2018. március 25., vasárnap

Beatlemánia - vagyis ha Liverpool, akkor The Beatles


Ha Liverpool, akkor a Beatles, igaz? (na jó, tudom, meg foci, de az minket nem érdekel)

A neten rengeteg Beatles túrával lehet találkozni: a csoportos buszos kirándulástól a privát túravezetésig minden igényt kielégítenek, de persze egyénileg is körbe lehet járni a Beatles lábnyomát viselő helyszíneket, a neten minden info könnyen fellelhető. Mi egy privát spanyol idegenvezetőt választottunk (akit érdekel: Liverpool Magico tours en Español) : egyrészt jobban szeretjük ha csak mi magunk vagyunk és nem kell másik tucatnyi turistával osztoznunk és alkalmazkodnunk, másrészt ez legalább egy lehetőség némi spanyol nyelvgyakorlásra - nehogy aztán azt meg elfelejtsük. Az ugyanis nyilvánvaló volt, hogy a gyerekekkel nem lehet egész nap az utcákat róni és emlékhelyeket keresgetni.

Jó döntés volt: magunknak az összes helyszínt sokkal több időbe telt volna végigjárni,  a gyerekek tuti unták volna és ráadásul az eső is esett egész reggel. Így, mivel taxival mentünk a helyszínekre sehol sem kellett gyalogolni vagy sokáig ázni. 

The Beatles, Liverpool

A Classic tour helyszíneit néztük végig, Carmen végig mesélt a kocsiban, régi fényképeket mutogatott és persze mindig az aktuális zeneszám szólt a háttérben. 

Először kaptunk egy kis életrajzi ízelítőt a fiúkról,bejártuk a gyerekkori házaikat: 

Paul McCartney (20, Forthlin Road):

Paul McCartney

Paul McCartney háza, itt írták a fiúk az első dalokat.
Paul édesanyja, mikor a fia 14 éves volt, mellrákban elhunyt 

A ház a brit National Trust tulajdonában van,
az ő honlapjukon lehet jegyet venni ha valaki belülről is szeretné megnézni

John Lennon

John Lennon

5 éves korától a Menlove Avenue 251. szám alatt lakott nagynénjével, Mimivel és annak férjével, George-dzsal egészen édesanyja, Julia haláláig. 


John Lennon volt közülük a legjobban eleresztve anyagilag, egy szép kétszintes kertes házban laktak - igaz, nem a szüleivel, hanem nagynénjével: édesapja 5 éves korában elhagyta a családot édesanyja pedig egyedül nem vállalta a fiú nevelését. 

Édesanyjával továbbra is tartották a kapcsolatot, ő tanította meg Johnt bendzsón játszani.
Sokáig a gitáron is úgy játszott mint a bendzsón, a hatodik húr nem is volt felhangolva

Mimi azt szerette volna, ha John valami "rendes" szakmát tanul, tanár, orvos, ügyvéd... válik belőle. Persze John-t ez a legkevésbé sem érdekelte és csak a zenén járt az esze. Mimi egyre csak azt hajtogatta: "Szórakozásnak jó ez a gitározás, John, de ebből nem fogsz soha megélni." 
Később a már befutott Lennon vett egy házat a nagynénjének, ez az idézet pedig állítólag a hálószoba falát díszíti. :-)
(Ugye, ugye, nem olyan nagy baj az ha némely gyerek kicsit kilóg a sorból és nem tanul, hogy "rendes ember" váljon belőle? Hol lenne a Beatles, ha a kis John matekleckét körmölt volna a 'Love Me Do' megírása helyett? Ugye,ugye...)

Egyébként Lennon ír zármazású volt de ezt csak felnőttként tudta meg

Egyszer egy interjúban mikor megkérdezték tőle hogyan fog meghalni, azt válaszolta: "Biztos valami őrült fog kinyiffantani" - valószínűleg viccnek szánta, de bekövetkezett: az utolsó autogramját Chapman-nek adta, majd a fickó még aznap este lepuffantotta. :-(

Felesége, Yoko Ono szerette volna, ha a John Lennon gyermekkori háza is a National Trust emlékhelyek közé kerülne, ezt azonban a szervezet nem akarta megvásárolni. Így Ono úgy döntött, hogy akkor majd ő cselekszik: megvette a házat majd a National Trust-nak ajándékozta.


A következő George Harrison szülőháza, ma is lakóházként használják. 

George Harrison

az utca
a ház, Arnold Grove 12. 

Ringo Starr háza az Admiral Grove 10. szám alatt található, nemrég kelt el egy árverésen, ebből azonban nem lehet múzeum: elárverezésekor ezt kikötötték. A tulajdonos természetesen Beatles rajongó és felújítás után bérbe akarja adni: Beatle-mániások előnyben!

Ringo Starr

az első fehér-rózsaszín az: eredetileg konfort nélküli pici lakás volt 

Egyébként Richard Starky-ként született és 3 éves koráig egy pár perc sétára innen, a Madryn street-en lakott. Sajnos azokat a házakat veszélyesnek nyilvánították és kilakoltattak mindekit. A mai napig le vannak zárva és bizonytalan, hogy mi lesz a sorsuk...

az elhagyott utca

Ringo szülőháza, Madryn street 9. 


A gyermekkori emlékek után megnéztük a helyet ahol először találkozott John Lennon és PaulMc Cartney - Lennon akkor még a Quarry Men zenekarban játszott amit 1956-ban alapított az iskolatársaival és aznap épp itt zenéltek. 
Állítólag minden itt kezdődött....


A vele szemben levő temetőkertben a rajongók felfedezték Elenor Rigby sírját. Persze ha az ember ismeri a dalszöveget tudhatja, hogy ez az Eleanor Rigby még véletlenül sem "az a bizonyos", hiszen ő itt a férje mellé van temetve. Állítólag mind Eleanor, mind McKenzie atya kitalált szereplők. Eleanor Rigby, picks up the rice
In the church where a wedding has been
Lives in a dream
Waits at the window, wearing the face
That she keeps in a jar by the door
Who is it for

Eleanor Rigby - nem is sejthették, hogy mennyi ember zarándokol majd a sírjáhozAz "igazi" Eleanor szobra a belvárosban a kikötő közelében található:

All the lonely people
Where do they all come from?
All the lonely people
Where do they all belong?


Jártunk a Penny Lane-en, ami tulajdonképpen egy buszcsomópont és egy nagy hosszú utca mely ide vezet.

A fiúk itt találkoztak és várták együtt a buszt amivel bementek a belvárosba fellépni. A dalban megénekelt fodrászüzlet ma is fodrászatként működik.


Sajnos mivel elég forgalmas a környék, nem sok képet tudtam csinálni és az eső is esett :-( Az utcanévtáblát állítólag több mint 3000 x lopák el - na ez az amit nem tudok megérteni... Az önkormányzat próbálkozott a falra felfesteni az utcaneveket de állítólag még olyan rajongó is volt aki elkezdett téglát bontani...

foto: Penny Lane Visitor Centre 

A Penny Lane Visitor Centre egy kis jótékonységi bolt ahol Beatles relikviákat (meg mindenféle Beatleses kütyüt) lehet kapni. Kicsit más mint a standard szuvenyir boltok, de mivel mi azért nem vagyunk akkora rajongók, nem vettünk semmit (egyébként az eladott termékekből tartják fenn magukat, a bevétel teljes összege az alapítványé lesz). A terület focipályaként működött és az egyik általános iskolához tartozott (ahhoz ahová John Lennon és George Harrison is járt). Nem is olyan rég építési területként akarták értékesíteni, de szerencsére a környéken lakók összefogtak és megmentették a zöldterületet - ma látogatóközpontként és közösségi házként működik. 
A Resurgam ("I will rise again") névre keresztelt kis tengeralattjáró,
amit Arthur Johnson búvár készített a saját kertjében itt Liverpoolban.
Mikor az egyik fürdőben kipróbálta, a BBC felfigyelt a sztorira, majd a BBC híradására a filmstúdió, mely akkor épp a "Yellow Submarine" című Beatles filmet forgatta, megvette a járgányt. Londonban a Picadilly Circus-ön állították fel és ezzel reklámozták a filmet. A forgatások után árverésen elkelt, majd 2013-ban a Penny Lane Development Trust alapítványnak ajándékozták. 
Megálltunk a Strawberry field kerítésénél is, igaz, amit az utcán láthatunk az csak egy másolat. Az eredeti a Beatles múzeumban van kiállítva.


Sajnos a terület most elhagyatottan áll.

"Nincs miért felakassznak"

Eredetileg az Üdvhadsereg árvaháza volt de most csak a gaz vert benne tanyát (A Strawberry filed név (Epermező) onnan ered hogy régen epret termesztettek itt). A tervek szerint 1-2 éven belül felújítanák és akkor újra birtokba vehetnék a gyerekek. John Lennon a közelben lakott és ide járt a barátaival játszani, illetve a fákra felmászva figyelte a lányokat. Mimi, a nagynénje sokszor mondta, hogy ne mászkáljon oda, mert "felakasztják ha elkapják" (akkoriban a halálbüntetés még érvényben volt Angliában). Ide vezethető vissza a dal szövegéből a "nothing to get hung about' "rész. 


Voltunk még a Hope street-en az ottfeledett bőröndöknél. 
John King alkotása, 1998-óta díszíti a várost. Minden bőrönd egy-egy híres emberhez tartozik, aki valamilyen módon kötődik Liverpoolhoz. Természetesen a Beatles tagjainak csomagjai is megtalálhatók itt. 

Case History, Hope StreetA túrát a Cavern Club-nál fejeztük be. A mostani klub nem az eredeti, hanem attól pár házzal arréb lett kialakítva, igaz, részben a pincerészek összeérnek. Anno a klubot a metróépítés miatt zárták be. 

Napközben is vannak koncertek, szabadon látogatható, este viszont már csak belépőjeggyel, kizárólag felnőtteknek. 


a mai Cavern Club bejárata


hetente többször is van "Beatles" koncert, de sajnos 18 év alattiakat este már nem engednek be,
így ezt most fájó szívvel kihagytuk

közel 300x lépett fel itt a zenekar


az eredeti bejárat előtt

Vele szemben kialakítottak egy Cavern bar-t, ennek a fala egy emlékfal, a téglákon azon híres zenészek, zenekarok neve olvasható akik játszottak a Cavern Club-ban.  

Nem messze innen van egy régi Beatles shop:

A Cavern Clubtól pár lépésre. Minket nem hatott meg de fanatikus Beatles rajongóknak mindenféle kütyük vihetők emlékbe
A bejárat felett található szobor az első szobor a 4 srácról

Másnap a The Beatles Story múzeumot is megnéztük a kikötőben. Az az igazság, hogy a vezetett túra után nem mondott semmi újat.

The Beatles Story Museum. Jegyek online is vásárolhatók, mi a helyszínen vettük, nem kellett sokat sorbaállni, de az előre foglalt jegyekkel előbb engednek be, úgyhogy főszezonban érdemes lehet előre tervezni
az eredeti Cavern Club színpadát idevarázsolták

volt benne egy nagy sárga tengeralattjáróEnnyi volt számunkra a The Beatles story Liverpoolban. A városról a további beszámolók folyt. köv. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése