2022. április 19., kedd

Egy pillantas Glasgowra

 Glasgowban is a Questo app egyik utvonalat hasznaltuk a varos felfedezesere, az osszefoglalo roviden kepekben:

A Kortars Muveszeti Galeria elott egy lovasszobor all, aminek a fejere egy kozlekedesi terelobolyat huztak. Gondoltam ennyi marhat... amikor kiderult, hogy egy ideje kerem ez a mualkotas resze....  Jaaaa...

A Glasgow jelkepeve valt lovasszobor a GOMA (Gallery of Modern Art) elott

Wellington herceg lovasszobra a 19. szazad ota ezen a helyen all, eleinte bizony, ahogy mindenki varna, bolya nelkul. Aztan a helyiek elkeztek kozlekedesi bolyat aggatni a szoborra (az elso dokumentalt eset a '80-as evekre vezetheto vissza, valoszinusithetoen egy kisse pias diak jovoltabol). A hatosagok rengeteg penzt koltottek az eltavolitasukra (evi 10,000 font korulire rugott) , de sajnos szellel szemben nem lehet... a sapka nehany napon belul mindig visszakerult. Ezutan CCTV kamerat szereltek fel es keszittettek egy majdnem 2 m magas talapzatot (potom 65 ezer fontert), abban a hiszemben, hogy ez majd jol visszatartja a rongalokat. Mekkorat tevedtek :-) A helyiek alairasgyujtesbe kezdtek es Facebook kampanyt is inditottak "keep the cone" jelszoval a bolya megmaradasaert. Mivel tul koltsegesnek es balesetveszelyesnek talaltak ezt a bizarr helyi nepszokast, jobbnak lattak beadni a derekukat, es veglegesen rogziteni a bolyat a lo es lovasa fejere. A helyiek es a turistak legnagyobb oromere :-))

Ahogy egy ujsagcikkben irtak rola: “Edinburgh has the Castle. London has Big Ben. And Glasgow?

Well, Glasgow has a statue with a traffic cone on its head.”

Az teny, hogy egyebken a fene se emlekezne ra, tizenketto egy tucat lovasszobor, na de igy... -  felejthetetlen :-) 

2011-ben a Lonely Planet Travel Guide a 10 legbizarabb emlekmu koze valasztotta. Ezt is lattuk, kipipalva 

GOMA



Tovabb setalva a Clyde folyo partjara jutottunk, 



St Andrew katedralis

majd beultunk Glasgow legregebbi pubjaba egy gyombersorre. 1792-ben nyitottak , es azota is nagy nepszerusegnek orvendenek. A Clyde folyo menten epult es a varosba hajon erkezo kereskedoket szolgaltak ki jofajta skot sorrel. 

The Scotia - a legregebbi bar Glasgowban




Britannia Panopticon Music Hall a 19. szazadi hires szorakozohelyek egyike, ahol a munkasok a napi melo utan kiengedtek a gozt. A kocsma folott volt kialakitva egy egesz szint, ahol zeneszek, tancosok, enekes pacsirtak, pantomimosok szorakoztattak a kozonseget. Kesobb viaszfugurak is megjelentek, sot olyan kulonlegessegeket is lehetett latni, mint egy tetovalt no vagy egy nagy medve a pinceben. Szerencsere ma mar ilyeneket nem mutogatnak, de egy jelkepes osszegert be lehet menni szetnezni, es szoktak eloadasok is lenni (csak mindenki jol oltozzon fel, mert futes, az nincs az epuletben) 

Britannia Panopticon Music Hall 


Es meg nehany kep utkozben:





Skocia hires, vagy inkabb hirhedt? a szellemtorteneteirol. Kb minden sarkon akad valami kiserteties, az egysegnyi teruletre eso szellemek szama itt a legnagyobb a vilagon (na jo, statisztikat nem olvastam, de kb minden epuletnel ugy kezdodott a leiras, hogy "haunted". Nos, a vasutallomas mellett talalhato Grand Hotel is hires a kiserteteirol, az egyik legkisertetjartabb hotelnek tartjak a kornyeken. Csak szolok, gondoltam valakit erdekel. :-) 

Grand Central Hotel






Ennyi fert egy rovid napba, ha egyszer visszatertunk, majd irok bovebben. 


A vegere nehany tarsasjatek, amivel jatszottunk, ha netan valaki otleteket szeretne:


Destinies and Memoir'44

Nekem egyertelmuen a Destinies jott be, jo alapsztori, RPG tipuso jatek, folyamatosan lehet felfedezni a teruletet. A Memoir '44 II vilaghaborut szimulalo strategiai jatek, a leghiresebb csatakat (Omaha beach, Pegsus bridge, etc.) jeleniti meg. A haborus dolgok engem annyira nem hatnak meg, de azert abban is megnyertem egy csatat :-) 

Karacsonyra kapta tolem a Chronicles of Crime sorozat kozepkorba vezeto darabjat, (az elozo reszekrol mar irtam korabban, nagyon tetszett) ezzel is tobb kort jatszottunk, ugyhogy aludni nem nagyon jutott ido, de hat azt itthon is lehet, nem? 




Csiiiz :-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése