2016. október 18., kedd

Burgos



Burgos észak-Spanyolország egyik gyöngyszeme: leginkább az El Camino zarándokútról ismerik: katedrálisa egyike a legismertebbeknek az országban.


A gótikus katedrálist a XIII. században kezdték építeni, és mint az lenni szokott, olyan 500 évig el is szöszmötöltek vele. (Mondjuk figyelembe véve a katedrális méreteit, a korabeli technikát és belegondolva, hogy nekem egy 40 nm-es lakást fél évig tartott míg kicsit felújítottak... tulajdonképpen még igencsak gyorsan végeztek vele... :-) )

át az Arlanzón folyó hídján

Arco de Santa María


A gesztenyesütő néni szobra legalább annyira jelképévé vált a városnak mint a közeli katedrális. Mivel észak-Spanyolországban vagyunk, itt bizony olyan telek vannak mint otthon, hideggel, hóval és széllel, ahogy kell. Gyakorlatilag nemzeti eledel a gesztenye, amit papírtölcsérbe tekerve árultak-árulnak a hideg őszi napokon. November táján most is itt szokott állni a bódé, ami az illatos csemegét kínálja - sajnos nyáron nincs szezonja.

la Castañera szobor
nagyobb népszerűségnek örvend a turisták között mint a katedráis!

freskó a boltíven

A burgosi katdrális




















egy Leonardo képet is találtunk



képek a múltból

Az UNESCO 1984-ben érdemesnek tartotta a Világörökség cím elnyerésére.

nyári nyitvatartás
Nyitvatartási idők egész évre ide kattintva. Árak.

főtér a katedrális előtt
a Galíciából ismert üvegablakok itt is gyakoriak


A Camino vándorával
Azért nem kerültünk közelebbi kapcsolatba itt a padon,
mert a nyári hőségben "égő" lett volna....

2 megjegyzés:

  1. Ilyen ismert és én még soha nem hallottam erről a helyről.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó, hát Spanyolországon BELÜL legalábbis nagyon ismert :-))), az iskolában a gótikát tanulva ez az egyik tipikus példa...
      Az El Camino zarándokúton érkezőknek pedig pont útba esik (legalábbis az egyik legnépszerűbb, ún. francia úton), úgyhogy ők mindig betérnek.

      Törlés