2020. november 11., szerda

Pár szó az írországi járványkezelésről

Gondoltam ha már ennyi ideje tart az uborkaszezon, írok kicsit az itteni járványkezelési stratégiáról, hátha valakit érdekel.

Nálunk alapvetően a háziorvosok kezében van a beutalás: aki betelefonál bármilyen Covid tünettel (köhögés/láz/fulladás/szag- ízvesztés (nem mind egyszerre, elég egy tünet is), ingyenes PCR tesztelésre küldjük. Amennyiben meg tudja oldani saját/családi autóval, akkor bemegy a teszt centrumba, amennyiben nem, úgy a mentők mennek házhoz. Nyilván a többségnek van autója, be tud menni, így gyors az átfutás. A legnagyobb csúcsok idején volt hogy akár 2-3 napot is várni kellett az időpontra, de nem ez a jellemző, többnyire még aznap vagy max. másnap mehet és egy-két napon belül az eredmény is megvan. Amennyiben tünetmentes kontakt, akkor a kontaktkutató csoport rendeli el a tesztelést (de persze ha engem mint háziorvost felhív, én is küldhetem, soha nem dobtak még vissza egy beutalómat sem, pedig nem mind volt 100%-ban indokolt a protokoll szerint), ilyenkor két teszt készül 7 nap különbséggel, de a karantén alól csak 14 nap után szabadulhat a kontakt személy. Aki pozitív volt, most a tünetek kezdetétől számított 10 napig kell otthon maradnia, nincs negatív teszt követelmény a karantén feloldására. Nálunk nincs házat megjelölő matrica sem és a rendőrség sem ellenőriz, bíznak az állampolgárok felelősségtudatában. A tesztelésre váró személyek egy háztartásban élő családtagjai sem mehetnek iskolába/dolgozni, és amennyiben valakinek pozitív lesz a tesztje a kontakt kutatás révén az egész családot letesztelik. 

Persze előfordulnak csúszások, ez a rendszer sem tökéletes, főleg az északír-határ mentén, hiszen a két ország között döcögősebb a kontakt kutatás, így ezt inkább mi háziorvosok vállaljuk magunkra. Egyébként a  kormány álláspontja az, hogy inkább teszteljünk többet, mint ne fedezzünk fel egy pozitív esetet. Persze a háziorvosnak mérlegeslési joga van, ha egy gyereknek mondjuk egyértelműen tüszős mandulagyulladása vagy középfül gyulladása van, akkor nem kötelező tesztre küldeni, elég ha felírom az antibiotikumot és otthon marad. 

Ja, és nagy könnyebbség a hülye magyar rendszerhez képest: nem kell orvosi igazolás az iskolai hiányzásra. Nem csak most, a Covid idején, hanem máskor sem. Hisznek a szülőnek, nem terhelik felesleges adminisztratív marhasággal az orvosi rendelőket. A dolgozóknak normálisan nem járt táppénz a betegség első hetére, de most igazolt Covid fertőzéssel már az első naptól jár. 

Az ír kormány már az első hullám idején meghatározott egy 5 lépcsős korlátozás-tervezetet, ami egyszerűen letölthető, értelmezhető mindenki számára. Itt is vannak bizonytalanságok, lesz lezárás, nem lesz lezárás, meddig lesz lezárás... de azért viszonylag világosan és előre láthatóan kommunikálnak. 

Az 1-es szint a szinte normál élettől az 5-ös, legmagasabb karanténzárlatig tartalmazza az ajánlásokat a baráti látogatásokra, eseményekre, esküvőkre, utazásokra vonatkozóan, az éttermek, szórakozóhelyek, kocsmák nyitva tartásától a közlekedési eszközök használatáig. Az NPHET, a Nemzeti Közegészségügyi Vészhelyzeti Csoport tesz javaslatot a kormánynak az aktuális járványügyi számok tükrében a lezárások vagy azok felengedése vonatkozásában. A kormány ugyan igyekszik életben tartani a gazdaságot, de azért hallgat a főként orvosokból álló csapat javaslataira és ennek megfelelően jelenti be a korlátozásokat. Amolyan húzd meg - ereszd meg játékot játszunk tavasz óta, az 5-ös szintű totál lezárásból nyárra egy egészen laza helyzet alakult ki, bár a külföldi utazások egyes "zöld besorolású" országok kivételével 2 hetes karantént vontak maguk után. Sajnos a második hullám - mint mindenütt Európában - a fertőzések számának növekedésével járt, először megyékre lebontva vezettek be 3-as szintet a fertőzöttebb régiókban, majd sajnos ez nem volt elegendő, így október 21-óta ismét 5-ös szintű karantén van érvényben az egész országban. Na jó, mondjuk 4.5, annyi könnyebbséggel a tavaszihoz képest, hogy most az ovik, iskolák nyitva vannak. 

A legfrissebb adatok minden este 6 körül felkerülnek a HSE weboldalára

A mai adatok (2020. november 9.)  szerint 1 ember halt meg és 270 új pozitív esetet diagnosztizáltak. 

A járvány kezdete óta összesen 65.659 pozitív esetet regisztráltak, összesen 1948-an haltak meg és a mai napon 291 beteg van kórházban, ebből összesen 39 szorul intenzív ellátásra. 

Ha lakosságszámra vonatkoztatva hasonlítjuk össze az adatokat akkor kb duplázni kell, hogy a magyarországi adatokkal összehasonlíthassuk, hiszen Írország lakossága kb 5 millió, ami durván fele Magyarországénak. 

Itt egy pár nappal ezelőtti grafikon amin látványos a karantén hatása: 

https://images.theconversation.com/files/367093/original/file-20201102-13-m5issu.png?ixlib=rb-1.1.0&q=45&auto=format&w=1000&fit=clip

És ez a lényeg: korlátozni az emberek közötti kapcsolatokat, hogy el lehessen lapítani a görbét és ezáltal elkerülni, hogy a kórházak beduguljanak. Tavasszal nálunk pillanatok alatt megtelt az intenzív osztály, de most szerencsére épp egy beteg sincs lélegeztetőgépen, és van szabad kapacitás a kórházban. Itt nincsenek Covid-kórházak, mindenki a területileg illetékes kórházba kerül, ott vannak Covid betegek számára kialakított részlegek. A tervezett műtéteket/kivizsgálásokat/kezeléseket mindenhol az adott kórház pillanatnyi kapacitásának megfelelően végzik el vagy halasztják. Ebben talán nálunk itt Letterkenny-ben túl óvatosak is, nincs egy beteg sem az intenzíven, van hely a kórházban, de mégis leállították a műtéteket, úgyhogy a Zuram már megint alig csinál valamit...

Fontos, hogy nagyon részletesen lebontva, megyék szerint megkapjuk az életkor, nem szerinti bontást,  és a százezer lakosra vonatkoztatott utolsó 14 nap statisztikáját is. A megyei lapok pedig szavazókörzetek szerinti bontásban is közlik az adatokat, pl. itt egy a mi megyénkről. Aki pedig arra kíváncsi, hogy hol alakulnak ki járványgócok, hány egészségügyi dolgozó, hajléktalan, húsfeldolgozó üzemben dolgozó, stb. fertőződött meg, az a hpsc oldalán még részletesebb tájékoztatást kap. Van statisztika az alapbetegségekről, mindeféle színes ábra, grafikon az epidemiológiai adatokból...  Ezek a kontakt kutatás során felderített információk és a kórházi/háziorvosi, stb jelentések alapján készülnek. 

Ebből a szempontból szerintem az a legérdekesebb (és legfontosabb), hogy egyértelmű, hogy a legtöbb fertőzés a magánházaknál történik. Azaz mikor átugrunk a barátainkhoz vacsorára, a szomszédhoz egy kis kóstolóval a házi lekvárunkból, a haveroknál mikor együtt nézzük a focimeccset, a nagymama/ barátnő szülinapi bulija... tetszőlegesen behelyettesíthető. 

Pirossal a magánházaknál szerzett Covid számok,
míg kékkel az óvoda/iskola/egyetem-mel kapcsolatba hozható fertőzések.
Nyilván ez utóbbit nehéz egyértelműsíteni, de az arányok akkor is magukért beszélnek

A karantén legfontosabb pontja az, hogy csökkentsük a szociális kapcsolatainkat. Itt elvileg be vannak tiltva az egymáshoz járkálások, bár nem ellenőrzik, de elég felnőttnek nézik a lakosságot, hisznek benne, hogy az emberek megértik, és a többség többnyire helyesen cselekszik. Ami nagyjából így is van, érezhetően javulnak a számok, hülyék meg mindenütt vannak akikkel nem nagyon lehet mit kezdeni... De azért az eredmények biztatók. 

Még egy pár szót a piszkos anyagiakról. Mert itt nem hagynak senkit az út szélén. 

A járvány kezdete óta létezik az ún. PUP, Pandemic unemployment payment, azaz a Covid miatti munkanélküli segély. Kezdetben egységesen 350 Euro volt hetente, függetlenül attól, hogy korábban mennyit keresett valaki, teljes állásban, vagy csak részmunkaidőben dolgozott...  Nem kellett hozzá bonyolult adminisztráció, érezni lehetett, hogy az a lényeg, hogy minél könnyebben mindenki pénzhez jusson. Ebből azonban az következett, hogy volt aki így még többet is keresett mint a járvány előtt. Azóta módosították a jogosultságot és az összegeket, most a legmagasabb kategória a 350 Euro/hét, azt az kaphatja, aki heti 400 Eurót, vagy annál többet keresett. A legalacsonyabb összeg 203 Euro/hét, ez egyébként a szokásos munkanélküli segélynek megfelel. (Ez is közel 300.000 Ft/hó...) Aki korábban bármilyen más segélyben, ellátásban részesült, azt párhuzamosan fizetik, nem vagylagos. és ha valamilyen kis összegű (max. brutto 480 Euro/hó), egyéni vállalkozásból származó bevétele van valakinek, attól még igényelheti a PUP-ot is. Persze Írország úgy általában drága ország, de azért éhen halni nem hagyják az ember. A kifizetések márciusban kezdődtek és pillanatnyilag jövő év január végéig fizetik ebben a formában (aztán gondolom valahogy meghosszabbítják). 


Otthon most nagyon elszálltak a számok, remélem még sikerül megfékezni mielőtt totál bedől az eü. Vigyázzatok magatokra! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése