2015. február 16., hétfő

Néhány pillantás Bécsre



Ha már Bécsben jártunk, természetesen nem hagyhattuk ki a belvárosi sétát, bár a hidegben (és néha esőben) azért közel sem bandukoltunk annyit, mint nyáron tettük volna. Na meg a gyerekek igényeit is figyelembe vettük, ami nem feltétlenül templomlátogatásra irányult. 

Mivel meglepetésünkre minden múzeum nyitva volt, így egyik nap a Museumsquartier felé vettük az irányt - természetesen a Rathausnál levő karácsonyi vásárban előbb jól megtöltöttük a gyomrunkat, éhesen semmilyen kiállítás nem érdekes :-)

A Rathaus, vagy Városháza Bécs egyik nevezetessége, neogótikus stílusban épült a XIX. század végén. 

A bécsi városháza 

éjszakai fényárban

bent a gyerekeknek különböző kézműves programok voltak
a Városháza óratornya Bécs jelképévé vált




A Városházával szemben láthatjuk a Színházat:

Hofburgteater
A Ring-en továbbsétálva elhaladtunk a Parlament épülete előtt, majd onnan a Múzeum-negyedbe. A Ring maga egy több mint 5 km-es körgyűrű ami Bécs óvárosát öleli körbe, még I. Ferenc József idején épült, a régi városfal helyén. 1865-ben adták át, épületei nagy része 1870 előtt épült, ezért az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. 

a Ring, előttünk a Parlament, a háttérben a Városháza tornya 

a bécsi Parlament épülete

meglátszik, hogy tervezője, Theophil Hansen, sok időt töltött Görögországban

Innen a Ringen tovább sétálva a Múzeum-negyedbe jutunk. A Természettudományi múzeum és a Képtár (számomra egyformának tűnő épületei) között egy újabb vásárba botlottunk. Rájöttünk, hogy kb. ahány vásár, annyi bögre - a forralt bor és puncs fogyasztása amúgy is jól esett a hidegben, így szép készletre tettünk szert. A bögrék egyébként visszaválthatók, de mi a többséget eltettük emlékbe illetve egy részét a nagyszülőknek ajándékoztuk. 
A képtár egyébként a világ 4. legnagyobb festménygyűjteménye, főként a nagy klasszikusokat láthatjuk ... -  láthattuk volna, ha a csajokat érdekelte volna. De egy két tíz évestől nem is várom ezt el, ők a Természettudományi Múzeumra szavaztak. Főként, hogy a bejáratnál ki volt plakátolva, hogy mamutokról szóló időszakos kiállítás van. Ennek nem lehetett ellenállni. :-)
Itt található a világ legnagyobb meteoritgyűjteménye, rengeteget megtudhatunk az ősállatokról , ősemberekről, vulkánkitörésről ... és még nem is volt időnk bejárni az egészet. 


A Természettudományi múzeum előtt elefántogoltak

itt is volt egy vásár




A Múzeum negyeddel szemben van a Hofburg palotakomplexum (tudjátok, hol "nyögte Mátyás bús hadát, Bécsnek büszke vára"), gyönyörű nagy parkkal. Így télen kissé kopasz, de nyáron biztos üde zöldben pompázik, rengeteg rózsával. Érdemes lenne visszajönni :-)
Nem egyszerűen egy várról, hanem egy épületegyüttesről van szó: több múzeum, kápolna, templom, a kincstár és a Spanyol Lovasiskola is itt kapott helyet. 


Hofburg




Károly főherceg lovasszobra

Az Operaház felé sétáltunk tovább, útközben láttuk Mozart szobrát , és az Opera melletti metróállomáson a Bartók Bélának állított emléktáblát. 

Ötletes a parkban a fűbe vágott a violinkulcs :-)

Mozart

érdemes a lábunk elé is nézni: Bartók Béla emléktábla a metró aluljáróban


Innen a Schönbrunnba metróztunk, de ez már egy másik történet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése