2013. január 25., péntek

Almería


Ez tulajdonképpen még tavalyról elmaradt poszt, pont szilveszter előtt mentünk el pár napra Zsoltival Almería és a környékére, csak úgy kettesben. 
Itt van közel (na jó, spanyol viszonylatban 250 km nem a fél ország :-) ) és még nem jártunk erre. Illetve csak túlmentünk rajta. Nekem meg van egy (Zsolti szerint tiszta lökött) mániám, miszerint másként gondolok egy helyre ha már jártam ott, ezért kis túlzással minden faluban járnom kell :-) 

De ez tényleg így van, hiába ugrik be egy csomó kép mondjuk New York-ról, hiszen tanultunk róla az oskolában, láttam egy csomó filmet ami ott játszódik, voltak ismerősök és mutogattak képeket ésatöbbi, de mivel még nem jártam ott ezért ha szóba kerül az csak egy pont a térképen. Viszont ha említenek egy utolsó kis falut ahol már voltam, amihez kötnek emlékek (szagok, ízek, épületek, események, személyek), legyen akár jó vagy rossz, sőt, akár semleges, de mégis csak emlék... na ha ezt a helyet említi nekem valaki később, akkor ez mind-mind azonnal eszembe jut, és az olyan jó :-) 

(Amúgy a mentőzés/kijáró ügylet volt még ilyen anno: ha jártam a városban, lépten-nyomon eszembe jutott: ebből a buszmegállóból vittük az epilepsziás srácot, ebben a házban volt az aranyos kis öreg a vércukrával, itt lakik Szabó néni aki április elsején született (és erre rá is szolgál) és még a TAJ számát is tudjuk fejből mert annyiszor hívott minket... Nevek, arcok ritkán kötődnek a történetekhez, erre sosem volt jó  a memóriám, de kb. az összes házról, kocsmáról, útkereszteződésről tudom, hogy ott mit láttunk :-) )


Szóval Almería. Andalúziában egy megyeszékhely (lehet megyének fordítani a provincia-kat?), amúgy nem egy nagy város. 
Szimbóluma az "indalo" , amit a környéken egy barlangban (Los Letreros) találtak ahová kb. 2500 évvel időszámításunk előtt véste valaki. Varázserőt tulajdonítanak neki, régen házakra, ajtókra festették, hogy megvédje őket és üzleteiket a gonosztól. Persze igazi népszerűségre a turisták által tett szert, ma már az egész provincia összes bazárjában lehet indalo-s kitűzőt, kiskanalat, bögrét, pólót és egyéb szuvenyírt kapni. 
Indalo - emberke feje felett tartva a szivárványt (még nem jártunk itt, a netről szedtem a képet)

A város maga nem nagy durranás, mondhatni abszolút kihagyható. Ami érdekelt belőle az az Alcazaba épülete. Itt Andalúziában az építészetben nagyon meghatározó a mór jelenlét. Ez az erőd azért nem közelíti meg a granadai Alhambra szépségét és nem is maradt meg olyan állapotban. 

Alcazaba

a bejárat

belső erőd

belső udvar

Felirat hozzáadása


Felirat hozzáadása

Egy mecsetből átalakított kolostor


látkép a városra és a tengerreA városban csak céltalanul sétálgattunk, csináltam pár fotót menet közben, de egyáltalán nem fogott meg. Sőt, az Alcazaba környékén a kifejezetten lepukkant negyed található. :-(

A katedrális harangtornya

Karácsonyi dekoráció

A Pillangós házSzilveszter előestéjén viszont útlezárásra lettünk figyelmesek. Aztán meg egy csomó jelmezesre. Kiderült, hogy szilveszteri futóversenyt rendeztek, úgyhogy megálltunk és szurkoltunk. Persze voltak a komoly sportemberek akik annak rendje és módja szerint sportfelszerelésben és időre futották a távot, de a többség viccesen felöltözve, akár babakocsival, beöltöztetett gyerekkel kocogott.


a kedvencem, a futóbicikli :-)

Feliz 2013!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése