2012. szeptember 29., szombat

Luxemburg


Luxemburg egy igazi kis gyöngyszem, amolyan "kedvencem" városka. Számomra sokkal vonzóbb egy kisebb "ékszerdoboz" mint a klasszikus nagyvárosok (Párizs, Róma, Barcelona...) És Luxemburg 100%-ig ilyen. Az épületek, mintha a 19. századba csöppentünk volna, az utcák tiszták, alig van forgalom és minden zöld (ez leginkább azóta kiemelt jelentőségű mióta ide költöztünk a "sivatagba")

Úgy jöttünk Luxemburgba, hogy jóformán semmit nem tudtunk a városról. Máskor hosszasan tervezgetek, olvasok indulás előtt, de valahogy az idei körútra alig volt időnk. Épp csak lefoglaltunk pár szálláshelyet (nem mindet, lévén gyerek nélkül vagyunk, így néha ott aludtunk ahol épp elfáradtunk), belőttük, hogy melyik nap nagyjából mennyit menjünk és mik a nagyobb állomások és útnak indultunk.

Luxemburgba mindenképpen szerettünk volna eljutni, így ez fix pont volt és nem is bántuk meg. Két és  fél napot töltöttünk itt és keresztül-kasul kószáltuk a várost.


Az Adolphe-híd az Alzette-völgy felett

by night

Place d'Armes

Belváros, a háttérben a Nagyhercegi Palota

A Nagyhercegi Palota egyik kapuja

Tér a Nagyhercegi Palota előtt

városnéző kisvonat

Sparkasse bank épülete



Írd amit gondolsz - avagy szólásszabadság van

„A szabadság mindig a másképp gondolkodók szabadsága” 

A luxemburgiak mottója: Azok akarunk maradni akik vagyunk

Az óvárosi negyed és az erődrendszer az UNESCO világörökség része

Bock - a sziklaerőd maradványai és a kazamaták

Kilátás a városra

A modern negyed

kazamaták


Nyár az Alzette völgyben 





A folyó többször is megáradt - emléktáblák jelzik az egykori vízszinteket (ott fent, a fickó feje felett)


tájkép 


Minden nap ilyesmit reggeliztünk, isteni finom!
Ja, és a szomszéd asztalnál ismerős jelenet zajlott egy fiatal párnál: a srác nyúlt a kajáért, a csaj pedig  rácsapott a kezére: előbb fényképezek! :-)

3 megjegyzés:

  1. Most, hogy potoltam az elmult bejegyzeseidet Pragarol, Luxemburgrol es Heidelbergrol kicsit olyan volt, mintha a 12-14 evvel ezelotti egy-egy kirandulasainkat neztem volna vissza kepekben :)) Luxemburg volt nekem is szerintem elso olyan 'wow' elmenye 18-19 eves koromban, ahol a varos szepsege, tisztasaga, az emberek eleganciaja, soknyelvusege teljesen levett a labamrol :-) A masik ilyen ekszerdoboz szamomra Monaco, ahol meg ehhez jott hozza a gyonyoru zold mediterran vegetacio, a Foldkozi tenger szepsege es a csodas klima :)
    Gyonyoruen korbejartatok valoban fel Europat :))

    VálaszTörlés
  2. Hú, ez valami fincsi pite vagy lepény? Nyamm. :)

    VálaszTörlés
  3. The Severe Weather Tornadoes Channel's Professional Severe Weather Tornadoes Station model WS-1611, which retails for $149. Not all parts of the world's cold regions,
    it may come as a surprise. I don't like talking much during the cold months.

    Review my website storm chasers

    VálaszTörlés