2017. december 23., szombat

Normandiai partraszállás, a D-nap emlékére: Coleville-Sur-Mer, Amerikai katonai temető


Az amerikai filmekből ismerős a sok fehér kereszt, a halmok nélküli sírok, de mégis más ez így, a maga valóságában. 

A normandiai partraszállás közben és után meghalt amerikai katonák temetője ez, láthatunk keresztet és zsidó csillagot is a sírköveken. (Az amerikai zsidóknak felajánlották, hogy "dögcédulájukra" a zsidó helyett más vallást írnak, hogy ha fogságba esnének, akkor nehogy bajuk származzon belőle, de a legtöbben ezt visszautasították.) Természetesen a sírokat gyönyörűen rendben tartják, sehol egy szál gaz, sok síron friss virág, gyertya. A park is rendezett, látszik, hogy sok gondot fordítottak a tervezésre, karbantartásra. Jópár névtelen katonai sírt is láttunk, szomorú, hányan várták haza évekig szerettüket, akiket eltűntként tartottak nyilván, miközben itt vesztette életét ezeknél a partoknál. 

A sírokon, sírköveken zászlócskák, tobozok, virágok - először nem tudom, hogy hozzátartozók, barátok megemlékezései, vagy vannak, akik kegyeletből, mintegy tisztelgésként a hősi halottak emléke előtt róják le kegyeletüket, de miután ismeretlen katona sírjánál is látunk ilyet, feltételezem, hogy egy kicsit ez is, az is.

Amerikai katonai temető, Omaha beach



Roosevelt amerikai elnök idősebbik fia. A D-napon  az első vonalban szállt partra, mégsem a csatában esett el, hanem 6 nappal később egy szívroham végzett vele.
Ő vetette a Utah Beach-i ütközetet, A leghosszabb nap c. filmben Henry Fonda játszotta a botra támaszkodó 56 éves tábornokot. 





Festői táj, homokos tengerpart, békésen hullámzó tenger, napfény és nyár...
Nem könnyű ideképzelni a véres háborút...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése