősebb a szél és a hullámok. Néhány kép az egyik újság honlapján: 


Az egyik tengerparton pedig 5 szörfös gondolta úgy, hogy ezeket a hullámokat nem kellene kihagyni. Ami egészen addig míg Darwin-díjas halálra vágynak rendben is lenne, de a parti őrség szolgálatban levő dolgozóit veszélybe sodorni, na az már több mint egyszerű felelőtlenség. Értem én, hogy ez valami különleges dolog a szörfösök életében, de a mentőalakulatoknak ez nem annyira 'buli'. Sajnos nekik nincs választási lehetőségük... Szerencsére mentésre nem volt szükség, még idejében kitessékelték őket a vízből. 


Végül közel 300,000 ember maradt áram nélkül a kidőlt fák és villanyvezetékek miatt, főként az ország dél-nyugati régiójában. 

Az emberek érdekes képeket is posztoltak: ez a kuka például a villanyvezetéken landolt. 

A hurrikán 3 halottjáról számolnak be a híradások: egy nőre vezetés közben dőlt rá egy fa, egy férfi pedig pont egy kidőlt fa miatt karambolozott. A harmadik haláleset már nem közvetlenül a hurrikánnak tudható be: egy fiatal férfi nekiállt láncfűrésszel feldarabolni egy kidőlt fát, de véletlenül saját magát sikerült elkapnia a fűrésszel... 



Innen a nappali ablakából viszont az egész nem tűnt másnak, mint egy kis viharnak: különösebben még a fák ágait sem tépázta meg. A lehullott faleveleket a bokrok alá fújta, Zsolti mondta is, hogy szerinte a kertész tudott valamit, azért nem jött előbb, hogy megspórolja a melót :-) Persze a kötelező óvintézkedéseket mi is megtettük: nem parkoltuk fa alá a kocsit, a kerti bútorokat, kukákat egy kupacba, szélvédett helyre hordtuk (Amúgy arra még nem jöttem rá, hogy minek ide kerti bútor, ki a fene ücsörög kint esőben vagy napsütésben, de vizes széken??), a cserepes virágokat behoztam és leszereletem a ruhaszárító kötelet (ami szerintem szintén felesleges dolog errefelé). Szerencsére a vihar elmúltával mindent a helyén találtunk és a kocsikon sincs egy karcolás sem, úgyhogy happy end. 

Azóta minden visszakerült a normális kerékvágásba: az áramszolgáltatást ahol kellett visszaállították, a megrongálódott tetőket gondolom elkezték megjavítani, járnak a buszok, repülők, a legtöbb iskola pedig menetrendszerint tartja az órákat. Örülünk, hogy a legtöbben épségben megúszták a dolgot, reméljük egyhamar nem lesz részünk másik természeti katasztrófában. 


Ha már hurrikán, kíváncsi voltam honnan kapta a nevét? (Ophelia, mért vagy te Ophelia?) Gondolom a sok Shakespeare célozgatásomból már rájöttetek, hogy azt hittem, hogy a névnek a Hamlet-hez van némi köze - de tévedtem. 

A hurrikánok nevét a keletkezési helyükön levő szokások szerint adják. A 19. században az adott naptári napra eső szent nevét kapták, így vonult be a Szent  Anna vagy Szent Fülöp hurrikán a történelembe. Később tudományosabbak lettek és a keletkezési hely szélességi-hosszúsági koordinátáival emlegették őket, de valljuk be, ez nem túl egyszerű és könnyen téveszthető.  Az irodalomban először George R. Stewart 1941-ben publikált "Vihar" című regényében szerepel Maria nevű hurrikán. Állítólag a 2. világháborúban a rövid, közérthető nevek használata megkönnyítette a rádiós kommunikációt, ezután jöttek divatba a női nevek (meteorológus-feleségek, szeretők, anyósok... - Tudjátok, Shakespeare is megmondta: "Gyarlóság, asszony a neved") 

De miért csak nők? Az egyik magyarázat szerint az angol nyelv mindent ami a tengerrel kapcsolatos, nőként emleget: a hajók, a tenger, a vihar mind "she". A tengeri vihar is evidens, hogy csak nő lehet. A másik, sokkal viccesebb magyarázat 1977-ben jelent meg a Huston Post-ban: Vajon egy férfi nevű hurrikán ugyanazt a küszöbön álló veszélyérzetet keltené az emberekben, mint, mondjuk, egy Karola? :-)
A feminista csoportok nyomására aztán 1979-től mégis bevezették a fiúnevek használatát: Bob volt az első férfi a csapatban. Persze ez sem tetszhet mindenkinek, egyesek szerint így már elvesztik a hurrikánok a "tüzes karakterüket". 

Manapság a Meteorológiai Világszervezet Hurrikántanácsa dönt a nevekről. A politikai korrektség érdekében ABC sorrendben haladnak, férfi- és női nevek váltakoznak. (Nem, nem fogadják el az anyós nevét, hiába küldik be sokan) 
Az év első hurrikánja A-val kezdődik, majd onnan haladnak tovább az angol abc-ben (kihagyva a Q, U, X, Y, Z betűket, mert azokkal nincs elég keresztnév). Ha netán egy évre nem lenne elegendő betű a görög abc-vel folytatják a sort. A nevek 6 év után ismétlődhetnek, kivéve a nagyon nagy pusztítást okozó hurrikánokét, amiket "nyugdíjaznak", mint például a 2005-ös Katrinát, a 2011-es Irént vagy a 2015-ös Erikát. Ne tévesszen meg senkit ez a három női név, összességében 1979 óta több férfi név került parkolópályára, amivel egyben levontam a következtetést, hogy a "pasik mégiscsak veszélyesebbek". :-))

A lista szerint a következő hurrikán idén Philippe névre hallgat. 

A vihar egyetlen pozitívuma (a falevélseprésen kívül) hogy kellemes meleg levegőt tolt maga előtt. Most, hogy elvonult, itt a hidegfront :-( De legalább nem esik, sőt, süt a napocska. 

Mielőtt teljesen átvenném az ír szokást és megállás nélkül az időjárásról fecsegnék, gyorsan befejezem. :-)




* “Would a hurricane with a man’s name convey the same sense of imminent danger as, say, a Hurricane Carla?"
 (jó, van aki szerint durva, szexista, etc., nekem több humorérzékem van mint női érzékenységem, szerintem vicces)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése