2023. február 17., péntek

Liberec, Csehország

 

Tavaly októberben pár napra Csehországba, Liberecbe utaztunk az európai bélyegkiállításra. 


Városháza, Liberec


A kiállítás kiemelt témája a sarkkutatás, az ehhez kapcsolódó bélyegek, levelezések voltak. Engem maguk a bélyegek, régi levelek nem hatnak meg, azt meghagyom Zsoltinak, viszont az ezzel kapcsolatos előadások érdekesek voltak, hallhattuk az angol királyi postamester sztorijait, aki anno a térségben dolgozott és egy cseh sarkkutató fickó mesélt az antartktiszi mindennapokról. Mindezt egy maroknyi közönségnek, aminek az előnye az igazán családias hangulat, a közvetlen kapcsolat a hallgatósággal. Lehetett beszélgetni, kérdezni, és sokat viccelődtek is. Ezek nekem azért igazán érdekesek, mert magamtól eszembe sem jutna olvasni vagy dokumentumfilmeket nézni a témáról, így viszont örülök, hogy meghallgattam őket, igazán érdekes volt. 

Ha meg már itt jártunk akkor kicsit bóklásztunk is, bár olyan hagyományos alapos városnézést nem csináltunk. Liberec Észak-Csehország kb százezres lakosú városa, a Jizera-hegy lábánál fekszik, télen főleg síelni járnak erre. Az 1012 méteres Ještěd a hegy legmagasabb csúcsa, ahol TV torony, szálloda és étterem is található, ez lett a város egyik jelképe. Sajnos csak pár napot voltunk a városban és amelyik napra a kirándulást terveztük a hegyre, esett az eső, köd volt és felhők, úgyhogy inkább kihagytuk. Az egyik este ugyan itt vacsoráztunk, de mivel már tök sötét volt és amúgy is elég felhős, borongós idő, sajnos nincs jó képem róla.

Ještěd 

A főtéren található a városháza, mögötte a színház, néhány hangulatos utcácska régi házakkal, és ebben ki is merül a belváros. Aki sok európai városban járt annak sok újat már nem tud mutatni, nem volt kedvem a helyi múzeumokat, templomokat nézegetni, ezért inkább sokáig aludtam és sokat olvasgattam a szállodában... az sem rossz :-) 

Néhány kép a városról:

Városháza, óratorony, a városi színház

Az óriások lakomája, bronz buszmegálló, ami a város náci múltjára emlékeztet.
A meteorológiai állomás, egy érdekes pad,
és az IQLandia, tudományos múzeum és planetárium gyerekeknek

Babylon wellness hotel - itt szálltunk meg,
gyerekeseknek nagyon jó wellness részleg és vízipark,
van néhány kígyó és kismajom is a miniállatkertbenNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése