2015. június 10., szerda

Egy pillantás Antwerpenre


Brüsszelből Antwerpen felé vettük az irányt. Belgium nem egy nagy ország, így még belefért egy gyors városnézés. Igaz, már annyira megszoktam a mediterrán életstílust, hogy mindig meglepődöm hogy minden milyen korán bezár, valahogy délután 5-6 óra felé megáll az élet. Nálunk meg csak akkor kezdődik :-)
Szóval megérkeztünk Antwerpenbe, sétáltunk egyet a városban, sajnos túl sok időnk nem volt, estére Gentbe kellett érnünk a szállásra. Apartmant béreltünk, és nyilván nem célszerű nagyon későn zavarni a tulajt a kulcsokért, ez nem szálloda 24 órás recepcióval. 

Antwerpen már sokkal jobban tetszett így első pillantásra is mint Brüsszel. Kisebb, hangulatosabb, nem olyan zsúfolt és mintha az emberek is szimpatikusabbak lettek volna. :-)

imádom ezeket a házakat

 A katedrális érdekessége, hogy csak 1,5 tornya van. Nem volt pénz befejezni...

a katedrális

a katedrálist építő munkások


Rubens


A főtéren található a városháza és a régi céhes épületek, valamint a város "hősének" szobra. 

A legenda szerint egy óriás (Antigoon) fenyegette a várost , de egy helyi fickó, Brabo legyőzte őt, levágta a kezét és a tengerbe dobta. Mondjuk elég bénán áll a fickó, a folyó nem is arra van - legalább állították volna irányba...
A legenda szerint a holland "hand werpen" azaz kéz-dobás a város nevének eredete, bár a modern nyelvészek illúzióromboló módon ezt cáfolják és fantáziátlanul azt állítják, hogy a város neve " a kikötőnél"-t jelenti. 

főtér, városháza

a kéz eldobásának pillanata

egy másik változat, kicsit idősebb hőssel :-)

a kikötő a Schelde folyó partján


"Het Steen" - "A Kő" nevű erőd a folyóparton


Lange Wapper a legenda szerint egy örökbefogadott kisfiú volt, aki sokat segített a rászorulóknak. Egy napon egy idős hölgy "jótett helyébe jót várj" alapon megajándékozta őt az átváltozás képességével: olyan nagy lehetett, hogy egy lépéssel egyik városból a másikba juthatott. Ez annyira tetszett a srácnak, hogy mindig óriás maradt, innen kapta a becenevét. 

Lange Wapper szobra az erőd előtt


Ennyire futotta Antwerpenben, aranyos kis város, megérte eljönni.

Ja, a sör itt is alapvető élelmiszer:-)


nos, részünkről mindent megtettünk a Föld vízkészletének megmentéséért :-)

1 megjegyzés: