2019. február 9., szombat

Svédország: Göteborg, egy kis jávorszarvas simogatás és a Tanum környéki bronzkori vésett kövek felfedezése

Svédországban már jártunk, írtam róla korábban, így most ezeket nem ismétlem.

Azóta Esztiék Göteborgba költöztek, ez a kirándulás inkább baráti látogatás volt mint a szokásos turizmus, bár mikor vendéglátóink dolgoztak akkor mi bóklásztunk kicsit. Sajnos az időjárás nem igazán kedvezett, volt hogy viszonylag hamar bőrig áztunk és inkább hazamentünk megszáradni, de ettől függetlenül nagyon jól éreztük magunkat.


Ismét sikerült Gyuriékhoz is ellátogatni, érdekes ahogy a gyerekek ismeretlenül is azonnal 
megtalálták a közös hangot.

Gabikának van egy weboldala, a Swency, ahol online lehet svédül tanulni. Tanároknak, nyelvtanároknak is nagy segítség, mert nem kell a feladatok javításával bajlódni többet, az egész osztály eredményét, hibáit egy kattintással látja az ember. (aki most gondolkodik a kiköltözésen, még jól jöhet😉), illetve külföldön élő magyar gyerekeknek vannak fent magyart tanító feladatlapok.

Bevallom pár elvetélt próbálkozás után feladtam itthon a magyartanítást, egyszerűen a gyerekek engem nem vettek komolyan, elviccelték az órákat, ne meg mindig akadt jobb dolgunk is... Ezzel a weboldallal viszont a mai számítógépfüggő gyerekekhez is közelebb lehet hozni a feladatokat, szívesebben pötyögik be a megoldást egy elektronikus feladatsorba mint az anyjuk által kézzel írt papírokra, füzetbe. Remélem kitart a lelkesedés :-)

Nem csak tanároknak, de kint élő magyar szülőknek is szuper, hogy gyakorolhasson a gyerek magyart, vagy akár matekot is. Megtalálják benne az egész szorzótáblát, osztást, kivonást, összeadást mint gyakorló példatár (vagy a j-ly betűs szavakat). Az olvasás tanulásához több száz feladat van, kezdve a két betűs szavakon át a rövidebb mondatokig, rövidebb-hosszabb szövegértési feladatokig. Szülőként látod, hogy mik a típushibái a gyermeknek és így még hatékonyabban tudsz segíteni. Jó lett volna, ha ez kisebb korukban is elérhető lett volna!
Ezúton is köszönet érte, a lányokra nagyon is ráfér a helyesírás tanulása, akit érdekel, itt bekukkanthat.

Visszatérve Göteborghoz: először az Universeumban jártunk. Ez egy nagy tudományos- és szórakoztató központ, olyasmi, mint otthon a Csodák Palotája, gyerekekkel mindenképpen érdemes ide ellátogatni - ráadásul fedett hely, esőbiztos :-). Szeretek olyan programokkal indítani amit tuti élveznek, akkor jobban viselik az "unalmasabb" múzeumokat :-)

Ez tuti választás volt, nem csak a csajok, de én is imádtam, több órát eltöltöttünk benne. Az állatok nem félnek az embertől, nagyon közel, szó szerint néha karnyújtásnyira jönnek, volt olyan kisgyerek aki ettől megijedt, úgyhogy picikkel csak óvatosan.

Ahogy észrevettük a "dzsungelt", egyértelmű volt, hogy ott kezdünk
ez a szőrgombóc egy lajhár, ha esetleg nem lenne egyértelmű :-)
Sárgaszalagos nyílméregbéka: a világ egyik legmérgezőbb állata
A Batrachotoxin 0.00001 grammja halálos az ember számára!
A béka bőrén van a méreg, úgyhogy ne csodálkozzon, ha senki nem akarja megsimogatni...
Tudtátok, hogy csak akkor mérges, ha bizonyos mérgező rovarokat eszik? Mivel itt nem azzal etetik, ezért ő szegény teljesen ártalmatlan. Van nagy emeleti terasz, le lehet ülni uzsonnázni (sokan hoztak otthonról falatozni valót, de venni is lehet) és rengeteg tudományos-szórakoztató program gyerekeknek, még amolyan tornaterem-féle is ahol a hiperaktív ugrabugrák is ledolgozhatják a feles energiájukat.

az állatok után az űrkutatásról szóló rész volt a legérdekesebb


kipróbálhattuk hogy működik az "űrbudi"
Aki látta a Mentőexpedíció c. filmet Matt Damon főszereplésével, annak ez nem újdonság
(aki pedig nem látta, nézze meg)

űrkaja
Mivel folyadék semmilyen formában nem lehet a kabinban (ugyebár cseppekben lebegne a gravitáció nélkül és veszélyes lenne a műszerekre) , ha fogat mosnak a vizet le kell nyelniük, inni pedig csak szilár formátumú folyadékot ihatnak (tudom, oximoron), de ha megnézitek a sarokban azokat a fehér golyókat, na az tej....

a hajvágóhoz egy porszívócsőhöz hasonló szerkezet van erősítve
Azt viszont nem értem, hogy a kép szereplői miért nincsenek rögzítve - ők nem lebegnek?
Vagy a képet nem odafent készítették? Na erre már nem emlékszem

Kipróbálhattuk mennyit nyomnánk egy másik bolygónvajon ki tudjuk cselezni a kobrát? (nem) 
Ezen kívül a parkokban sétálgattunk, kincset kerestünk, egyszer egy őz (vagy szarvas?) is átfutott előttünk, ez igen nagy meglepetés volt!
Mivel novemberben a napok rövidek, az eső pedig sokat esett, benti programot szerveztük és kipróbáltuk a falmászást. Azt már sokszor mondtam a gyerekeknek, hogy a falra mászok tőlük, de hogy szó szerint??! Egyáltalán nem olyan könnyű mint amilyennek tűnik, a legegyszerűbb falra párszor felmentem és már éreztem is az összes izmomat, főleg a karomban, ujjaimban. A ferde falon pedig még megkapaszkodni sem tudtam, potyogtam mint az érett szilva a fáról - még jó, hogy vastag matracokkal van kibélelve a padló :-)
Mondanom sem kell, a lányok nagyon élvezték, engem meglepett, hogy milyen könnyen másztak fel-le, bár másnap őket is elővette az izomláz.
Az Universeum mellett van a Liseberg vidámpark, de az eső és szél kombinációja elvette a kedvünket, ide inkább nyáron térünk vissza.

Hazafelé ismét Oslóból repültük, de nem busszal, hanem Esztiékkel kocsival mentünk vissza, így egyrészt még egy napot együtt tölthettünk, másrészt meg tudtunk állni itt-ott szétnézni. Az időjárással is szerencsénk volt, végre nem esett, csodás volt az őszi táj. 

Első megállónk egy jávorszarvaspark volt (Moose of Anneröd, 1 óra Göteborgtól északra) . A lányok azóta is emlegetik, vissza akarnak menni :-), még a szarvasszőrt is megőrizték. Nagy állatbarátok mind a ketten, ennél jobb programot keresve se lehetett volna találni. Egy nagy parkban vannak a jávorszarvasok bekerítve, de a belépőjegy mellé egy kosár almát is kapnak a látogatók - és ezt a szarvasok is tudják: ahogy sétáltunk az erdei utakon megjelentek a kerítés mellett, meg lehetett őket simogatni, nagyon barátságosak voltak. Egy hím van, a többiek nőstények: sajnos amikor több hím volt akkor megtámadták egymást - a halálig tartó küzdelem következménye a nagy szarvasagancs az étterem falán :-(

A belépőt az étteremnél vehetjük meg, néztünk egy rövid filmet a jávorszarvasokról, kaptunk térképet és több útvonal között választhattunk. A térképen fel voltak tüntetve azok a helyek ahol a legnagyobb valószínűséggel találkozhatunk szarvasokkal. nagyon barátságosak, és imádják az almát

A környezet is nagyon szép, akinek több ideje van, komplett egész napos túrák is szervezhetők erre, sőt, akár kint is lehet aludni az erdőben a szarvasok közt. Lehet halászni, grillezni, helyben biztosítanak minden hozzávalót. 

ezek a szarvasok félősebbek voltak, nem tudtunk a közelükbe férkőzni


Az a trófea a falon az általunk látott hím ellenfele volt. Sajnos ő maradt alul a küzdelemben

Ezt követően egy kisebb erdei túrát tettünk a Vitlycke Múzeum környékén (Tanumshede település közelében, a norvég határtól nem messze. Kb 130 km Göteborgtól északra) és megnéztük a bronz kori kőbe vésett képeket: a nagy, lapos kövek, melyek valamikor a tenger partján feküdtek ma már szárazföldi területek. Nagyon fontos történelem előtti időkből származó emlék, UNESCO Világörökségi helyszín. A bronz korban ezekbe a nagy lapos kövekbe véstek jeleket, örökítették meg a történeteiket , fegyvereiket, csatáikat, vadászataikat az akkori emberek. Valószínűleg vallási, rituális szerepük is volt. A múzeumba ingyenes a belépés, bemutatják, hogy élhetett a bronzkori ember a környéken. Nekünk sajna erre a részre nem jutott időnk, inkább az erdőben, a kövek közt tettünk egy nagy sétát. Emlékezetes volt!bronzkori vésések a kőben. A mintákat a régészek pirosra festették, hogy jobban láthatóak legyenek:
hajókat, állatokat, harci eszközöket, embereket ábrázoltak

nem lehet könnyű megőrizni az itteni időjárási körülmények között

a természet is szépha követjük a kijelölt utat több hasonló vésett kőre bukkanhatunkEzzel búcsút vettünk Svédországtól.

Osloban ezúttal a reptéri szállodában aludtunk mert másnap korán reggel indultunk vissza, így itt ér véget ez a történet. 

1 megjegyzés:

  1. Nagyon jó programok és engem a kőrajzok érdekeltek volna a legjobban.

    VálaszTörlés