2017. július 5., szerda

Irány Kanada!


Éééés igen, életünkben először átrepültük az Atlanti-óceánt. 😃   Irány Kanada!



Kicsit tartottam a 9 órás repülőúttól, de mint az általában lenni szokott, az ismerősök jobban rémítgetik az embert mint kellene - vagy mi vagyunk túl jól edzettek. Mindenesetre vittem magammal egy könyvet (Murakami Haruki Birkakergető nagy kalandját*) ez majdnem elég volt az egész útra, a végén még volt egy kis időm szunyókálni és már ott is voltunk. A Calgary reptérre érkeztük, ott autót béreltünk és rövid városnézés után a Banff Nemzeti Parknak vettük az irányt.



A jet lag-ről meg annyit, hogy első este sokáig fennmaradtunk (értsd kb 23:00-ig , amíg ott világos volt, ez otthoni idő szerint reggel 7 óra).

vettünk helyi macis sört és kiültünk egy parkba meginni
- kb este 10-kor még ilyen világos volt

Ez olyan mint egy vacak ügyeleti éjszaka, hozzá vagyunk szokva sajna. Na meg a repülőn is aludtunk kicsit, az utazás izgalma... egy szóval másnap reggel  8 után üdén és kipihenten ébredtünk (az 9 óra alvás!) és nem is értettük, mit panaszkodnak mások holmi időeltolódás miatt. :-)


Kezdjük egy kis bevezetővel: 

Kanada a világ második legnagyobb országa (Ororszország után), nemzeti mottójuk "Tengertől Tengerig" (ami inkább óceántól óceánig), mindenesetre egy fél kontinensnyi ország. Persze a nagy részén nem túl sűrűn lakott, a wikipedia szerint 3.2 fő/km2 ... viszont egyike a világ leggazdagabb országainak a GDP-t tekintve. Itt a legnagyobb az egy főre eső bevándorlási arány a világon, úgyhogy tényleg az egyik legnagyobb multikulturális állam.  A világon a legészakibb település is ebben az országban található, 817 km-re az északi sarktól.


A 15. századtól angol telepesek kezdték elhódítani az őslakos indiánoktól a földet, majd a franciák érkezésével egyre nagyobb területet kebeleztek be. 1867-ben három brit gyarmat szövetségével jött létre Kanada, az ország 150 éves fennállását idén ünneplik.



Az Egyesült Királyságtól fokozatosan kezdtek elszakadni, a brit parlamenttől való teljes függetlenséget 1982-ben érték el a Canada Act aláírásával. Ennek ellenére államformája az alkotmányos monarchia, élén II. Erzsébet angol királynővel.

ezért van az angol királynő a pénzükön

Hivatalos nyelve az angol és a francia (bár ez utóbbit főleg Québec környékén beszélik).

A Kanada név az irokéz kanata szóból ered, mely falut jelent. Állítólag az itt élő őslakosok ezt a szót használták Jacques Cartier francia felfedező útbaigazítására, aki később a szót nem csak a falu értelemben, hanem az egész területre vonatkozóan használta. Így már a XVI. században Canada-ként utalnak erre a régióra.  

Nemzeti szimbólumai a juharlevél (bár vagy én voltam figyelmetlen, vagy egyetlen juharfát se láttam...) , a hód, a kanadai lúd, a totemoszlop és az inukshuk is. Ez utóbbi a kanada északi részén élő őslakos eszkimók szimbóluma, útirányt mutat és imahelyet is jelöl.

Inukshuk: ezek a kövekből épített emberkék mindenütt, mindenféle kőből is méretben megtalálhatók,
gondolom főleg turisták építették ott amerre mi jártunk
Praktikus a csatornafedők rácsa, nem szorul bele a tűsarok, itthon is bevezethetnék:


A rendszámtáblákon feltüntetik a tartomány nevét, lehet tudni ki honnan való:


Postaládák és postás autó:




Ha külföldön járok és belebotlok a temetőkbe is bekukkantok (ezt apukámtól örököltem), mindenhol mások a temetkezési szokások:


a sírokon nincsenek halmok, csak a sírkő/fejfa és a vele egy szintben levő szépen gondozott pázsit
virágot is csak nagyon elvétve láttam

Az utak nagyok, szélesek, nem láttunk külön autópályát, nincs útdíj,


de a max sebesség 110 km/h (városon belül 50) és sokszor ez is korlátozva van, főként az utakon átvonuló állatok miatt - egy medve vagy rénszarvas elütése bizony "súlyos" következményekkel jár...



Az autóbérlő cégnél fel is hívták a figyelmünket, hogy a városokban mindenütt mérnek és bizony könyörtelenül ráterhelik a hitelkártyánkra a büntetést. Ahol az úton munkások dolgoznak ott a sebesség túllépéséért dupláját fizettetik a szokásos tételnek (ezzel egyet is értek, mindeig sajnálom szegényeket, elég veszélyes lehet ott melózni). Ja, és nincs pardon, állítólag már 1 km/h-val átlépve a sebességhatárt is büntethetőek vagyunk, igaz, tartományonként eltérnek a szabályok és a fizetendő összeg is.

a semmiből kerültek elő, civil autóból,
csak feldobták a villogót és már le is csaptak az egyik autósra

Mi a városokból csak Calgaryt és Banffot láttuk, ezeket mondjuk úgy, hogy nem önmagukért szerettük meg... Calgary egészen konkrétan abszolút kihagyható szerintem (egy kanadai fickó akivel ott beszélgettem, maga is elismerte, hogy itt ha valami több mint száz éves, akkor az már javában műemlék, mert maga a történelem)  - szóval mindenkinek azt javaslom, hogy irány a természet!

kanadai vadvilág

Mi a Sziklás-hegység kanadai részén Albertában, a Banff Nemzeti parkban voltunk (és kicsit betettük a lábunkat a Jasper Nemzeti parkba is), egyszerűen lélegzetelállító természeti szépségek: havas hegycsúcsok, türkizkék tavak vettek körül, óriási fenyők magasodtak felénk,



és amit mindenki kérdezett mikor hazajöttünk: igen, macit is láttunk!



Sajnos Murphy már megint hozta a formáját: a fényképezőm pont indulás előtt elromlott (5 éves volt, pont egy hónap volt hátra a kiterjesztett biztosításból) és a biztosító cég úgy ítélte meg, hogy nem javítható :-( Öröm az ürömben, hogy küldenek egy ajándékkártyát és vehetek újat - csak sajnos az nem érkezett meg indulás előtt.

Először úgy gondoltam, hogy el leszünk a mobillal is, de rá kellett jönnöm, hogy max tájképek készítésére való, zoomolni nem érdemes vele :-( Miután pár napot folyamatosan panaszkodtam, hogy nem tudok egy normális képet csinálni, Zsolti elhurcolt egy műszaki boltba és vettünk egy egyszerűbb de mégis jó objektívvel rendelkező példányt. Ami kb 100 km megtétele és 10 fénykép után bemondta az unalmast... Nyilván visszafordulni óriási időveszteség, úgyhogy még egy napra gép nélkül maradtam. Ráadásul a következő napunkat is csak későn tudtuk kezdeni, mert meg kellett várni, hogy kinyisson a bolt és vissza tudjuk  vinni a gépet. 😞😠Szerencsére kérdés nélkül kicserélték, az újabb pedig már bírta a strapát.  Ezért aztán a képek néhol nem túl jó minőségűek, ígérem, ha legközelebb erre járok készítek jobbakat!




* vicces könyv, furcsa befejezéssel - először csak értetlenül néztem magam elé, hogy akkor most mi van?! Mi is lett a vége?? Aztán rájöttem, hogy ne várjak túl egyértelműen megmagyarázott befejezést egy posztmodern prózától :-))





A repülésről pont aktuális volt, az élet nagy kérdéseinek egyike: hová lett az idő amennyivel előrébb repültünk? (Na jó, a visszaúton visszalopták tőlünk...)
  

4 megjegyzés:

  1. Ohhh Kanada, kb 6 éves korom óta vágyom oda (és lassan már kilépek a 30-asok táborából :-) )... lehetne még egy posztot és fotókat kérni?

    VálaszTörlés
  2. Ó, hát persze :-) most jön csak a java :-) Lesz még jópár poszt és fotó, ahogy időm engedi:-)

    VálaszTörlés
  3. Válaszok
    1. Épp most írtam egyet :-) Bár ez nem annyira "kanadás" de innentől kezdve a többi már nagyon is az lesz (csak próbálom az időrendet nagyjából tartani)

      Törlés