2016. december 6., kedd

A kelta legenda életre kel - Old Church Visitor Centre , Burt



Írország északi csücskében, Donegal megyében található ez a templom ami számomra nagyon fura módon kávézóvá és múzeummá van átalakítva. Ez volt az első alkalom, hogy ilyet láttam, de rájöttünk, hogy az íreknél ez annyira nem ritkaság. 




Maga a templom 1870 körül épült, 1973-ig tisztességes templomként működött és miséket celebráltak benne. Aztán leszedték róla  a keresztvizet és 1989-ben eladásra került. 
A templom mellé egy szálloda épült aminek az éttermében rendszeresen tartanak a kelta kort idéző színházi estéket - természetesen vacsorával egybekötve. Ezen nem volt szerencsénk részt venni, de a templomba betértünk, megnéztük magunknak a múzeumot és ettünk finom brióst és tejeskávét a templom főhajójában.

A bejáratnál egy ősrégi biblia fogad:



tényleg beleírták az esküvőket, keresztelőket, halálozást


Belépve pillantottuk meg a kávézót: felkészületlenül érkeztünk, így igen meglepődtünk:







Hivatalos honlap annak akit érdekel: Old Church Visitor Centre

A múzeumrészbe betérve megelevenedik előttünk a kelta mitológia, Tuatha Dé Danann (Danu istennő népe) itt érkezett az ír szigetre sötét felhők hátán - állítólag a napot 3 napra eltakarták a fellegek. 



Eredetileg istenük, Dagda mindenható volt.  


Botjával egy csapásra 9 embert ölhet meg, de ha akarja a halottakat is feltámaszthatja. Ha a hárfáján játszik sorba rendezi az évszakokat, és hangjára csatasorba rendeződnek a seregek. Dagdának folyton termő gyümölcsfái és két malaca is van: az egyik folyton nő, a másik pedig mindig sül... hmmm... :-))
Isteni mivoltjától a kereszténység terjedése fosztotta meg, azóta mint nagy kelta harcost emlegetik. 

Legyőzve az akkori szigetlakókat letelepedtek. Királyuk, Nuada vezette őket,



 azonban a csatában elvesztette a karját, és mivel akkor még nem voltak diszkriminációt tiltó és a fogyatékkal élőknek esélyegyenlőséget biztosító törvények, bizony le kellett mondania a hatalomról.



Mivel utódja sokat zsarnokoskodott, népe a régi királyt akarta: így készült el az (első?) ezüst művégtag, és lett Ezüstkezű Nuada ismét népének vezére. 



Persze a király telhetetlen volt, és igazi új kart akart: az orvos és mesterember fia húsból és vérből készített karral ajándékozta meg, azonban apját a szakmai féltékenység annyira felbőszítette, hogy megölte tulajdon gyermekét :-(. 

(Miért van az hogy az összes legenda tele van családon belüli erőszakkal??)

.
érdekes interaktív kiállítás:
ez a kép a falon konkrétan halálra rémített
mikor elkezdett ordítani és beszélni hozzám ahogy a közelébe értem :-)

Tuatha Dé Dannan népe uralta az ír szigetet időszámításunk előtt 1897- 1700 ig. 

Később újabb hódítók érkeztek, Mil fiai, az emberek, ezúttal délről, akik útjukon három istennővel találkoztak: Ériuval, Banbával és Fódlával. Ériuról nevezték el a szigetet (írül: Éire)

Amikor Tuatha népe belátta, hogy nem képes legyőzni az embereket és megvédeni a birodalmát, békét kötött velük: A földet felosztották a két nép között: az emberek kapták meg a föld feletti részt, míg Tuatha népe leköltözött a sidek birodalmába, a föld alá, Dagda isten vezetésével. (Hivatalosan ma is ott laknak! 😉)

Tuatha De Danann 4 mágikus kincset hozott a szigetre: (ezek a varázslatos tárgyak bizonyítják a Tuatha törzs isteni eredetét) 


- A Végzet kövét (az ír királyok koronázóköve) 

a Végzet Köve


Tara hegyén, a koronázódombon áll, Dublintól 25 mérföldre északra (bár ez már nem az eredeti kő) A legenda szerint az ír korona jogos birtokosa ha rálép, akkor a kő felkiált. 

- A Fény kardját (Nuada kardja) 

Nuada kardja és pajzsa

A legenda szerint a kard ellenállhatatlan volt és ellenségeit kétfelé vágta. 

- Lugh lándzsáját (ami pontosságáról volt híres : akire rádobták, halál fia volt. 

(erről sajnos nem csináltam képet)

és
- Dagda üstjét.



Az üst feneketlen volt és korlátlan embertömeget volt képes élelemmel ellátni. A régészek Dániában találtak rá, a mai napig az európai vaskor legnagyobb emléke (69 cm átmérőjű és 49 cm magas) A koppenhágai Nemzeti Múzeumban őrzik az eredetit, de Dublinban is van egy másolata. 

A séta végén megreggeliztünk, igazán finom, friss volt minden :-)

reggeli a templomban

nyitvatartási idő és belépők



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése