2015. március 20., péntek

Farsangi jelmez a hagyományőrzés jegyében


Idén valami egyedit akartak farsangra. Pláne, hogy ősszel nyertek a halloween-i jelmezükkel. Bár tudták, hogy nem valószínű, hogy megint ők fognak nyerni, másnak is kell lehetőséget adni ugyebár...

Most Zsolti volt a lelkesebb, illetve tőle jött az ötlet: öltözzenek a lányok busónak!

Külföldön élve, akármennyire is nem tartom magam nagy magyarnak, azért benne van az emberben, hogy némi magyar kultúrát plántáljon a gyerekekbe. Sőt, lehet, hogy az átlagos otthon élő családnál kicsit jobban is - illetve itt mi pótoljuk azt amit otthon az iskola és a környezet szinte észrevétlenül átad az ifjúságnak.

Az internet mindig nagy segítség: megmutattuk a lányoknak mi is egyáltalán az a busó, meséltünk kicsit a busójárásról, és ők annak rendje-módja szerint belelkesedtek. 
Elmentek alapanyagot venni, festettek, ragasztottak ... 

És ez lett belőle:





A saját anyjuk se ismerne rájuk :-)


A lányok izgultak, hogy mit fognak szólni a többiek (Csenge sírt is egy kicsit mikor a fiúk "leördögözték"), de aztán minden jól alakult, a barátnői megvédték és mikor én mentem délután már nyoma sem volt a kezdeti elkeseredettségnek. Nem nyertek díjat, de ettől függetlenül igazán jól sikerült jelmez volt szerintem. 

Amúgy nincs új a nap alatt: bár a magyar busójárás hungarikumnak számít, Spanyolországban (Silió, Cantabria - Észak-Spanyolország) is van hasonló: Zarramacos-nak hívják őket, január első vasárnapján nagy kolompokat magukra akasztva fülsiketítő zajt keltenek és azzal űzik el a gonosz szellemeket.
Zarramacos
fotó innen: http://www.pueblos-espana.org/cantabria/cantabria/silio/135854/

1 megjegyzés: