2019. február 2., szombat

Kon Tiki Museum, Oslo - "Az ősembernek a tenger nem akadály, hanem közlekedési útvonal volt"


A Fram Ship múzeummal pont átellenben található a Kon Tiki Múzeum, ami hasonlóan érdekes, bár számomra kevésbé ismert témát dolgoz fel. 



Egy norvég kutató, Thor Heyerdal expedícióit mutatja be. 

Thor Heyerdal
A Kon Tiki tutajjal bizonyította, hogy akár már az őskorban sem volt lehetetlen átszelni a Csendes-óceánt. 

A Kon Tiki tutaj: az eredeti, szépen helyreállítva
Thor Norvégiában született, zoológusnak tanult, egy időben az egyik francia-polinéziai szigeten, Fatu Hiván élt feleségével és rovarokat tanulmányozott. Az asszony egy nap megjegyezte, hogy a hullámok mindig a sziget keleti partjait csapdossák. Ő pedig olyan szobrokat látott itt, amilyenekkel korábban a Húsvét-szigeteken találkozott. 


A kettőből arra következtetett, hogy a kelet-polinéziai szigetvilágot lehet, hogy nem nyugatról népesítették be, hanem Dél-Amerika felől, keletről? 

Elméletét sokan támadták, mivel lehetetlennek tartották, hogy abban a korban ekkora utat képesek legyenek megtenni a kezdetleges technikával készült csónakokon. 

Thor azonban nem hagyta magát: meggyőzve más elszánt kutatókat, 1947-ben megépítették a balsafából készült tutajt és 5 társával (és egy zöld papagájjal) nekivágtak a végtelen víznek: 101 napig hánykolódtak a habokban, 8000 km-t tettek meg, és sikeresen megérkeztek a nyugati szigetekre. Az útról készült dokumentumfilmet Oscar-díjjal jutalmazták, könyvüket* rengeteg nyelvre fordították le. 



A tudósok azt állították, hogy a kötelek max 14 napig bírják majd a fagerendákat összetartani, hiszen ennyi időt alatt a súrlódástól elkopnak. A fa puhasága miatt azonban a kötél mélyedést vájt a gerendákba, ez megvédte őket a további összedörzsölődéstől. 

egy ekkora tutajon élni 3.5 hónapig??
A tutaj megépítéséhez semmilyen fém alkatrészt nem használtak, a korabeli ábrázolások alapján tervezték és építették. 

ez a kis kajiba biztosította az árnyékot a tűző naptól

az 5 fős bátor társaság

többször találkoztak óriási halakkal, bálnákkal, amik könnyűszerrel felboríthatták volna a tutajt

Peru Callao kikötőjéből indultak, és a Raroia szigetre érkeztek 3.5 hónap után 

Thor nem állította, hogy a polinéz szigetvilág lakossága dél-Amerikából ezen az úton került volna  szigetekre (ezt egyébként a későbbi genetikai vizsgálatok is cáfolták), azonban azt igen, hogy létezhetett egy kisebb csoport, aki ezen az úton jutott el erre a területre. Ezzel lehet magyarázható az óriási kőszobrok hasonlatossága, illetve több helyi legendára is magyarázatul szolgál. 


Később más hasonló expedíciókat is szervezett, a Ra papiruszhajóval indult Marokkóból Amerikába. Első útján problémák merültek fel, de a Ra II. sikeresen teljesítette a küldetést, mindössze 57 nap alatt. Ezzel azt kívánta bizonyítani, hogy Afrikából a hajósok már Kolombusz  előtt át tudhattak hajózni Amerikába. 





* Tutajjal a Csendes-óceánon - Kon-Tiki expedíció; ford. Istványi Ernő; Művelt Nép., Bp., 1956 (Világjárók)

1 megjegyzés:

  1. Mär gyerekként olvastam Heyerdahl kényveket és lenyűgöztek. Tenerifén is van Heyerdahl múzeum, ott voltunk is. Sajnos a Kontiki filmet nem sikerült látnom.

    VálaszTörlés