2015. szeptember 9., szerda

A Christ Church katedrális, ezúttal Dublinban


Első nap miután elfoglaltuk a szállásunkat (ez az egy volt amit, tudva a komp érkezését, előre lefoglaltunk) Dublin központjába vettük az irányt. 



Esett az eső (amit eleinte igen rosszul viseltünk), már-már visszafordultunk és másnapra akartuk hagyni az egészet. Aztán valahogy alábbhagyott a zuhé, bennünk meg győzött a kíváncsiság, így az első lehetőségnél szert tettem egy esőkabátra (esernyővel a kézben macerás fényképezni vagy térképet nézegetni) és rendíthetetlenül belekezdtünk a városnézésbe. 

Igyekeztünk fedett helyet keresni, így rögtön egy ebéddel indítottunk a Temple Bar negyedben (hogy ebben a híres negyedben vagyunk, arra csak később jöttünk rá). A gastro kultúra megismerése is fontos részét képezi egy kirándulásnak, nem? Tele hassal más szemmel látja az ember a világot :-) Így kezdtük Írország felfedezését egy nagy tál ír gulyással és szódás kenyérrel. Másoknak is csak ajánlani tudjuk :-)

Ír gulyás, szódás kenyérrel. Hasonló a mi gulyásunkhoz, csak "fehér", azaz nincs benne paprika


A Trinity College (Dublin György kori igen patinás egyeteme) épületére most csak futólag vetettünk egy-egy pillantást, majd a Christ Church katedrálisba botlottunk. Ide már be is mentünk és egy jó darabig nézelődtünk.

Christ Church katedrális, Dublin

A katedrálishoz egy híddal csatlakozó épület, a Dvbinia, valamilyen maketteket tartalmazó kiállítás
Mi nem néztük meg, de a katedrálisból a hídon átvezető út le van zárva, úgyhogy a bejáratnak máshol kell lennie. 











Szt. Patrik, Írország védőszentje




kotta a falon



Az altemplom Dublin templomainak öreganyja, alapjai a XI. századból származnak. 

azért morbid: kis kávézósarok a kriptában ...

A déli kereszthajó mellett lejutunk a nagy, boltíves altemplomba, ahol egy elég furcsa jelenetnek lehetünk tanúi: egy mumifikálódott macska kerget egy mumifikálódott egeret! Nos, a szerencsétlen eset még az 1800-as években történt, amikor a szegény egér a macsek  elől menekülve az orgonasípba szalad. Az éhes macska meg utána. Aki persze Micimiackó módra beszorult, aztán onnan se ki se be. Így esett, hogy a macsek miatt az egérke sem tudott kijutni és ott aszalódtak össze mindketten. :-(
Nekem egyből Szabó Lőrinc Egy egér halálára című versét juttatta eszembe. Mikor először olvastam, megkönnyeztem :-( (aki nem ismeri, a linkre kattintva elolvashatja, érdemes)


A furcsa páros az ír író, James Joyce révén vált híressé, utolsó művében, a Finnegan ébredésében említi őket

A A Tudorok című sorozat sok jelenetét forgatták a katedrálisban, többek között esküvői jeleneteket, Boleyn Anna koronázását, illetve az alagsorban készültek a Tower of London belsejében játszódó képkockák. A filmben használt VIII. Henrik korabeli jelmezeket most kiállították, illetve több utalás is volt a sorozatra, de mivel én nem láttam, így nekem nem volt érdekes. (Viszont lehet, hogy meg kellene nézni? A lányok már tanulgatnak az angol történelemről, bár nem tudom mennyire történelmi vagy inkább brazil szappanoperát csináltak VIII. Henrik nőügyeiből? Az a bajom a sorozatokkal, hogy szörnyen hosszúak, irigylem akinek annyi szabadideje van hogy ilyeneket nézegessen...)

The Tudors

Az egyik eredeti Magna Carta-t már láttuk Angliában, itt egy másik példány van kiállítva. Abban az időben Írország is angol fennhatóság alatt volt, így elsőként kaphatta meg anglián kívüliként ezt a jogi alapul szolgáló kódexet 1217-ben. Igaz, csak az angol telepesek élvezhették az általa biztosított jogokat, és azok nem terjedtek ki az ír lakosságra. A XIV. század elején adaptálták az eredeti angol Magna Cartát az ír lakosságra, Magna Carta Hibernie (Great Charter of Ireland), és bár Anglia a középkorban nem ismerte el hivatalosan, mai napig az ír jog egyik alapköve. 

ír Magna Carta 


A nyitvatartási idő ottjártunkkor:

kattintásra elvileg nagyítható


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése