2017. december 18., hétfő

Normandiai partraszállás, a D-nap emlékére: Overlord múzeum, Omaha beach


A II. világháború fordulópontját jelentő D-napról mindannyian hallottunk az oskolában, most azonban más volt testközelből, a helyszínen feleleveníteni a tanultakat. A férjem amúgy is nagyon érdeklődik a történelem ezen korszaka iránt, úgyhogy élő törikönyvként állt mellettem és kommentálta a látottakat. 
Rengeteg film is készült a partraszállásról, ezeket is megnéztük utazás előtt. (A leghosszabb nap,  vagy a Ryan közlegény megmentése mindenkinek ismerős lehet)

1944. június 6-án az Overlord hadművelet keretében több tízezer katona szállt partra a németek elleni harcban. Franciaország ezen régiójában minden faluban található egy-egy múzeum, emlékmű, ami ezekre a szörnyű napokra emlékeztet minket. 
Mi az Overlord múzeumban kezdtük a túrát, ez egy kőhajításnyira van a híres Omaha beach-től. 



A múzeum főként korabeli tárgyakat mutat be, illetve a megmaradt fényképek alapján próbálták rekonstruálni a jeleneteket. A múzeum körül a felújított tankokat nézhetjük meg közelről. 

Sherman tank

a fenti tank, bevetésen

szintén Sherman

korabeli felvételen


Megdöbbentő látni hogy milyen fiatalok, alig 16-18 évesek harcoltak és haltak meg, még mielőtt valójában elkezdődhetett volna az életük :-(




A II. világháború bizonyos értelemben az átverések csatája volt
Bűvészeket, illuzionistákat, filmes látványtervezőket szerződtettek arra a feladatra, hogy átverjék a német felderítőket
Az egyik ötletük a felfújható gumitank volt. Ebből egész hadtestet állítottak ki, elterelő hadművelet gyanánt. Fentről a felderítő gépekből nézve valódinak tűntek.






átlagos katonai felszerelés

az újságban megjelent kép és az eredetije


A "Szabadság útja" egy emlékút, mely a  Patton generális és csapata által megtett útra emlékeztet
Az 1146 km-es útat Sainte Mére Eglise és a belga Bastogne között ilyen útjelzőkkel szegélyezték minden km-en. 


Nyitvatartás, belépőjegyek, árak, stb: a múzeum honlapján (itt)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése