2021. február 10., szerda

Covid oltás, 2. felvonás (Pfizer)

 

Mindketten túl vagyunk a második körön is, különösebb mellékhatások nélkül. 

Azért írom, hogy különösebb, mert nekem a karom fájt egy napig oltás után, de ez mondjuk akármilyen oltás után várható, Zsolti pedig nagyon álmos, fáradt volt és vagy 15 órát aludt utána. Mondjuk mondtam, hogy talán nem kellett volna hajnal 3-ig olvasni este, akkor nem lenne annyira fáradt... 

Persze az is hozzá tartozik, hogy ő péntek délután kapta meg az oltást, az egész hétvégéje szabad volt és annyit aludhatott amennyit akart. Én egy héttel később, szintén pénteken, csak reggel kaptam oltást, de egész nap dolgoztam, szombaton meg délben online kurzusom volt (mostanában kb heti 2x online okosítanak valamiről, lassan nincs hely a "merevlemezemen"...) de nem is éreztem semmit, és azóta is rendben vagyunk. 

Viszont ezt több másik kollegától is hallottam, hogy teljesen kidőltek egy napra, de azon kívül, hogy aludtak egy jót, nem volt más panaszuk. Egy anafilaxiás reakcióról tudunk a környezetünkben, ami a második oltás után jeletkezett, ő is jól van. 

Mint házi dokinéni elmesélem, hogy nálunk jövő héten kezdjük oltani a 85 év felettieket, Pfizer és Moderna vaccinával. 

Nincs előzetes regisztráció, a háziorvosok felhívják a körzetbe tartozó járóképes betegeket és felajánlják az oltást. Az, hogy Pfizer vagy Moderna lesz, az attól függ, hogy melyik praxis melyiket kapja, egy praxisban csak egyféle vaccina lesz elérhető. (Az, hogy melyik, az leginkább a betegszámtól függ, ugyanis ezek az oltóanyagok speciális hűtést, tárolást, felhasználást igényelnek, úgyhogy a leggazdaságosabb módon osztják el, hogy egy csepp se menjen kárba: pl egy Pizer kitben 6 ampulla van, egy ampullából 6 adag oltás jön ki, tehát 36-osával lehet kiszállítani. Egy Moderna ampullából pedig 10 adag oltás jön ki, és ha jól emlékszem 10 ampulla van egy fagyasztórekeszben, szóval attól függ, hogy a betegszám melyikkel osztható könnyebben. Egy nap alatt leoltjuk azokat akik az adott korosztályba tartoznak, aztán 2 héttel később jön a következő életkori sáv. Ha van kimaradt adag azt a korosztályosan következő betegnek adjuk, őket is előre értesítjük, hogy legyenek készenlétben, tehát felkészül a legöregebb 84 éves, és így tovább. Akik nem tudnak bejönni ők most kimaradnak és egy következő körben lesznek beoltva, ez még némi logisztikát igényel a hűtés/szállítás miatt. 

2 hetente kapunk új adag oltóanyagot, annak megfelelő mennyiséget, amennyi adott korosztályba tartozó betegünk van, a 4. héttől kezdve beleértve a 2. oltásra érkezőket is. Kisebb praxisoknak össze kell állni közös csapattá, illetve a nagyobb városokban központi oltópontokat is kialakítottak. A mostani kampány a 70 évesekig viszi az oltást, majd meglátjuk mennyi oltóanyag érkezik, mennyire tudják tartani a tervet. 

A kavarodások és a logisztika megkönnyítésére a Pfizer és a Moderna vaccinát is 28 nap különbséggel fogjuk újraoltani (a Pfizer második oltás eredetileg 21, a Moderna 28 napra adandó) 

Persze itt ismegy a lobbi minden csoportban, mert mindeki úgy érzi, hogy prioritást kell élveznie: akinek valamilyen alapbetegsége van (tüdőbeteg, szívbeteg, cukorbeteg, kövér, rákos, immunszuppresszált, ésatöbbi...), aki olyannal lakik együtt/olyat gondoz akinek valamilyen alapbetegsége van, a középiskolai tanárok, az érettségiző diákok, a speciális nevelést igánylő diákok és tanáraik, ésatöbbi. Persze igazságot tenni lehetetlen, úgyhogy nem is bánom, hogy az ilyesmit nem ránk bízzák, hanem az okosok kitalálják, és mi csak a végrehajtók vagyunk. 

A 70 év feletti korosztálynak Pfizer és Moderna oltás lesz, a fiatalabbaknak AstraZeneca, de erről még nem volt részletesebb okítás, talán nyárra ha oda kerül a sor... 

Itt nincs szó az orosz és a kínai vaccinákról, talán ha az EU engedélyezi, de nincs is olyan felfordulás az oltások körül, mint az otthoni sajtóban olvasom. Nem különösebben kérdezik a betegek, hogy melyik oltás lesz, és elég nagy az oltakozási kedv, legalábbis a most aktuális korosztályban akiket én kérdeztem, egy volt aki még bizonytalan, a többiek mind örömmel várják, hogy behívjuk őket.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése