2021. december 29., szerda

Hajókázás a Shannon folyón


Mivel a terveinknek a Covid idén nyáron is betett, a szlovákiai családi nyaralást töröltük és itthon maradtunk. Ezzel nem voltunk egyedül, az egész ír sziget itt maradt, mivel nálunk nem volt megengedett a külföldi utazás. A vírus miatti lezárásokban megroppant turisztikai szektor pedig mindent a nyári két hónapra tett fel és az egész éves bevételt akarta így megszerezni. Alig lehetett szállást találni és az is pofátlanul drága volt. 

Végül egy régebbi tervünk mellett döntöttünk és kipróbáltuk a hajókázást. Na nem mintha ennek az ára nem lett volna az egekben, a teljes szlovák nyaralás tokkal-vonóval kijött volna annyiból mint ez az egy hét belföldön, de vagy ez, vagy idén nyáron is itthon ülünk, amit nyilván nem akartunk. 

Mikor írtam a hajós cégnek és megadtam a szabadságunk időszakát közölték, hogy már minden hajó kiadva, egyetlen egy van, amit ide tudnak adni, tetszik-nem tetszik, nem kapunk mást. Az is aki kapja marja alapon, 24 óráig tartották a 'visszautasíthatatlan' ajánlatot.  Ha úgy vesszük megspóroltak nekünk egy csomó töprengést, válogatást. 

(Amúgy nem ez a legjobbnak mondott cég, de ez az egyik legrégebbi, ennek megfelelően elég öreg hajóik (is) vannak. Ha egyszer kipróbalunk egy másikat amit ajánlottak, majd megírom a tapasztalatokat)

Egy hat személyes hajót kaptunk, Portumna-ból hajókáztunk északra Carrick-on-Shannon-ba a Shannon folyón.  


Ez volt a mienk egy hétreHa röviden kellene összefoglalnom, olyan volt, mint egy lakókocsi, csak nem kerék, hanem víz volt alatta. A vezetése tényleg gyerekjáték (ettől előtte tartottunk, de tényleg egyszerű, még kikötni, parkolni is) 

Kicsit klausztrofóbiás érzés 24/7-ben összezárva lenni néhány négyzetméteren, de meg lehet szokni. Az mindenképpen jó volt, hogy 6 személyes volt a hajó, mert ez két kabint es két zuhanyzót/wc-t jelent, a "nappali" részben levő kanapévá alakítható részt pedig nem kellett kinyitni, hanem megmaradhatott nappalinak, illetve az asztalt ki lehetett nyitni és azon ebédelhettünk, társasjátékozhattunk napközben. 

A hajó belső terében és a tetején is volt kormány, jó időben fent voltunk, többnyire Zsolt vezetett én pedig mögötte leültem és olvasgattam. Semmi nem kötött minket, nagyjából belőttük a 7 éjszakát hol szeretnénk tölteni, aztán ahogy alakult... 

Többnyire jó időt fogtunk ki, egy nap volt elég esős, a többin meg kicsit napozni is lehetett. Ez is fontos, mert ha végig esett volna az eső, nem nagyon lehetett volna sétalni, semmit csinálni, akkor elég unalmas lett volna. Hja, az élethez szerencse is kell...

Sok látnivaló nincs a környéken, persze ahol kikötöttünk mindig sétáltunk egyet, de ennek az útnak  nem a városnézes a lényege. 

Portumnaban délután lehetett felvenni a hajót, úgy döntöttünk, hogy tapasztalatlanként nem indulunk neki, hanem megvárjuk a kikötőben a reggelt és inkább csak a környéken gyakoroltuk a ki-beállást, fordulást. Mivel nyári estéken sokáig világos van, volt időnk egy erdei túrára is a közelben. 

biciklit is béreltünk a hajóhoz,
jó szolgálatot tett mikor a kikötőtől messzebb volt a bolt,
meg csak úgy tekerni is lehetett az erdei utakon


Út közben sok állatot láttunk, vadlibák, vadkacsák jöttek a hajóhoz kaját kunyerálni, a horgászcsalinak hozott kukoricakonzerv jó szolgálatot tett.

Márton lúd is csatlakozott a csapathoz 


Blöki is jött velünk. Először óvatosan közlekedett a hajón, de aztán nekibátorodott, gond nélkül ugrott fel-le a kikötőben, út közben pedig a hatsó padon napozott és nézte a vizet, a tájat, a madarakat... Mivel a vizet utálja, nem kellett aggódnom, hogy egyszer csak  beugrik es úszik egyet :-) 
A kikötők közelében mindig akadt valami pizzeria vagy hamburgeres/gyrosos , sőt, volt ahol nagyon jó olasz étteremből vittünk kaját  (beülni akkor még nem lehetett) , és egy nap pecáztunk is, ettük amit fogtunk, vagy összedobtunk egy salátát, vagy valami gyors levest, volt gázpalackról működő tűzhely amin tudtunk főzni is. 

A Fallons Bar Shannonbridge településen bio cuccokból készült hamburgereket, sülteket árul, ha pedig valaki Írország legöregebb pubjat szeretné kipróbálni, akkor Athlonban a Sean's bar-t vegye célba. 
Fallons Bar, Organic kitchen 

Athlon, Sean's Bar, Irorszag legregebbi barja a 900-as evekbol

Athlon
Athlon kastély


Összességében kellemesen telt, bár nem mondom, hogy rohanok a következő kört foglalni. Egy saját lakókocsit jobban el tudnék képzelni, azt a saját ízlésemre és a nekem praktikus és kényelmes dolgokkal rendezném be, még az is lehet, hogy majd nyugdíjasként nekivágunk lakókocsival Európának? 


Mondjuk azt mondtam Zsoltinak, hogy időnként akkor is megállnánk egy wellness hotelnél pár éjszakára, mert OK, hogy van ezen zuhany, de azért egy kád forró vízben fürdést nem lehet vele pótolni...


4 megjegyzés:

 1. Nagyon erdekes, es gyonyoru kepek! Ugyanez a terv, csak tengeri hajokazas temaban:) Nem tudom, osszejon-e. Udv: C.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Remelem osszejon, a Foldkozi tengerre mentek? Ha jol tudom a tengeri hajokazas kicsit bonyolultabb es oda mar kell jogsi is a hajora, azt (meg...) nem mernenk bevallalni. Erezzetek jol magatokat!

   Törlés
 2. Nem, csak itt a Brit szigetek korul/kozott:) Ferjemnek par eve megvan a day skipper jogsija, azert is szorgalmazza. En meg kicsit vacillalok:-D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egyszer mindent érdemes kipróbálni, úgyhogy hajrá! Amúgy érdekes, ahogy telik az idő egyre jobban megjön a kedvem visszamenni... talán majd ha megint kettesben nyaralunk a Zurammal :-)

   Törlés