2018. április 18., szerda

Dubai


Dubai nem szerepelt a közeljövőben meglátogatandó helyek listáján. A távoli jövőben is amolyan futottak még kategóriába esett: tudom, hogy sokan áradoznak róla, de én mindig azt mondtam: nincs ott semmi, csak egy csomó betonból felhúzott felhőkarcoló meg óriási luxus bevásárlóközpontok.A felhőkarcolók nem hatnak meg, plázázni meg kb annyira szeretek mint fogorvoshoz járni.Aztán úgy alakult, hogy a Zuramat meghívták egy konferenciára előadni, ami történetesen Dubaiban került megrendezésre. Ha meg ő megy, nehogy már én itthon maradjak, nem igaz? Gyorsan megvettem a repjegyet, összepakoltam a bőröndöket aztán utánaolvastam a dolgoknak, mert bevallom, csak olyan közhelyeket tudtam az országról mint olaj, pénz, felhőkarcolók, Pálma-sziget, Atlantis hotel, stb. 

Szóval jöjjön egy kis Dubai kisokos kezdőknek: 

Dubai az Egyesült Arab Emirátusok (UAE) egyik emírsége.Van még másik hat, ebből kb. Abu Dhabi még ismerős, de a többit felsorolni már nehézségekbe ütközik (rákerestem, elárulom, ide tartozik még Sharjah, Ajman, Fujairah, Ras al-Khaimah és Umm al-Quwaim - nem könnyű őket megjegyezni). Bár Dubai a legnépesebb és talán a legjobban ismert világszerte, a főváros Abu Dhabi (ami a szintén Abu Dhabi nevű, és területileg magasan a legnagyobb emírség centruma is egyben.) Az emírségek apró falvak voltak, amik az 1800-as években brit fennhatóság alá kerültek. A sejkek megegyeztek az Egyesült Királysággal, hogy a tengeri védelemért cserébe nem szervezkednek a britek ellen. Az 1960-as évek végén olajat találtak Abu Dhabiban, innen indult a térség felvirágzása. 1968-ban felmondták a britekkel kötött megállapodást és független államok lettek. A sejkek (akik egyébként ugyanazon nagy család tagjaiból kerültek ki) szerződést kötöttek a térség olajipari politikájának koordinálására. 1971-ben hat emírségből jött létre egy állam, ami 1972-ben a hetedik emírség csatlakozásával nyerte el mai formáját. Államformája abszolút monarchia, vezetőjüket az emírségek vezetőiből választják, az alelnök szintén a hét emír egyike, aki egyébként a kormány feje is. 

forrás: https://olomoinfo.blogspot.ie/2017/01/fhoto-of-day-dubai-in-1991-vs-2017.html


Mikor a helyieknél rákérdeztünk, milyen vezetőnek tartják Halífa bin Zájed Ál Nahján sejket, (na jó, bevallom, a nevet most gugliztam ki), a mostani elnököt, csak mosolyogva körbemutattak: virágzó, stabil gazdaságot hozott létre gyakorlatilag a semmi közepén: pénz, csillogás (tengerpart, napfény és nyár), már csak a Tibi csoki hiányzik, kell ennél jobb vezető? Elmondhatjuk, hogy igazi bevándorlóország: a lakosság kb. 10%-a emirátusi, a többiek külföldiek, főleg irániak és dél-ázsiaiak.
Az arab nyelvet az arab országokból érkezők beszélik, a közvetítő nyelv az angol: azt tapasztaltuk, hogy tényleg szó szerint mindenki beszél legalább alapszinten angolul, a boltos, a takarítónő, a taxis, a jegyárus is. A taxis se csak azt értette meg hogy hova vigyen, hanem elbeszélgettünk út közben a városról, az itteni életről, és ha nem is tökéletes angolsággal, de jól el tudták mondani a véleményüket. Egyébként a helyiek nem nagyon dolgoznak, max. vezető pozíciókban, a munkát a "migráns" pakisztániak, indiaiak, afganisztániak... végzik el. Nélkülük fejére is állna a gazdaság, hiszen a rengeteg turista kiszolgálásához komoly infrastruktúra és szolgáltatóipar szükségeltetik. Nem beszélve az építkezésekről, amik folyamatosan, rohamléptekben haladnak a város minden pontján. Határ a csillagos ég. Szó szerint! A sivatagba, a semmi közepére dobálták ide az érdekes formájú felhőkarcolókat. Itt található a világ legmagasabb épülete a majdnem 1 km magas Burj Khalifa toronyház és a világ egyetlen 7 csillagos szállodája, a Burj Al Arab.

Burj Khalifa

Burj Al Arab


A helyi állampolgárok alanyi jogon állítólag kb 3000 dollár havi alapjövedelmet kapnak. Abból azért már szépen el lehet éldegélni. A benzin ára most épp 1.30 dirham. Ami nem egészen 30 Eurocent, azaz durva számítások szerint 85 Ft. Azért ez az a hely, ahova születni kell, állampolgárságot beházasodással ÉS 35 év ottéléssel lehet szerezni. 
Ami meglepő, hogy a mezőgazdasága is sokat fejlődött: sótalanító üzemekben állítják elő az édesvizet és az önözés révén megművelik a sivatagot. Na nem az egészet, de azért bámulatos, nem?

A lakosság nagy része muzulmán, a hétvége a péntek-szombat, de a péntek az amikor a legtöbben nem dolgoznak. (Ez nem igaz az indiai/pakisztáni/fülöp-szigeteki taxisofőrre, szegények kb napi 12 órát dolgoznak heti 7 napon át, egész évben, és ehhez képest alig keresnek.)

Pénzük az emirátusi dirham, árfolyamát az USA dollárhoz rögzítik, az egyik legstabilabb valuta.A csillogás és luxus mellett abszolút elfogadható árakkal (is) találkoztunk, a taxi, tömegközlekedés kifejezetten olcsó, gyalogost pedig nem igazán látni sehol. A nagy meleg miatt a nagyobb bevásárlóközpontokhoz olyan összekötő rendszert alakítottak ki, hogy a metrótól (amit mindenki metrónak hív, pedig inkább vonat, a föld fölött közlekedik) zárt folyosókon jutunk el a plázába, ki sem kell mennünk a légkondicionált helyiségből. Hogy a gyaloglás se okozzon gondot, a legtöbb ilyen helyen mozgó járda van, mint a nagyobb reptereken. 

A rendszámokon arab számokat láttunk, a papírpénzen egyik oldalon arab, a másik oldalon hindu-arab számjegyek. (Remélem az a youtube video ahol a pécsiek ellenzik az arab számok bevezetését Magyarországon csak valami rossz vicc...) Állítólag nemsokára a digitális rendszámokat is bevezetik.

Az országban nincs jövedelemadó. Azt hallottuk, hogy a fizetések inkább alku tárgyát képezik mintsem fix jövedelemkategóriába való besorolást. Általában elmondható, hogy az európaiak, amerikaiak sokkal jobban keresnek mint az ázsiaiak (az egyenlő munkáért egyenlő bért elve itt nem jellemző, ez itt a modern rabszolgatartás mintapéldája). Nagyon keresett a jól képzett, angolul jól beszélő nyugati munkaerő, az expat orvosokat komplett csomaggal várják, amiben szállás, utazás, egészségbiztosítás és gyerekek esetén iskoláztatás is benne foglaltatik. Egy-két évig biztos jó üzlet lehet, de hosszú távon nem hiszem, hogy ott tudnék élni. Hiába építették ide a jövő városát, számomra rettentő bezártság érzést okozna a természet hiánya, a nyári 50+ hőmérséklet és ha Spanyolországban panaszkodtam a szárazságra, akkor itt mit mondjak? Az egyik taxis szerint 2 év alatt kb 6 percet esett az eső... A szórakozás is inkább szállodai bárokat, partykat mintsem színházlátogatást jelent, a mozifilmeket meg jól megvágják, mert már egy  csókjelenet vagy kivillanó tangabugyi is súlyos erkölcsi romlásba dönthetné az országot...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése