2020. június 3., szerda

Vírushelyzet


Nem akarom elkiabálni de lassan itt is lecseng a járvány, szerencsére napról napra kevesebb a beteg és a megyénkben már több napja nem volt új fertőzött. Eddig összesen kicsit több mint 25 ezer igazolt eset volt az országban, ehhez több mint 350.000 tesztet végeztek. Tegnapi statisztika szerint 1658-an haltak meg. Figyelembe véve, hogy az ország lakossága feleannyi mint Magyarországé, itt bizony arányaiban is sokkal több fertőzött volt, bár az is igaz, hogy sokkal többet is teszteltek. Nálunk még a halottakat is leteszteljük ha gyanús, hogy koronavírusos volt. 

Így néztem ki a védőfelszerelésben..., illetve ilyen kis csomagokat kaptunk, benne hosszú szárú kesztyű, szemüveg, maszk (sima sebészi, semmi FFP flanc), kézfertőtlenítő és fertőtlenítő kendő a felületek fertőtlenítésére)
Szerencsére nem sok beteggel kerültünk közvetlen kapcsolatba, velük is inkább csak a járvány elején. Később olyan vizsgálócentrumokat állítottak fel, ahol fogadták a koronavírus gyanús betegeket, ide háziorvosi beutalóval lehetett menni a hét hét napján és még aznap megnéztek mindenkit akit oda irányítottunk. Így aztán a lázas, köhögő beteg ha betelefonált, nem jött hozzánk a rendelésre, hanem egyenesen a "hub"-ba kértünk neki időpontot.  Itt teljes védőfelszerelésben, "búvárruhába" öltözött háziorvosok dolgoztak, önkéntes alapon, a szokásos ügyeleti óradíj duplájáért. Szerencsére lassan már ezeket is be lehet zárni, bár még itt lebeg az őszi második hullám veszélye...

Az élet viszont nagyon lassan áll vissza a régi kerékvágásba. 5 fázisú nyitást terveznek, pillanatnyilag az első fázis végén tartunk, júni 8-án kezdődik a második fázis. A kormány folyamatosan egyeztet a járványügyi szakértőkkel és ennek megfelelően azért ezek a fázisok még változhatnak, de most ott tartunk, hogy kinyithattak bizonyos üzletek (kertészet, barkácsbolt, számítástechnikai üzletek, autó/motorboltok), max 4, nem egy háztartásban élő ember találkozhat szabadtéren, 2 m távolságtartással, és max 5 km-re távolodhatunk el az otthonunktól (kivéve bolt, gyógyszertár és orvosi rendelő) 

A második fázisban már 20 km-re emelik a kirándulható távolságot, így végre vissza tudunk térni a nemzeti parkba ahová futni, sétálni szoktunk menni esténként. Max 4 ember már egymás lakásába is tehet látogatást, de a 2m távolságot ott is be kell tartani. Idősek, veszélyeztetett betegcsoportba tartozók is elkezdhetnek látogatókat fogadni, de ők kizárólag maszkban, kesztyűben és két méter távolságtartással léphetnek be a házba. Azok a munkahelyek nyithatnak újra ahol a 2 m távolságtartás megoldható a dolgozók között. 
A bölcsődék, gyerekmegőrzők nyitása a harmadik fázisban, júni 29-én kezdődik, itt még egyeztetések folynak, mert elvileg csak a nélkülözhetetlen munkaerő viheti a gyerekét közösségbe. A tervek szerint kis csoportokat fognak kialakítani, nem keveredhet az összes gyerek. Az iskolák majd szeptemberben nyitnak újra, de erről még semmi pontosat nem tudunk, felmerült az is, hogy csak az órák egy része lesz az iskolában és fél napra megmarad az online tanítás, így nem lesz annyi gyerek egyszerre az épületben és jobban szét lehet szórni a csoportokat. 
Az éttermek, kávézók is csak júni végétől fogadhatnak vendégeket. 

A maszkviselés nem kötelező, csak ajánlott. Utcán gyakorlatilag senkin sincs maszk, boltban is csak elvétve látok maszkos/kesztyűs vásárlókat. (Mondjuk lehet, hogy a vírus által jobban sújtott városokban jobban tartanak az emberek a fertőzéstől és többen viselnek maszkot)  Viszont tény, hogy még a nagyobb szupermarketek is viszonylag üresek, és a pénztáraknál felfestett jeleknek megfelelően szépen mindenki 2 m-re áll a másiktól. A bejáratnál kézfertőtlenítő van kitéve mindenhol, ezt úgy látom használják is. 

A kórházak fokozatosan nyitnak, természetesen elsőként a daganatos betegek ellátása/kivizsgálása áll vissza. Zsolti már harmadik hónapja nem csinál semmit és még nem is igazán látjuk az alagút végét, hiszen ő alapvetően nem a daganatos betegekre specializálódott. Nálam meg "business as usual"...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése