2014. április 21., hétfő

MIR - Felvételi a spanyol szakképzésbeMivel elég gyakran kapok e-mailt orvos kollégáktól hogy hogyan is lehet kijutni és itt dolgozni, írok egy kis összefoglalót arról amit én tudok a témáról. Jelzem, nem vagyok hivatalos forrás, szóval ne engem tessék okolni ha valami nem így van, na meg időről időre változik minden, így ennek a szabályozása is.

Az első lépés a diploma honosítása, amit postán vagy személyesen is el lehet juttatni Madridba , a minisztérium honlapján fent vannak a szükséges információk:

https://sede.educacion.gob.es/catalogo-tramites/gestion-titulos/estudios-universitarios/titulos-obtenidos-fuera-de-espana/homologacion-titulos-extranjeros-educacion-superior.html

és itt:

http://www.msssi.gob.es/profesionales/formacion/recoTitulosEuro/home.htm


A szakvizsga honosítása is itt történik,
Szakvizsgához MIR:

https://sede.educacion.gob.es/catalogo-tramites/gestion-titulos/estudios-universitarios/titulos-obtenidos-fuera-de-espana/homologacion-titulos-extranjeros-educacion-superior.html


A kamarai tagság nem minden tartományban kötelező és a feltételek is különböznek, fontos áttanulmányozni azt amelyik helyre készülünk. Mi az alicantei kamarához tartozunk, itt feltétel az egyéb szokásos dokumentumokon kívül (egy rakat fénymásolat diplomáról, honosításról, útlevélről, stb.) a B2 nyelvvizsga is. (ez nekem újdonság volt, mikor még mi kezdtünk nem kellett) (jobb oldalon a seleccionar idioma részre kattintva a görgetősávban lehet nyelvet választani)
Az "ofertas de empleo" (bal oldalon) pedig a pillanatnyilag aktuális álláshirdetéseket tartalmazza (nem csak Spanyolországba, sőt, főleg külföldiek vannak)

https://www.cgcom.es/colegios

Aki most fejezi be az egyetemet annak több akadémia is rendelkezésére áll a szakvizsga felvételire való felkészüléshez. 
A két legismertebb az "AMIR"  és a "CTO"
Gyakorlatilag mindkettő hasonló: különféle intenzitású kurzusokat szerveznek, könyveket adnak ki a felkészüléshez. Van személyes jelenléthez kötött és online változat, illetve a kettő keveréke is. A lényeg, hogy ez egy nagyon komplex országos szintű vizsga, évente több mint 15 ezren jelentkeznek, és kb. 7000 rezidensi hely van. Persze ebben benne van az ország minden pontja és minden szakterület. Ha valakinek pontos elképzelése van a "mi leszek ha nagy leszek" kérdésben akkor nehéz dolga van: mondjuk cardiológus Madridban az kb. a lottó ötös megnyeréséhez közeli esélyekkel indul. Na jó, talán mégsem, az a bőrgyógyász Barcelonában* ;-)
Persze semmi nem lehetetlen, van aki elcsípi ezeket a helyet is, de tény, hogy egy évet az életéből erre áldoz. Szó szerint. Akik igazán komolyan gondolják beiratkoznak az akadémiára, napi 12 órát tanulnak (minimum) 8 hónapon át (persze épp előtte államvizsgáznak, tehát friss tudással vágnak neki, sőt, van aki előre megveszi a könyveket és az akadémiák ajánlásait követve már "bemelegít" a júniusi kezdés előtt.) Ehhez nem árt egy stabil anyagi háttér mivel ez idő alatt a tanulást és a munkát nem nagyon lehet összeegyeztetni, így van akik előtte 1-2 évet dolgoznak és spórolnak, mások pedig a mama-hotel kegyeit élvezik. Aki régebben végzett nehezebb dolga van, egyrészt mert a tudása csak a saját szakterületén aktuális, másrészt mint tudjuk a gyakorlat és az elmélet sokszor eltér egymástól, tehát nem biztos, hogy sikerül jól válaszolni az "ebben az esetben ezt szoktuk csinálni" módszerrel. Nem beszélve arról ha nem engedheti meg magának azt a luxust hogy ne dolgozzon, esetleg 1-2-3 gyerek is akad - mondanom sem kell, a top eredményeket elérők nem közülük kerülnek ki...
A kérdések trükkösek (és nehezek, minden szakterületet lefednek, a biostatisztika pl. kb. 10%-ot tesz ki - aki ezzel nincs jóban az kösse fel a gatyát, he-he). jó válaszért piros pont, rossz válaszért fekete pont jár, magyarul a rossz válaszért pontot vonnak le tehát nem érdemes tippelni. Illetve ez sem ilyen egyszerű, komoly stratégiai könyveket írtak arról, hogy milyen tippeket érdemes és nem érdemes megkockáztatni. Egyes kérdések egymáshoz kapcsolódnak: sajnos itt nem jön be a Dr. Bubó féle bölcsesség , miszerint "Nem baj ha elrontod a diagnózist, csak téveszd el a terápiát is". 
Ami tetszett, hogy a kérdések elég gyakorlatiasak, persze itt is előfordulnak gének meg prevalencia , anatómia és biokémia, de viszonylag kis százalékban. Jó részük esetismertetés: diagnosztika és terápia. 

