2018. december 27., csütörtök

A Dobsinai jégbarlang, Szlovákia


Egy napra barlanglátogatást terveztünk. A dobsinai jégbarlangban gyerekként is jártunk, érdekes most ugyanarra a helyre elvinni a saját gyerekeimet. 

A barlang Poprád és Rozsnyó között helyezkedik el, a teljes barlangrendszer részben átnyúlik Magyarország területére az Aggteleki-karszt részeként. 


május közepétől szeptember végéig látogatható

A parkolóból kb 1 km-t kell felfelé gyalogolni az erdei szerpentinen (nem túl meredek, kb 20-30 perces séta), fent vezetett túrák keretében látogathatjuk a barlangot. Különböző nyelveken, többek közt angolul és magyarul is indítanak csoportot. Fent padok, mosdó és pénztár és persze mini ajándékbolt is van, úgyhogy kényelmesen tudunk várakozni a számunkra kedvező nyelvű csoport indulására.





Bár a helyiek által régóta ismert volt a "jéglyuk", ahová nyáron hűsölni jártak az emberek, a barlangot 1870-ben kezdték el feltárni. Már a következő évtől megnyitották a látogatók előtt, és pár év múlva, Európában az elsők között volt a barlangok közt ami villanyvilágítást is kapott. A barlangrendszer több mint 21 km hosszú, a lenti hőmérséklet 0- -4°C körüli és akár 30-40 m vastag jégréteg található a sziklaüregekben. Még a jégkorszak elején képződött jeget is felfedezték benne a kutatók és a jégréteg folyamatosan növekszik. 




most láttam először ilyen közelről denevért 



érdekes látni a víz útját, a sziklába vájt üregeket, a mészkő érdekes rajzolatait 


Tekintve hogy a barlangban folyamatosan jó minőségű jég található, ráadásul ingyen, a barlangot korcsolyaedzések terepeként használták, itt edzettek a múlt század elején a híres csehszlovák műkorcsolyások. Ma már szerencsére védelem alatt áll.



A túra 515 m hosszan vezet a barlangban, időtartama kb fél óra, a jó meleg ruhát nyáron se felejtsük otthon! 

belépők: felnőtt 8 E, gyerek 4 E, diák 7 E, fotójegyet külön kell váltani, 10 E

nyitvatartási idő, csoportok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése