2015. március 7., szombat

Bécs: A schönbrunni , avagy nekünk csak a "Sisi kastély"Én is kb ennyi idős voltam mint a csajok mikor egy nyaralás alkalmával itt jártam, és a mai napig szép emlékeim vannak róla.

A lányok Bécsből az indulás előtt csak egy dolgot ismertek, mégpedig a Sisi kastélyát. Többször látták a filmet és most végre láthattuk azt a parkot, azokat a szobákat, sétálhattunk azon a lépcsőn, ahol Sisi (és Romi Schneider) is. Egyébként ha Sisit említjük, azt minden spanyol ismeri, itt is vetítették a tv-ben a sorozatot.
Mondjuk az tény, hogy a film erősen túl van romantikázva, már ami Sisi és Ferenc József házasságát illeti. A végén szó szerint azt asszony keresett szeretőket az urának, hogy hagyja már őt békén... Amúgy anorexiás volt, és rettentő háklis a hajára, az őt fésülő lányok a szoknyájuk alá rejtették a kihullott hajszálakat, csak hogy ne vegye észre és ne szidja le őket. De csak a szépre emlékezünk :-)

A Schönbrunn-i kastély - sikerült szemerkéő esőben érkeznünk, de ez nem tartott vissza minket


Mivel pont karácsony másnapján jártunk ott, azt hittük szinte senki nem lesz rajtunk kívül. Azt ugyan a szállodában kapott prospektusból tudtuk, hogy ezen a napon is nyitva tartottak, de azt álmunkban sem gondoltuk volna, hogy majdnem 3 órát kell a jegyvásárlástól számítva várakoznunk! A jegyeket amúgy gyorsan meg lehet venni, több pénztár és bankkártyás automata is üzemel. Viszont konkrét csoportok és indulási idők vannak. Lehet a kisebb és a nagyobb sétát választani, mi már ha itt jártunk akkor a teljes körre szavaztunk, ami ha jól emlékszem kb. 40 termet jelent. Audioguide-ot kaptunk ami nagyon sok érdekes infot elmondott, szokás szerint a csajok legnagyobb  örömére.

karácsonyi vásár a kastély előtt

Sajnos a sövénylabirintus ebben az időszakban zárva volt, és persze télen a kert sem annyira látványos mint tavasszal a virágokkal, de azért így sem panaszkodhattunk. Először rengetegnek tűnt a majdnem két óra amit még a szuvenyírbolt és karácsonyi vásár tüzetes végigbogarászása (valamint a forró leves/mákos nudli/forralt bor/puncs elfogyasztása)  után el kellett töltenünk a belépésig, de aztán úgy elment az idő, hogy visszafelé futva mentünk, hogy le ne maradjunk az időpontunkról. :-)


a Neptun szökőkút - most nem szökött, csak állt benne a víz


A kastély a parkkal és az állatkerttel az UNESCO Világörökségi listáján is szerepel. Egyébként ez a világ legrégebbi állatkertje, 1752-ben alapították. Most erre nem szántunk időt, bár a kertet jó lenne egyszer tavasszal virágzó pompájában is látni, akkor talán a labirintusba is be tudunk majd jutni. 

Egészen a Gloriette-ig felsétáltunk, majd innen futásban vissza a kastélyba. Épp időben :-)

a park a szökőkúttal és a dombon a Gloriettefentről visszatekintve
(kicsit ferde lett, de itt döbbentünk rá, hogy futni kell visszafelé. úgyhogy ezt épp hogy csak elkattintottam)


Bent csodálatos termeken mentünk keresztül, este lett mire végeztünk. Akkor még indulás előtt felmelegedtünk az utolsó adag punccsal, megvacsoráztunk a vásári finomságokból és visszametróztunk a szállodába. Furcsa volt, hogy minden olyan korán bezárt, hamar sötétedett, de azért jól esett visszamenni a száraz meleg szobácskánkba. Ott természetesen újra megnéztük a Sissit, most már a lányok is olyan szemmel, hogy "itt is jártunk". 

Ennyi fért a pár napos bécsi karácsonyba, innen a Balatonra vettük az irányt, hogy ott összehozzuk kicsit a családot és közösen is karácsonyozzunk egyet. 

1 megjegyzés: