2015. szeptember 7., hétfő

Írország és az írek: így látjuk mi


Következő állomásunk a Smaragdsziget volt, komppal jutottunk Dublinba, és eltérően a Franciaország-Anglia útvonaltól itt pontosan menetrend szerint érkeztünk.

Dublinra bő 2 napot szántunk. Itt már volt némi elképzelésünk arról, hogy miket szeretnénk megnézni mert útközben azért némileg kiképeztem magam egy menet közben beszerzett Lonely Planet útikönyvből. Aztán persze ahogy az a tervekkel lenni szokott kicsit elcsúsztak, de ez a legkevésbé sem zavart minket. Ahogy mondani szoktuk: kell egy útikönyv, egy térkép, meg egy helyi ember, aki megmondja, hogy merre induljunk :-)

Dublin állítólag igen népszerű a turisták körében, évente több mint 4 millióan kíváncsiak rá. Bár mindenhol angolul beszélnek, azért az ősi nyelvük az ír, aminek édeskevés köze sincs az angolhoz. Ez főleg néhány nyugatabbi megyében tűnt fel ahol néha "elfelejtették" angolul kiírni az utca- vagy településneveket :-)
Azt meg csak később tudtuk meg, hogy állítólag az ír nyelvben nincs külön szó az igen-re és a nem-re, így már érthető, miért is válaszolnak angolul is olyan körülményesen (Talán jó lenne... , Na jó, ... Ahogy gondolod..., Hát, nem kéne...) :-))

Tehát Dublin és Írország.
Amolyan élhető főváros kinézete volt így első blikkre, nem túl nagy, fiatalos, van folyója (ami nekem mindig szimpatikus egy városnál)Az eső itt már utolért minket, és nem is hagyott el közel 2 héten keresztül.
Az elején még utáltuk.
Aztán megszoktuk.
A végén még azt is megértük, hogy hiányzott.
Valahogy így működhet az evolúció...? :-)Mondjuk az Írországban-éléshez szükség is van alkalmazkodó képességre: a nyári hőmérséklet olyan 17-20 fok körül mozog és esik. A téli valamivel hidegebb és esik. Még szerencse, hogy tavasszal és ősszel is esik, különben még kiszáradna az a 'széép ződ gyep'.Írország valamivel kisebb mint Magyarország, a lakossága meg feleakkora, azaz hely az van benne bőven:
Gyönyörű tengerpartok, zöld mezők, mindenütt legelésző tehenek, birkák, csacsik. Van óceánpartjuk lélegzetelállító sziklaszirtekkel és homokos partokkal, nem túl magas, mégis ködbe vesző hegycsúcsok, örökzöld völgyek és kristálytiszta tavak.
Ha tennének felé egy óriási esernyőt maga lenne a paradicsom....   Na jó, zöld paradicsom :-)

Nem ritkák az ilyen szűk utak, főként a hegyekben. És itt még szemben is szoktak jönni.
Viszont az írek tök normálisan vezetnek, úgyhogy sehol nem volt semmi gondunk. 

A nyugati parton az óceán mentén haladó Wild Atlantic way Írország és egyben a világ leghosszabb egybefüggő túra - és autóútvonala. Északról délre tartva kb 2500 km hosszan halad végig a vadregényes óceánparton.
Leírhatatlanul széép!

A pubokban jó a hangulat és a kaja, van ír kávé és Bailey´s (meg sok sör annak aki szereti). Ettünk ír gulyást is, de a kedvencünk a seafood chowder volt, ami valami tengeri kütyükből készített sűrű leves, szódás kenyérrel és vajjal, ami szintén nagyon tipikus arrafelé. A főételek pedig többnyire marhából és birkából készülnek, merthogy abból van bőven (illetve a tengerpartokon sok hal és tengeri mindenféle van az étlapon, ezeket főleg én eszem. Zsolt bánatára polipjuk nincs, az a melegebb vizet szereti.)
Nem egy fogyókúrás menü, de finom :-)


Dublin legismertebb negyede erről a pubról kapta a nevét


seafood chowder szódás kenyérrel és vajjal

Bailey's kávé és ír kávé (whiskeyvel)

A legkisebb faluban is kb 3:1 az arány a pub:templom viszonylatban. :-)
A pubokat igazán nem nehéz megtalálni. Az ember megy a szinte kihalt falun keresztül, aztán egyszer csak annyi kocsi parkol egy kupacban hogy helyet sem lehet találni. Na, ott kell nekünk is megállni, ott a kaja, pia :-)

Igazi ír pub - igazi ír törzsvendéggel 


A nap levesajánlata  .... Whiskey :-)
kütyüboltban kapható nélkülözhetetlen és ötletes felszerelés:
eső ellen is véd és mindig van nálunk sörnyitó :-)

A Guiness az íreknek nem csak egy sör. Az "A SÖR".
Hogy milyen ütős, arról sok történet született :-)

Figyelni kell a nyitvatartásra mert elég korán fekvő népek, este 11 körül már kb. semmi sincs nyitva. Ha meg épp bent vagyunk finoman közlik, hogy zárnának. Itt a mediterrán régióban ettől nagyon elszoktunk, úgyhogy eleinte furcsa volt.
A kaja meg még ennél is rizikósabb, itt bizony este 8-ig célszerű elmenni vacsorázni, mert különben max. sört csapolnak 9 után, ami ugyan folyékony kenyér, de jól nem lakunk vele... Tapasztalat :-(

Vasárnap délelőtt pedig még szidrát sem adnak el a benzinkútnál, merthogy az templomidő, majd csak a mise után lehet lerészegedni, úgyhogy csak 13 óra után vásárolhatunk alkoholt. Pedig isten biza nem ittuk volna meg egy óra előtt...

Messziről tényleg azt hittem hogy valaki túlzottan felöntött a garatra és kicsit megpihent :-) 
 Ha valamit tilos , azt tilos.
Nem egyszerűen kiírják, hogy tilos alkoholt és drogot fogyasztani, hanem gyengébbek kedvéért látványosan részletezik is:
sem inni, sem beszívni, sem szúrni sem egyéb más módon felszívni nem lehet.
Így már mindenkinek világos?! :-)

Legfontosabb ünnepük március 17-én Szt. Patrik napja, erről később írok majd kicsit bővebben is. 
Államformája köztársaság, címerében a hárfa a legősibb ír hangszert ábrázolja. 


A postaládájuk zöld:

ír postaláda

A buszok itt is sokszor emeletesek, de nem pirosak, hanem kék-sárgák:


A mosdókagylónál és kádnál két külön csap található a hideg és meleg víznek. Biztos az én bénaságom, de nem sikerült rájönnöm, hogy mossak kezet úgy langyos vízzel, hogy ne forrázzam le magam...Itt van a világ második legrégebbi fogorvosi egyeteme:


A világ második legrégebbi fogorvosi egyeteme Dublinban
- nem sikerült megtalálnom, hol volt az első

Ezek után következzen ami a Smaragdszigeten 12 napba belefért!* Azért hivatalosan II. Henrik kiváltságlevele alapján Dublin Anglia részét képezte egészen 1922-ig

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése