2016. szeptember 28., szerda

Wamba - duplavé, templom és csontkamra


Wamba az egyetlen W-vel kezdődő (és úgy általában w-t tartalmazó) településnév Spanyolországban.



Nem is mi lennénk, ha ez már önmagában nem lenne elég számunkra, hogy megnézzük magunknak... De azért ennél több érdekességet is tartogatott ez az észak-spanyolországi falucska.



A vizigót király után nevezték el, akit 672-ben ezen a helyen választottak királlyá.

A történet persze bonyolultabb: Recesvinto király halála után Isten egy küldött által azt üzente, hogy a következő királynak egy jólelkű parasztembert kell választani, akit Wamba-nak hívtak, és épp egy fehér ökörrel és egy szamárral szántott a határban. 
Wamba persze ellenállt a felkérésnek, és egy botot szúrt a földbe: majd akkor fog ő uralkodni, ha ez a bot kivirágzik. És lőn: Nem sokkal ezután a bot virágba borult... Az isteni akarat előtt immár Wamba is beadta a derekát, így őt koronázták a tartomány királyává. Az egyik legjobbnak tartott vizigót király volt, a települést később az ő tiszteletére keresztelték át az ő nevére, korábban Gérticos néven említették. 

A vizigót időkből maradt fenn a Santa María de la O templom (A várandós szűz temploma), mely bár több átalakításon átesett az idők folyamán, ma kitűnő állapotban látogatható.

Valladolid provincia egyik legrégebbi temploma



Csak csoporttal látogatható. Elvileg előzetesen be kell jelentkezni, de én hiába hívtam a neten talált telefonszámot, senki nem vette fel. Gondoltuk majd a turistairodában kiderítjük kinél kell bekönyörögni magunkat. Aztán úgy alakult, hogy épp mikor megérkeztünk egy csoport akkor indult templomnézőbe - mi meg csatlakozunk. Néhány euros hozzájárulás után mi is hallgathattuk az idegenvezető srácot: az utolsó centig megérte, nagyon sok részletre felhívta a figyelmünket, sokat, lelkesen mesélt. 






Nevezetessége mégis leginkább az a csontkamra, ahol még ma is több ezer XIII-XVIII. századi koponya és csontváz található. A terem kb 6 méter magas és 4 méter széles, belépve dantei látvány fogad minket: csontok és koponyák szépen feldúcolva, fekete szemek és tátott állkapcsok merednek ránk üresen.

Osario de la iglesia de Santa María de Wamba


van akinek leesett az álla...
de a legtöbb csak üres tekintettel nézett ránk

Furcsa érzés keríti hatalmába az embert, még akkor is, ha nem először fogad ez a látvány. (Párizsban a katakombákban és Ausztriában, a hallstatti csontházban  is láttunk hasonlót, ez utóbbiban még gyönyörűen ki is festették őket)
- Orvosként amúgy sem maguk a csontok látványa (volt mindenkinek sajátja is otthon, nem nagy szám), hanem inkább a mögé képzelt életek, sorsok az ami megdöbbenti az embert. 



Idézet a faláról:

“Como te ves, yo me vi, como me ves te verás. Todo acaba en esto aquí. Piénsalo y no pecarás”

"Ahogy te látsz engem, úgy láttam én magamat, ahogy engem látsz, úgy látod majd magadat. Minden ebben végződik itt. Gondolj erre és nem fogsz vétkezni." 



Spanyolországban tudtommal ez az egyetlen látogatható csontkamra. 
Igaz, erősen megcsappant az eredeti halom, mert anno az 50-es években Gregorio Marañon (híres spanyol endocronológus, Madridban az egyik legnagyobb kórház az ő nevét viseli) vagy két teherautónyit elszállíttatott belőlük az orvosi egyetemekre, tancélosan. Na meg állítólag a helyi gyerekek sem kímélték őket és elég sokat elhordtak, játszani. Később maguk a falubeliek voltak azok, akik összeszedték a csontokat és méltó helyet biztosítottak nekik: kialakítva a mai csontkamrát.


Az önkormányzat honlapján pillanatnyilag a templom nyitva tartása:

(időpontot kérni ezen a számon lehet - +34 658 677 195 )
májustól októberig: péntek 17-19:30, szombat, vasárnap és ünnepnapon: 11-13:30 és 17-19:30
az év többi hónapjaiban: vasárnap mise után 13:30-tól 

1 megjegyzés:

  1. Tetemes :-) mennyiségű csont. Kicsit hátborzongató, és ahogyan írod, nem maga a csontok látványa, hanem a mögé képzelt gondolatok.

    VálaszTörlés