2013. szeptember 23., hétfő

Ősemberpark dél-FranciaországbanParc de la préhistorie egy 13 hektáros park a Pireneusok szívében, nem csak gyerekeknek. 
Mint írtam, nem akartuk nagyon kulturálisra szervezni a nyaralást, elvégre gyerekkel voltunk, ők pedig azért lelkesedés ide vagy oda, még mindig becserélnek bármilyen múzeumot vagy templomot egy kis természetért vagy vidámparkért. 
Így aztán az utunk Tarascon-sur-Ariége - be vezetett, ahol egy ősemberparkban találtuk magunkat. Nem véletlenül, a környék híres régészeti lelőhely , rengeteg őskori, sőt, még régebbi leletre bukkantak errefelé.


Belépéskor kaptunk egy térképet a különböző foglakozások helyének, időpontjának megjelölésével. Ugyanis bizonyos helyeken megadott időpontokban vezetett játékok vannak. Mivel pont indult egy régészkedős, gyorsan oda siettünk. Szerencsére a lány aki tartotta tök jól beszélt spanyolul. Egyébként általános tapasztalat, a régióban a spanyollal sokkal jobban lehet boldogulni mint az angollal. Egy 45-50 perces játék volt, először beszélt arról, hogy mi is az az őskor, ki volt az ősember, hogyan dolgoznak a régészek, miről mesélnek nekik a csontok, a kövek... Érdekes volt, még nekünk , felnőtteknek is, bár alapvetően a gyerekekhez szólt. 

Miközben mesélt arra gondoltam: milyen jó is, hogy a gyerekeink simán meghallgatják akár angolul, akár spanyolul szól az előadás (bár ha választhatnak mindig inkább az angolt választják, jobban megy nekik), milyen nagy szerencse hogy itt nőhetnek fel, mennyire más ez mint amikor  mi ennyi idősen jártunk angol órára és kb. ott tartottunk hogy a "Linda and the greeenies"-ből elénekeltük a dalokat és meg tudtuk mondani hogy hogy hívnak és hány évesek vagyunk. :-)

az ásatás

ezt a részt kapták a csajok

rajzot kellett készíteni az állati és egyéb eredetű leletekről
(a lányok művigyora már csak ilyen , kicsit fárasztja őket ha állandóan fotózni akarok :-) )

Aztán jött a "gyakorlati" rész, mindenki kapott egy feltárandó területet, egy régésznaplót, ceruzát , rajzolni kellett, majd megfejteni, hogy mi is történt a környéken, miről mesélnek a leletek. OK, súgtunk a csajoknak, volt valami rénszarvas lapocka, abban egy nyílvessző, aztán megtaláltuk a tűzrakóhely nyomait, szóval itt bizony vadászat aztán vacsora , tábortűz volt. 
Mikor ezzel végeztünk megnéztük a jurtákat, bejártuk a folyó menti (mesterséges) barlangokat, lehetett volna nyilazni, de az a lányokat nem érdekelte. 
Aztán ahogy egy tisztásra értünk egy kőből készült bivalycsorda közt találtuk magunkat. Egy barlangban aztán meghallgathattuk, hogyan kergette be az ősember a bivalyokat két nagy szikla közé hogy a szűk hasadékban keresztülrohanó állatokat akik szorosan egymáshoz préselődtek, könnyen el tudja találni a dárdával. 
 
Volt sövényből készült labirintus, vízesés, "kőkorszaki" játszótér, barlangrajzok készítése természetes festékekkel, egyszóval el lehetett tölteni egy délutánt. Persze nem holmi interaktív elektromos, számítógépes effektes, 5D mozis vidámparkra kell gondolni, egyszerű megoldások, természetes anyagok, de nagy szabad terült, jó levegő és viszonylagos csend. :-)A végén bementünk a múzeumba, ami kellemes meglepetés volt. Kaptunk audioguide-ot, van külön gyerek és felnőtt szöveggel, bemutatták a környék jelentősebb régészeti leleteit, másolatokat az itt található barlangok őskori barlangrajzaiból, maketteket, tök jó videofilmeket, tényleg élvezhető volt mindenkinek. Bevallom, nekem ez a rész tetszett az egészből a legjobban. :-)

Nem kihagyhatatlan hely, de ha már erre járunk és gyerekkel vagyunk és időnk is engedi, kellemes délutáni program. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése