2018. február 26., hétfő

Kedves Télapó! A múlt héten nagyon jól viselkedtem. Kérlek, most erre koncentrálj ...

Tudom, tudom, lassan ez már a Húsvéti Nyuszi szezonja, de mivel tavaly sem maradt el a karácsony, én meg mindig le vagyok maradva ezzel a bloggal mint a borravaló, utólag bár, de itt a képes összefoglaló: 

Új országba költözve az ember minél gyorsabban minél több mindent igyekszik kipróbálni, megnézni, amihez nagyban hozzájárulnak az ismerősök javaslatai: itt jártatok már? azt kirpóbáltátok már? Legyen az egy étterem, egy hegy megmászása vagy épp valamilyen programlehetőség. 
Karácsony táján sokan említettek Télapós programokat. A mi lányaink már nem kicsik, de idén még épp el lehetett vinni őket ilyesmire, hát vettünk is jegyet mindkettőre ami jónak ígérkezett. 
Aki kisgyerekkel költözik ide (netán karácsony előtt jön ide kirándulni) annak hasznos lehet néhány info: 

Az Oakfield park egy közeli nagy park kastéllyal, kisvonattal ami ideális kirándulóhely egész évben.  Mi egyébként most voltunk először, de ahogy tavaszodik és jön a jó idő (értsd: ír viszonyok közt jónak számító idő...) akkor tuti kirándulunk egyet. 
Karácsonyra a kisvasút átalakul Santa Express-szé és Télapó is látogatható az egyik házikóban. Van kismanóknak kézműves játszóház, sütimajszolás, a szülőknek pedig forralt bor. A gyerekek fényképezkedhetnek a Mikulással és természetesen az ajándék sem marad el. Inkább kisebb lurkóknak való program, de azért mi így is élveztük, elég gyerekesek vagyunk összcsaládilag.

A kisvonatban még egy plédet is kaptunk, hogy ne fázzunk az úton, elég hideg volt aznap este


ajándék, díszoklevél, fényképes dokumentáció :-)


A donegali Lappföld (merthogy itt olyan is van :-) ) a korábban már említett falumúzeumban kap helyet minden év novemberétől karácsonyig. Jegyeket online a honlapon lehet venni (https://www.donegalslapland.ie/ ) , célszerű időben keresgélni, teltházzal üzemelnek, az utolsó pillanatban már nem sok esély van a bejutásra. Egy Télapós műsorral kezdenek: mivel regisztrációkor meg kell adni a gyerekek korát és hogy honnan érkezünk, némi vicces csipkelődés is belefér a Mikulás részéről, egyenként megszólítja a családokat. Ezután mindenki szabadon bóklászhat a skanzen házaiban, ami mostanra átalakult Lappfölddé: Télapó postája, játékgyára, javítóműhelye, istállója, konyhája, szobája... Tényleg jól megcsinálták, mindenkinek nagyon tetszett. A legtöbb dicséretet persze az istálló zsebelte be, lehetett pónit meg őzet ((rén)szarvasutánzatot?) simogatni. A végén mindeki (gyerek és felnőtt is) kapott egy kis ajándékot és természetesen a Mikulással is lehet találkozni, bár ez kisebb gyerekekeknek élmény inkább. 

műsor a Mikulással és a manókkal
Tudtátok, hogy Télapónak felesége is van?? 

Főszezonban elkel a kisegítő személyzet...
pihenőidőben így mulatnak 

a donegali Lappföld , ha valki nem tudná...
A térképen Magyarországhoz a Jézuska van feltüntetve, ő hoz ajándékot a magyar gyerekeknek


Ezekkel a programokkal sikerült ráhangolódni a karácsonyra, jót tett a télies időjárás is, sokszor begyújtottunk a kandallóba, gyertyákat gyújtottunk itthon... A nappalinkban a piros szőnyeg és zöld falak - amit egész évben annyira utálok -ilyenkor igazán jó szolgálatot tettek a karácsonyi hangulat megteremtésében :-)

 Pepe még a lóra is tett rénszarvasszarvat és karácsonyi ruciban ment órára 24-én 


A csajok (valószínűleg minket szivatva, hogy minél több ajándékot kaphassanak...) idén is előadták, hogy ők biza 13 évük ide vagy oda, hisznek a Télapóban, írtak is neki levelet - legnagyobb meglepetésemre semmilyen elektromos kütyü nem szerepelt a listán, inkább kutyás-lovas "bármi" - ez eléggé tág fogalom, ötletelni kellett hogy mi lehet az- , szobai dekorációs cuccok, és persze az egész évben tiltólistára tett csokik és chipsek. Télapó létezésének egyértelmű bizonyítéka egyébként, hogy idén is hozott édességet és chipszet: a csajok tudják, az anyjuk sosem tenne ilyet, pláne nem egyszerre, ilyen mennyiségben* :-))) (Még jó, hogy csak egyszer van évente karácsony) A legjobb, hogy a muzulmán barátnőjüket is megpróbálták megfűzni, hogy írjon ő is levelet, attól, hogy nem ünneplik a karácsonyt Télapó biztos neki is hozna valamit... 
Én egyébként utálok vásárolni, egyáltalán nem élvezem a boltba be - boltból ki rohangálást, sem karácsonykor, sem évközben. Az idei ajándékokat kb 90%-ban online intéztem, aminek persze nagy hátránya, hogy az ember két kattintással kosárba pakol bármit ami a szeme elé kerül - ebből lett aztán akkora ajándékhalom a karácsonyfa alatt, hogy a csajok nem győztek bontogatni, öröm volt nézni :-) 
Egyébként sok hasznos dolgot kaptak: kutyás-lovas ágyneműket, ruhákat, táskákat, könyveket, néhány dekorációs kütyüt a szobájukba. A legjobb az volt, hogy sikerült eltalálni az ízlésüket, ami ebben a korban már nem is olyan kis feladat. A Télapó figyelmes volt és a kutyának meg a lónak is hozott ajándékot, úgyhogy azt hiszem jövőre is várhatja a leveleket...

ez volt reggelre a fa alatt

és pillanatok alatt ez lett belőle...
az adventi zsákocskák már eléggé megviseltek, pici koruktól ezeket használjuk (még én hímeztem őket anno),
de hallani sem akarnak róla, hogy leselejtezzem őket 


Mióta tavaly ilyen egybe-pulykát sütöttem azóta idén is ezt követelték. Szerencsére itt lehet kapni "crown"-t, ami csak a pulyka melle és háta, a szárnyai és lábai nélkül. Így is sok nekünk, a maradékot a kutya szokta eltakarítani
- neki is legyen karácsonya :-)
Vettem Christmas cracker-t is, ez is amolyan helyi hagyomány, de mivel teljesen elfelejtkeztem róla, nem került fel az asztalra. Ha jövőre nem megy ki a fejemből, akkor rajta lesz az asztalon, én meg majd írok róla. :-)


Ahány ország, annyi szokás - és úgy alakulnak a mi szokásaink is. Így lett "hagyomány" a pulykasült és a lányoknál itt természetes volt, hogy 25-én reggelre ér ide a Télapó, Boxing day-en bontjuk az ajándékokat. Az Elf on the shelf (Manó a polcon) játékról pedig a szomszéd családtól hallottunk. Egy mesekönyvből csináltak karácsonyi tradíciót: A kis manó karácsony előtt beköltözik a polcra és figyeli a gyerekeket. Ő a Télapó hivatalos megfigyelője, nem szólhat a gyerekekhez, de mindent lát és hall. Minden nap máshová bújik el a lakásban: reggel a gyerekeknek nagy móka, míg megkeresik, aztán egész nap úgy kell viselkedni, hogy a Manó mindenről beszámol!


ő az, természetesen nem is mi lennénk, ha hozzánk nem költözött volna be egy példány- na nem mintha ebben is hinnének a csajok, de azért a játékban benne vannak és szívesen keresgetik

Ennyi volt az idei (illetve tavalyi) karácsonyi beszámolónk, a következőre egy évet várni kell :-) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése