2013. szeptember 23., hétfő

Dolmenek a Pireneusban


A kőkori emberek érdekes építményeket alkottak őrült nagy sziklákból, amit a mai napig nem tudnak megmagyarázni, hogy hogy a fenébe hozták össze. 
Talán a legismertebb az angliai Stonehenge, de érdekes, hogy nem csak Európában, hanem például keleten is voltak hagyományai ezekből a brutálisan nagy kövekből összehozott építményeknek. Hogy pontosan milyen célt szolgáltak nem tudjuk, feltehetőleg valamilyen vallási szertartásokhoz használták őket. 

Az egy, magányosan álló kőoszlop neve a menhir, a több, általában 3 kőből (2 függőleges és keresztben egy vízszintes) álló asztalszerű képződmények a dolmenek és a sok kőtömbből álló, többnyire kör alakú építményegyüttesek a cromlechek. 

Itt Mas d'Azil környékén bronzkorból származó dolmeneket találhatunk. Igazság szerint nem terveztük hogy felkeressük őket, csak mivel volt még időnk sötétedésig és épp az egyik kezembe akadt prospektusban írtak róluk, gondoltuk sétálunk egyet és hátha. Háromból kettőt sikerült megtalálni :-)

Dolmen Cap del Pouech, csak így eldugva az erdőben

tulajdonképpen eső ellen jól jöhet :-)

Azért néha van hogy pár percre egész jól kijönnek egymással...

Dolmen de Brillaud, pár km-rel arrébb
P.S: A kitáblázott parkolótól egy földúton balra indulva pár perc alatt elérhető a Cap del Pouech , visszatérve jobbra viszont elég sokat kell gyalogolni és nem könnyű megtalálni a másikat a táblák ellenére sem. A harmadikat pedig hiába kerestük, bár lehet, hogy csak mi voltunk bénák, a tábla ugyan jelezte, de ...Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése