2018. október 18., csütörtök

Az isztambuli Kék mecset

A Sultanahmet téren egymással néz farkasszemet a Hagia Sophia és a Kék mecset.



A Kék mecsetet (eredeti nevén Ahmed szultán mecsetje, mostani hivatalos nevén pedig Sultanahmet mecset) nem meglepő módon I. Ahmed szultán építtette a XVII. század elején (mindössze 7 év alatt).  Az apropó az volt, hogy I. Ahmednek elég rosszul állt a szénája: 1606-ban a 15 éves háborút lezáró Zsitvatoroki békekötés értelmében a törökök helyzete gyengült Európában, Magyarországon. Valahogy ki kellett engesztelni Allahot, hiszen a balszerencse csakis az isteni nem-tetszés kinyilvánítása lehetett. 

A belső izniki kék csempékről kapta a manapság elterjedtebb Kék mecset nevet, azonban ezt a nevet csak a nyugatiak használják, a törökök nem. 8 kupolájával és 6 minaretjével megelőzi a Hagia Sophiát, ezzel is hangsúlyozva az ottomán építészet nagyságát. Az épületet az oszmán építészet klasszikus korszakának egyik legjelentősebb alkotásának tartják.  (Korábban csak a mekkai nagymecsetnek volt 6 minaretje, ahhoz a szultán hozzácsapatott egy hetediket, csak hogy ne érje szó a ház elejét)






Egész nap látogatható, kivéve a napi 5 imádság idején, ekkor ugyanis csak muzulmánok léphetnek be. Belépés előtt le kell vennünk a cipőt és ennek tárolására műanyag zacskókat adnak. Fel kell venni a fejkendőt és amennyiben fedetlen karral/lábbal érkeznénk, kapunk hozzá megfelelő öltözéket. 
Rengeteg turista van, de szinte alig kellett várnunk a bejutásra, bent pedig senki nem sürgetett, addig nézelődtünk ameddig akartunk. 

nyitvatartás
a belépés ingyenes, adományokat viszont elfogadnak

Aznap ezek voltak az imaidők.
Minden nap változnak, a napkelte és napnyugta időpontjának megfelelően

Nem egyszerűen egy templom, hanem korának legnagyobb mecsetje, akkoriban vallási iskola, menedékhely és ispotály is üzemelt benne. 
Ahmed szultán is ebben az épületkomplexumban van eltemetve. 
Belépéskor egy nagy, oszlopokkal körülvett udvarra jutunk, ami kb akkora mint maga a mecset. Közepén hatszögletű kút áll. 

az udvar méretéhez képest a kút igazán kicsike
Sajnos itt is belebotlottunk az állványzatokba a felújítások miatt




osz

Belső tere frissen lett felújítva, a falakat lemosták, a kék csempéket restaurálták, a márványburkolatot megerősítették. Sajnos még most is volt bent még jópár állvány, remélem mire legközelebb Isztambulba vet a sors addigra már készen lesznek vele. 


sajnos nőket nem engednek közelebb, így nem tudtam bent fényképezni
az állványzat amúgy is eltakarta a kupolát 

persze azért attól, hogy nem mehettem közelebb még megpróbáltam pár képet csinálni
több mint 200 festett üvegablak világítja meg a belső teret




izniki kék csempék

A csillárokon nagy strucctojások vannak, az egyik teremőr bácsi azt mondta, azért, mert arra nem szőnek hálót a pókok. Ha ő mondja... 

A mecset mellett található az építtető, I. Ahmed szultán türbéje. Az építész ugyanaz, aki a Kék mecsetet tervezte. Nem csak I. Ahmed, hanem a sorban utána következő két szultán és családjaik is ide vannak temetve, ők azonban kevésbé voltak jelentősek a történelemben. 

Ahmed szultán türbéje









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése