2017. június 19., hétfő

Sinaia: Peles kastély és kolostor


Sinaia településen található a neoreneszánsz stílusú Peles kastély amit I. Károly román király épített 1873 és 1914 között nyári rezidenciának. Munkásokat, mérnököket Európa minden zegéből-zugából hoztak, összesen 14 különféle nyelvet beszéltek, bábeli lehetett a zűrzavar. 
A végére mégis összejött: 160 szoba és több mint 30 fürdőszoba ad otthont a 400 darabos fegyvergyűjteménynek, képtárnak és szoborgyűjteménynek. A császári lakosztály Ferenc József látogatására készült el. A helyi áramfejlesztőnek köszönhetően ez volt Európa első olyan kastélya melyet teljes egészében elektromos árammal világítottak meg, valamint elektromosan mozgatható az előcsarnok üvegfödémje is. Akkoriban a központi fűtés is modern luxusnak számított.
Mikor először itt jártunk sajnos kicsit későn értünk oda*, már elindult az utolsó csoport és nem engedtek be minket. Később visszamentünk, akkor kiderült, hogy nem csak csoportosan hanem egyénileg is látogatható - innentől kezdve nem értem miért nem mehettünk be 40 perccel zárás előtt, hiába kérdeztem, előző nap még nem létezett ez a lehetőség....

Nem csak maga a kastély hanem a környező épületek is látogathatók (a vadászház kivételével, mely a jelenlegi elnöki rezidencia). Kétféle belépő van, a drágábbikkal az emeletre is fel lehet menni, de ehhez a gyerekeknek nem fűlt a foga így csak a rövidebb sétát választottuk. Fotojegyet külön kellett váltani.

* Hétfőn zárva, kedden 11-17-ig, egyébként 9-17-ig tart nyitva. Az utolsó csoport 16:15-kor megy be. Parkolni kicsit lejjebb a fizetős parkolóban lehet, onnan a kastélyt csak gyalog lehet megközelíteni (kb 1 km, babakocsival, kerekesszékkel is könnyen járható, aszfaltozott út vezet fel)

A kastélytól egy rövid sétára található a Sinaia-i kolostor, erre csak egy futó pillantást vetettünk, nem volt kedvünk sokat időzni itt. Mihail Cantacuzino, a havasalföldi seregek főparancsnoka a XVII. században ellátogatott a Sinai hegyhez, és az ott látott ortodox kolostor annyira megtetszett neki, hogy hazatérve építtetett is egyet. Az eredeti után, a Sinai hegyről nevezte el, a település is innen kapta később a nevét. 


2 megjegyzés:

  1. Szép kastély. Rengeteg szép látnivaló van Erdélyben, Romániában, valahogy mégsem megyünk oda, pedig Erdélyből származom...

    VálaszTörlés
  2. Én nagyon szeretnék még visszamenni, ez csak egy aprócska szelet mindabból amit meg szeretnék nézni. Nem is annyira a kastélyok, városok, mint inkább a természeti szépségek vonzanak. mi biztos hogy még visszatérünk.

    VálaszTörlés