2016. július 18., hétfő

Cuenca - Az Óváros és a KatedrálisCuenca Castilla-La Mancha tartomány fővárosa:

Resultado de imagen de castilla la mancha espana mapaResultado de imagen de cuenca mapa espanaTudjátok, Cervantes Don Quijote-ja azért "Don Quijote de La Mancha" mert ebből a tartományból származik, ő a La Mancha-i Quijote bácsi)


Szóval erről a városról és környékéről már sok szépet hallottam  és már régóta készültünk ide, de valahogy csak most jött össze: tulajdonképpen a szülinapi ajándékom volt ez a hosszú hétvége. 

A tengerparttól távolabb már így április elején is határozottan zöldebb volt ez a vidék, sőt, a felszántott területekkel kifejezetten érdekes arcát mutatta. Az is igaz, hogy  sokkal szelesebb és hűvösebb volt, sőt, némi szemerkélő esőt is kaptunk néha a nyakunkba, de ez igazán nem tántorított el minket a kirándulástól.
Amit érdemes megnézi az az óvárosi rész.


Mi  annyiban elrontottuk, hogy hallgattunk a fickóra akitől az apartman kulcsait vettük át, miszerint parkoljunk le a távolabb eső részen a Turist Info mellett és sétáljunk fel az óvárosig: mindenkit megnyugtatok, nem veszít semmit, ha a fenti parkolót választja, minden, amit látni érdemes, onnan sokkal könnyebben megközelíthető. (Ráadásul az is ingyenes.) Tény, hogy innen tenni kell egy kört a Huécar völgyében a katedrálishoz és onnan kicsit lefelé a VIII. Alfonz utcán, hogy mindent láthassunk.

Az egész óváros az Unesco Világörökség helyszíne.

Kevésbé közismert, de itt épültek a világ első "felhőkarcolói": ezek voltak az első, több mint tíz emeletes épületek.

Los Rascacielos de San Martín

A San Martín negyedben (Barrio de San Martín) találhatóak, az Alfonzo VIII utca 1-77. szám között. Fokozatosan egyre nagyobbra nőnek ezek az emeletes házak, amik ma már egyáltalán nem szúrnak szemet, de ha belegondolunk, hogy a A XV. és XIX. század között épültek, akkoriban bizonyára építészeti csodának számítottak. Mivel ebben az időszakban robbanásszerűen nőtt a város népessége, és nem tudtak/akartak a városfalon kívül terjeszkedni, kényszerűségből húzták egyre magasabbra az épületeket. Az igazsághoz tartozik, hogy az alsóbb szinteket a sziklákba vájták bele, tehát a föld fölött nincs annyira sok emelet, de ettől még érdekesek :-)

A 39. szám alatt egy hostel (Posada San Martín) található kis apartmanokkal, hátha valaki esetleg belülről is kipróbálná milyen itt aludni, a 81. szám pedig étteremként (El Secreto) várja azokat, akik szeretik a vadhúsokat és fentről pillantanának le a Huécar folyó völgyére. A lakások egyébként a mai napig lakottak.


Az óvárosi rész központja a katedrális amit a XII. században kezdtek építeni, egyike az első gótikus stílusú spanyol katedrálisoknak.

Catedral de Cuenca

A homlokzat nem az eredeti, a XVIII században kicsit átépítették. Egyik tornya (a Torre del Giraldo) a XX. században ledőlt, több embert maga alá temetve.
Jó tudni, hogy Nostradamus szerint ez az egyetlen épület, ami a végítélet napján is állni fog, úgyhogy ide kell menekülni, ha meg akarjuk úszni az Armageddont.


mivel nem sokkal Húsvét után jártunk itt még kint voltak a "trono"-k amiket a vállukon visznek a szent körmenet, a "cofradía" során
Cuencaban idén az utolsó vacsorát jelenítették meg A katedrális előtti téren vidám színes házak mosolyognak a turistákra :egy kávéház terasza , a régi falakkal rusztikus, és az ott ülő szoborral kifejezetten érdekes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése