2012. március 20., kedd

Leszakadt az ég

Nem értem miért csak a trópusi területeken beszélnek esős évszakról, itt felénk is lehetne így kategorizálni az időjárást. Október óta volt a száraz időszak, kb ha 5 csepp eső esett egész ősszel-télen. Erre tegnap már egész nap nagy szél volt, gyűltek a fellegek, majd az éjszaka folyamán szó szerint leszakadt az ég és szakadt, szakadt, és még most is esik, megállás nélkül. És ahogy ismerem, ez most így lesz egy hétig. Néha persze becsapósan előbújik a napocska és látunk egy-egy szivárványt, hogy aztán csak még jobban beboruljon.  Az utakon szivattyús kocsik, az iskolából jön a katasztrófaüzenet és megnyugtatás, hogy uralják ám a helyzetet, mindenütt hömpölygő víztömeg. Aztán persze egy hét után kisüt a nap és néhány kisebb eső még várható, de kb. májustól októberig megint egy csepp sem.
Nagyon ránk fért már a csapadék, minden nagyon el volt sivatagosodva, végre kicsit kizöldülnek a parkok és felfrissül a levegő.
De azért nem élmény fél perc leforgása alatt esernyővel a kezünkben bőrig ázni.

20 megjegyzés:

  1. Azt elhiszem hogy nem! :) Nem veletlenul menekulnek innen hozzatok sokan...!

    Mostanaban mindenfele nagy szarazsag van, Del Kelet Angliaban mar bevezettek a slag tilalmat is. Senki sem moshat otthon kocsit (csak vodorbol), senki sem locsolhatja a kertjet. A viztarazok tortenelmi melyponton... Mult het szombaton szakadt az eso, es itt sem tudta elnyelni a fold. Persze mig nalatok azt mondjak hogy majustol nem lesz eso oktoberig, ide az elmult evek legrosszabb nyarat josoljak. Majd szolok amikor utolso ketsegbeesesemben elindulok feletek hetvegere! :D

    VálaszTörlés
  2. Hat Edit en nagyon boldog lennek, ha erre is terelnetek a felhotokbol, mert ide Madridba csak az atmeneti hideg es felhok erkeztek meg, egyelore zero csepp esovel! pedig en mar aztan honapok ota tancolom az esotancot, es mostmar nem hiszem el, ha nem indul meg az eg alja vegre. Mint, ahogy en is mar hetek ota igerem, jelentest teszek majd rola a blogon es koccintunk ra!!!! Fiesta lesz :))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oké, ma este még hagyom tombolni (bár most csendesedett), de holnaptól mehet felőlem :)

      Amúgy röhej, hogy a suli ezt is, mint mindent hogy eltúloz. Oké, hogy zuhé, meg hogy ritka az ilyesmi, de olyan levelet kaptunk, hogy aszongya

      "Como ya saben hemos tenido una de las noches y mañanas más lluviosas de los últimos años. Hemos seguido el desarrollo de la situación poniéndonos en contacto con Protección Civil, con la compañía que realiza el transporte escolar y con la policía de San Miguel. No pueden decirnos si el tiempo empeorará u ofrecer indicaciones específicas."

      Aztán folytatja a rendkívüli intézkedésekkel, meg hogy nem lehet tudni mit hoz a holnap, meg ilyenek.
      Na ennyire azért nem volt gáz. :)

      Ha odaér az eső, virtuálisan koccintok egyet veletek!
      Azért mi már tegnap este bontottunk egy 6 puttonyos aszút ;-) (Na jó, nem ezt ünnepeltük, de összevonhatjuk :-) )

      Törlés
    2. Intézkedtem, megy holnapra a zuhé:

      http://www.eltiempo.es/madrid.html

      :)

      Törlés
    3. Ditke, az Eso Istennoje szolt beloled, mert mara megerkezett a nagy eso!!! Dani szeles vigyorral es esernyovel a kezben setalt be az iskola kapujan - szerintem a spanyol szulok nem ertettek, hogy mi kettonknek mitol van ennyire jokedve, de mi mar az autoban unnepeltunk es enekeltunk :D A spanyolok egyebkent mivel nincsenek ugy kikepezve, mint pl az angolok :D, egybol erezhetoen lelassitanak, sot, neki sem mernek indulni autoval a nagy esoben! Rendes es elovigyazatos dolog igazan az iskolatol, hogy mentalisan is felkeszit mindenkit az 'elkepzelhetetlenre' :DDD
      Ehhez amugy mar Koreaban is hozzaszoktunk, mert az elso hideg keso oszi szellonel ismeretlen-ismerosok is azonnal emaileztek, hogy vigyazzunk, mert jon a hideg es oltozzunk fel jo alaposan, hogy meg ne fazzunk :))
      A lenyeg a lenyeg, hogy akkor Salud meg cheers es koccintas!! Szep esos napot - nekunk :-)

      Törlés
    4. Vera!

      Nem tudom mi történt, tegnap óta nem enged a rendszer nálad kommentelni :(
      De gratulálok az esőhöz, akkor koccinthatunk? :)

      Törlés
    5. Tenyleg? nem tudom vajon mitol, mert mastol kapok. en meg azt akartam kerdezni, hogy itt nalad hogy tudok a kommentekrol visszajelzest kapni, ha irsz valaszt ra, mert mindig vissza kell keresni es sokszor elfelejtem. a regi blogodnal csak be kellett klikkelnek, hogy kapok rola ertesitot, ha jott mas komment is a posztra, de itt nem tudom...
      de amugy koccinthatunk!!! mi egy olasz feher vino frizzanteval tettuk ezt anyaval :) Karesz lemaradt az esorol, o meg melegebb egovekre repult :)
      Viszont nalunk kozel sem volt ekkora eso. Csak esett, de nem szakadt le ugy az eg, mint nalatok. Ezt lesz ido mire beszivja a talaj, vagy volt annyira szaraz, hogy mar be is szivta?? itt meg jo lenne, ha esne, de mar sut a nap...

      Törlés
    6. Sajnos nem tudom, próbáltam keresgetni a beállításoknál, de egyelőre nem találtam.
      Nálad az a gondom, hogy mindenáron meg akar győzni, hogy lépjek be a wordpress-es azonosítómmal. Emlékszem, még régen mikor váltani akartama blog.hu-ról próbálkoztama wordpressel is, de nem tudta normálisan áthozni a régi bejegyzéseket, más volt a tördelés. Aztán végül blogspot lett, el is felejtettem a wordpresst. Nem tudom miért jutottam most eszébe, eddig simán hagyott kommentelni. Majd próbálkozom névtelenként, vagy másik e-mail címről.

      Törlés
  3. Én meg pont ma adtam le Verának a jelentést, itt is ömlik az eső . Ezek szerint Ti a novemberi hasonló felhőszakadásból kimaradtatok?? Én is 2 m után bőrig áztam, esélytelen még az ernyős megoldás is, de tényleg kellett, bármennyire kellemetlen is. Nálunk holnapra már nem írnak esőt, inkább hetente egy nap, mint most egész héten legyen. Full gáz, de itt nincs annyi csatornafedél se, nem nyeli el semmi a vizet, és nincs gumicsizmám :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már nem emlékszem, hogy novemberben vagy október végén volt eső, de az se volt ekkora. Azóta meg semmi.
      Itt sincs csatorna, ömlik az utcákon a víz, igaz, ha eláll másnapra már szinte nyoma sincs. Mindig mondom, hogy ez egy sivatag...

      Törlés
  4. Most volt a hírekben, Nálatok Torrevieja-ban jóval nagyobb a víz sztem ahogy így nézem, itt viszont jobban elfolyik :-) Hó is esett nem messze, azt hittem már múlik a tél?? Vera, kérsz havat is? :-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kepzeld, kaptunk reggelre azt is! Van itt, minden, amit akartok :DDD

      Törlés
    2. Hóóó??
      Errefelé még nem is láttam a 3 év alatt.

      Törlés
    3. hat itt is csak az autok tetejen lattam nemi arra utalo jelet, azt hittem a szemem kaprazik, de szerintem az ejszakai hideg miatt eloszor havas eso lehetett, aztan atvaltott hideg esore. itt sem esett a ho mar ket eve. a hegyekben is csak a csucsan, 2000meter felett lattam havat ezalatt a tel alatt.

      Törlés
  5. na mi rendesen kaptunk novemberben! http://olaszorszagenovamagyarszemmel.blogspot.it/2011/11/05112011-genova-esozesek-2-nap.html - ez a masodik nap, de igazabol 5 napig tartott, es az elso volt a legrosszabb... egyelore itt szep az ido, jovohettol van eso beigerve, ki tudja, ideer-e?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt most csak egy napig tarott, pedig ha így rákezd akkor 4-5 napig kitart. Ma már süt a nap. Biztos, mert küldtem tovább Verának Madridba :)

      Törlés
    2. onnan meg jon ide, mert mostmar egyenesen a hetvegerol beszelnek, nem is a jovo hetrol! :)

      Törlés
  6. Bár Belgiumról mindenkinek az jut eszébe, hogy esik az eső, a tavalyi évben voltak nagyon aszályos időszakok, majd elkeseredetten szakadt az eső és vele egyenes arányba be a pincénkbe (ezt a részt kihagytam volna szivesen!).

    Tavaszi évkezdés is olyan volt,hogy inkább borus, de nem esett, most meg már legalább 2 hete nem esett semmilyen csapadék és nem is mondanak. Az utóbbi években megdőltek sorban az évszázados rekordok mind a hőmérséklettel, mind a csapadékkal kapcsolatban.

    (Ugye nem baj ha időnként benézek és irogatok? :) )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dehogy baj, örülök neki :)

      Itt is volt tavaly pár rekorddöntés, most erre a zuhéra is azt mondták, hogy nagyon rég nem volt ekkora. Mivel itt nincs annyi csatorna így a víz az utakon marad, volt ahol elérte az autók alját és felemelte őket, így néhány autó arrébb úszott... Meg a kukák, egyebek, amik az utcán voltak. De már nyoma sincs, minden felszáradt és hét ágra süt a nap. :)

      Törlés