A vizsgára jelentkezés minden év szeptember végén van, néhány eurós "nevezési díjjal" lehet regisztrálni 
(meg egy csomó papírral mint diploma másolat, honosítás, útlevélmásolat, index másolat hivatalos spanyol fordítással (az egyetemen szerzett jegyekből kalkulálják a hozott pontot), C1 szintű DELE nyelvvizsga, stb, az aktuális változtatások minden évben néhány héttel a jelentkezési határidő előtt kerülnek ki a minisztérium honlapjára)
Maga a vizsga január utolsó vagy február első szombatja. 
Ha jól emlékszem 235 kérdés, 5 választós teszt és 5 óra. A nem hivatalos eredmények már másnap fent vannak az akadémiák weboldalain, onnantól lehet izgulni. Hivatalos eredmények valamivel később, a helyeket pedig április közepén-végén választják. Madridba kapnak behívót a helyezési sorrendnek megfelelően: aki ebben az egész cirkuszban elsőként végzett az választ elsőnek: előtte még minden kapu nyitva áll. Onnantól kezdve fokozatosan fogynak a helyek, minél rosszabb eredménye van valakinek annál később kerül be, annál kevesebb lehetőségből választhat. Persze vannak, akik ha nem írták be magukat az általuk áhított szakterületre és városba akkor nem választanak semmit, így a kb. 7000 helyezett után is van még remény, bár nem sok. Valamilyen spec. szabály vonatkozik az EU-n kívüliekre (limitáltabb helyek) és valahogy kicsit pozitívan diszkriminálják a fogyatékosokat, de pontos részleteket erről nem tudok lévén szerencsére nem érint a dolog.  
A szakképzés 4-5 év, szakterülettől függően, most tervezik bevezetni a "törzsképzés + szakképzés" elvét ami otthonról nekünk már ismerős, de részleteket még nem lehet tudni, pletykák szerint ez plusz egy évet jelentene és a rosszindulatú pánikkeltők a törzsképzést követően újabb vizsgáról is beszélnek ...
Mielőtt valaki belevág érdemes a kiválasztott szakterületről érdeklődni, lévén hogy ezek országonként különböznek: pl. itt nincs sürgősségi vagy infektológia szakvizsga, vagy az anesztézia és az intenzív terápia itt két külön szakterület 4 + 5 év ha mindkettőt szeretné megszerezni valaki. (És ha pl. nem egész életedre Spanyolországban gondolkodsz akkor érdemes jól meggondolni, mert van ahol ezzel a "fél" szakvizsgával nem honosítanak aneszt-intenzívesként)

Röviden ennyit a felvételiről, ha valakinek nem vettem el a kedvét és még van kérdése, akkor csak nyugodtan. Persze türelem, nem szoktam elsietni a levelezgetést, de azért mindenkinek válaszolok :-)


Felkészüléshez segítségül:
(A fiúkat imádom, és érdemes komolyan venni őket)   :-) :A vizsgához:És ez is fenomenális :-))

*Oké, az orvosi dokumentáció (itt ez is egy szakvizsga) a Kanári szigeteken** nem ilyen népszerű :-))


**a Kanári szigetek csak otthonról nagyon vonzó, aki ott akar élni az jól gondolja meg, megvannak az árnyoldalai is


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése