2020. december 20., vasárnap

Sweet Sixteen, az édes 16, azaz megint egy évvel öregebbek lettek (és bölcsebbek is talán)

Minden országnak, kultúrának megvan a maga "neves" születésnapja. 

A zsidók a lányok 12. (bat mitzvah) és a fiúk 13. születésnapját (bar mitzvah) ünneplik nagyon, a katolikusoknál a bérmálás a felnőtté válás megünneplése 12-14 éves kor körül (ez ahogy látom országonként elég változó). 

A latin-amerikaiaknál a lányok 15. születésnapja emelkedik ki a többi közül, amikor a lány fiatal nővé érett, ez a "quinceañera". Pár évszázaddal ezelőtt ez azt is jelentette, hogy a hölgy eladó sorba került, ma már szerencsére nem sietik el úgy a dolgot, de még mindig nagggyon nagy bulit csapnak körülötte. Spanyolországban nincs nagyobb jelentősége 15.-nek mint a 14 vagy 16-nak , inkább csak az ott élő dél- és közép-amerikai bevándorlók gyerekeitől hallottunk róla. 

Az USA-ban és Kanadában a "sweet 16" a "nagy szám", persze ez kicsit ide is bekúszott, a lányok barátnőjének az anyukája titokban próbálta megszervezni a bulit (amit végül mégsem sikerült titokban tartani), mindenesetre az édes 16 itt is ismert. 

Európában egyébként szerintem a 18. szülinap a választóvonal, onnantól számít nagykorúnak a csemete, így ennek szoktak nagyobb feneket keríteni, emlékszem én is kaptam 18 szál vörös rózsát, meg egy üveg pezsgőt (hogy már ne kelljen titokban alkoholizálni, hehe). 

Amerikában régebben a 21. év betöltésével váltak teljes jogú felnőttekké. Ugyan ma már ott is 18 éves kortól válnak nagykorúvá, de hagyományból még ma is nagyobb  jelentősége van és nagyobb bulit csapnak a 21-nek mint a 20 vagy 22-nek. 

Az enyémek megmondták, hogy eszembe se jusson semmiféle bulit szervezni se a hátuk mögött se a tudtukkal, a legnagyobb ajándék nekik ha rendelünk pizzát és a kanapén ülve tévézünk egész nap... Hát lőn. Legalább egyszer az életben valami egyszerűen megoldható és nem igényel szervezést :-) 
 (Mondjuk a koronavírus amúgy sem parti-kompatibilis, de ez csak jó kifogás, hogy miért nem lehet nálunk bulit tartani) 


Pepe azt a csokiban dagonyázós malacos tortát kérte, amit anno a 11. szülinapjára is kapott, Csenge pedig sima brownie-t kért, ezzel is könnyen megvoltam. Azért mivel pizzát kértek, csináltam a maradék piskótalapból egy pizza-tortát, ami kinézetre meg viccnek egész jó volt, de a gumicukros ízesítés annyira nem jött be. Na persze ettől függetlenül az is elfogyott az utolsó morzsáig. 




Boldog 16.-at! 

2 megjegyzés:

  1. Gratulálok a nagylányoknak! Sajnos rohan az idő.
    Régen nem hallottam felőletek.
    Ha van kedved, e-mailben bővebben...
    Boldog Karácsonyt nektek!
    üdv, Andi

    VálaszTörlés
  2. Boldog születésnapot utólag is!

    (Az a csokiban dagonyázós malactorta itt is tervezve volt, de senki nem akart olyat rendelni tőlem, pedig olyan bájos!)

    VálaszTörlés