2012. november 8., csütörtök

Párizsban járt az Ősz - és mi


Párizsban már nem először jártunk, így most nem másztunk Eiffel-tornyot és Notre Name-ot, inkább csavarogni, sétálgatni akartunk pár napot. Persze lépten-nyomon belebotlottunk a klasszikus nevezetességekbe is, de konkrétan 5 tervünk volt: a Louvre-ba eddig még egyik alkalommal sem mentünk be, csak kívülről láttuk, valahogy túl nagy falatnak tűnt és eddig még nem fért bele a programba. Meg akartuk nézni a katakombákat, a Les Deux Magots -ban kávézni, a "Szeretlek" falhoz eljutni és a Pére Lachaise temetőben adózni a hírességek emléke előtt. Az ötből négyet  teljesítettünk is. Nem is rossz :-) Legalább marad valami máskorra is :-) Na nem mintha eleve nem lenne még mit nézni Párizsban :-)

Az idő elég őszies volt, de szerencsére komolyabb zuhét nem kaptunk a nyakunkba. A biztonság kedvéért azért mindig vittünk magunkkal ernyőt, akkor tuti nem esik. Gondolom ezt már más is tapasztalta :-)

Természetesen itt is, mint minden nagyobb városban lehet kapni Paris Pass-t, ami kedvezményes vagy akár ingyenes belépőket biztosít a múzeumokba, látnivalókhoz, illetve általában a tömegközlekedésre is használható. Mi most ilyet nem vettünk, lévén hogy a klasszikusokat már láttuk, meg amúgy sem nagyon akartunk múzeumokban tölteni az időt, így nem tudtuk volna kihasználni. 

A Louvre múzeum a Roue de Paris óriáskerékről , madártávlatból

a híres üvegpiramis

A Tulieriák kertje


bent pedig az összefordított piramisok

A kihagyhatatlan Mona Lisa (mindenki azt mondta hogy nagyobbnak gondolta, így aztán nem ért csalódás, sőt, megnyugodtam, hogy nem képeslap méretű :-) )

Persze az egész Louvre-t bejárni esélytelen és értelmetlen is lenne egy nap alatt, többet pedig nem akartunk rászánni, így addig barangoltunk, sétálgattunk amíg el nem fáradtunk és meg nem éheztünk :-)
(Tipp: ha a metróállomás felől közelítjük meg a helyszínt és a bevásárlóközpont alatt veszünk jegyet, kisebb a sor)



A katakombák a régi párizsi temetők felszámolásából kialakított, csontokkal megtöltött csatornarendszerek. 
Tulajdonképpen szinte egész Párizs keresztül-kasul van furkálva ezekkel a csatornákkal, melyek közül az általunk látogatott 20 méter mélyen van a föld alatt és 1.6 km-t sétáltunk végig. 
Megdöbbentő ezek között a csontok közt sétálni, még akkor is ha minden valamire való orvostanhallgatónak van saját csontváza a szekrényben... 







Tipp: érdemes jó korán , nyitás előtt legalább egy órával odamenni, mert különben több órás sorban állásra lehet számítani. Mi így tettünk, míg Zsolti tartotta a sort addig elmentem reggeliért: a lejárat mögött a kis park túloldalán isteni frissen sült péksüteményeket lehet kapni. Ráadásul mire megreggeliztünk már majdnem be is jutottunk. :-)



A Les Deux Magots egy méltán híres kávéház: Picasso, Camus, Sartre, Hemingway, Romy Schneider mellett sok híres magyar művész is szürcsölte itt a feketét a múlt század elején. Ma már nem mondható az irodalmi élet központjának, de azért csak megittunk mi is egy kávét séta közben, ha már "véletlenül" erre jártunk :-) Azért csodára ne számítsunk, a hely tele volt, elég sokat kellett várni a pincérre, és a kávé sem volt jobb vagy különlegesebb mint máshol. Na nem mintha nagy kávé szakértő lennék...

Cafe Les Deux Magots 







Az "I love you wall" leginkább azért érdekelt, mert gimis koromban egyszer nekem is eszembe jutott összegyűjteni a "szeretlek"-et minél több nyelven. Akkor persze a google még nem volt ennyire a barátunk (te jó ég milyen öreg vagyok) , szóval én szimplán a könyvtárakban keresgéltem a szótárakban (persze szívás, mert nem mindenütt adják meg a ragozott alakot egyes szám első személyben, enélkül meg nem ér semmit), meg kérdezgettem az ismerősöket, ki milyen nyelven beszél. És rettentően örültem annak a hospitáló "kistanárnak" aki pár kémia órát tartott nekünk és tudott finnül :-) 
Aztán persze valahogy ráuntam a dologra és el is felejtkeztem róla, míg a mostani párizsi utunk előtt rá nem bukkantam erre a falra. Hát persze hogy látnunk kellett. A Montmartre negyedben, az Abesses megállónál található egy parkban, igazi turista zarándokhely. Leültünk elé egy padra és csak néztük az embereket, az arcokat, ahogy mindenki megörült amint a saját nyelvét felfedezte a kb. 300 felirat között :-)



Szeretlek - spanyolul Te quiero  - Megtaláljátok?



A Pére-Lachaise temetőt odaértünkkor már zárva találtuk, másnap pedig már nem volt kedvünk visszamenni, így ez az ami kimaradt az ötös tervből. De az öt évesből nem fog :-)



Végül még néhány kép a teljesség igénye nélkül amit barangolás közben készítettünk. Nem szándékoztunk elfáradni, de azért minden nap végére kellően sajgott a lábunk. Persze szuper a párizsi metróhálózat, de nem vagyok vakond-alkat, inkább a föld fölött sétáltunk, mindig akadt valamilyen látnivaló amit kár lett volna kihagyni a metró miatt. Ráadásul mindig úgy éreztük, hogy a következő úticél már csak egy köpésre van. :-)

"A"  Notre Dame 


Hiába jártunk már itt, most is bejöttünk, bár a tornyokba most nem mentünk fel 


A világ egyik legnagyobb szétszedhető óriáskereke. 2000-ben a millenniumra állítiották fel Párizsban, majd több országot is bejárt míg végül 2009-ben visszatért Párizsba, jelenleg a Les Tuileries-ben áll.

felülnézet

A Tuileriák kertje és a távolban az "Öreg Hölgy"



III. Alexandre híd - a világkiállításra építették, sokak szerint Párizs legszebb hídja . Míg mindet nem láttam nem nyilatkozom :-)




csak úgy, mert tetszett - érdekes szökőkút, nem?

A híres Sorbonne

Montaigne szobra a Sorbonne bejárata előtt. A jobb cipője látványosan fényesre van sikálva... vajon hányan fohászkodtak itt a vizsgák előtt? ;-)

A Párizsi Magyar intézet előtt ül a "Kalap alatt" szobor, eredetije Szegeden a Tisza parton  réved maga elé

Luxembourg kert


Azért nem maradtunk sírok nélkül, a Montparnasse temetőbe sikerült eljutnunk

J. P. Sartre nyughelye. Ha valaki tudja, hogy miért teszik rá a turisták a használt metrójegyeket, legyen kedves árulja el, mert nem bírtam rájönni. (Más sírokon nem láttam ilyet, szóval valami spec. dolog lehet. Ha csak nem az "egy bolond százat csinál" hatással állunk szemben...)


EZ egy jó információs oldal Párizsról (magyarul),  ha valaki esetleg oda készülődik. :-)

2 megjegyzés:

  1. A jegyek Sartre sirjan a Maoista mozgalom miatt vannak - aminek ugyan tagja nem, de tamogatoja volt -, ok osztogattak jegyeket a szegenyeknek akik amugy nem tudtak volna megfizetni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. koszi :-)
      Persze elobb is tudhattam volna hogy teged kell megkerdezni :-)

      Törlés