2014. január 1., szerda

Andalúziában jártunk: Jaen és Torredonjimeno

BÚÉK 2014! :-)

Újévi fogadalmam egyike hogy gyorsan aktualizálom a blogot. Na jó, az újévi fogadalmakat sosem tartja be senki, de azért pár napig még él a remény meg a lelkiismeret(furdalás), úgyhogy akkor gyorsan neki is látok:

A nyári egy-két egyéb templom látogatását most kihagyom, ugorjunk inkább szeptemberre, amikor is Andalúziába látogattunk Zsoltival kettesben, ezen belül is Jaen volt az úticél. 



Ha Jaen akkor olívabogyó és sör, méghozzá Cruzcampo, amit itt gyártanak. (A Heineken cég vette meg a gyárakat 2000-ben) A környéken több mint 150 millió olajfa él, akármerre nézünk, az utunkat mindig olivafák szegélyezik. 

A 16. században épült katedrális az UNESCO Világörökség része. A későbbiekben több spanyol és dél-amerikai katedrális mintájául szolgált (pl. Malaga, Mexikóváros, Bogota, Lima...)  

Catedral de Jaen




a harangtorony az órával
órás ház a katedrális terén

Itt őrzik azt a kendőt, amelybe állítólag Jézus az arcát törölte, és amelyben az arc képe ma is felismerhető. (Péntekenként tekinthető meg, sajnos mi nem tudtuk így lemaradtunk róla)
A 'Santa Faz' néven ismert darab Alicanteban található, míg az itteni a 'Santo Rostro'. 


A gótikus fríz, mely körbefut a katedrálison egy érdekes turbános alakot is tartalmaz. Azért furcsa, mert csak egy van belőle az egész minta során (miközben minden más motívum ismétlődik). Gyerekkel jó móka megkerestetni, ki találja meg először :-) 
Ilyenkor azért mindig elgondolkodunk: vajon ez csak véletlen, valamelyik kőfaragó munkás mókás kedvében volt és odabiggyesztett egy plusz alakot, vagy van valami titkos jelentése? 



Belülről:


A város fölé magasodó dombon található a Parador (spanyol szálodalánc) ahonnan nagyon jó kilátás nyílik a környékre. 



A város közelében található Torredonjimeno, ahol a vizigót királyok kincseit találták. A kastélyban levő múzeum ingyenesen látogatható, ahol az ékszerek másolatai találhatók. Az eredetiek ma Barcelona, Córdoba és Madrid múzeumaiban tekinthetők meg. A kincseket 1926-ban az olivaföldön egy munkás találta meg, aki, mivel úgy gondolta, hogy nem értékesek, odaadta a gyerekeinek játszani. Később valahogy mégis eladta őket, és csak a 40-es években kerültek elő, hiányosan. A híres vizigót korona az oltár fölé helyezve biztosította az istenek általi védelmet. 

vizigót korona (a megmaradt darabokból készített másolat)





ezekkel a malomkövekkel olivaolajat sajtoltak
az olaj a csöveken át lecsorog a vízzel teli kannákba - mivel az olaj a víz felszínén marad az a csöveken tovább folyik, míg a szennyeződés leülepszik
(mivel ez a jelenlegi talajszint alatt található, üvegből készítették a padlót)


Maga a kastély nem túl jó állapotban van, folyamatban van a felújítás, de mivel a teremőrrel eléggé összehaverkodtunk (nem volt nehéz, mi voltunk az egyetlen látogatók), a kedvünkért kinyitotta a még lezárt részeket és nagyon sokat mesélt a vizigót szertartásokról.  

a már restaurált mennyezet


kilátás az olívaföldekre



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése