2019. március 28., csütörtök

Írország, egészségügy: tényleg zöldebb az ír szomszéd fűje?

Egy kis betekintés az ír egészségügybe, első rész:

Magyarországon mindig azt lehet hallani, hogy bezzeg nyugaton. Nos, kíváncsi vagyok, hogy a posztok elolvasása után hányan cserélnék le az otthonit az ittenire...? 
Előre bocsájtom, hosszú lesz és fájni fog... Igyekszem érthetően elmagyarázni, de eléggé különbözik az otthonitól, úgyhogy tessék nagyon figyelni, mert csak egyszer írom le :-) Mivel nagyon hosszúra nyúlt két részletbe szedtem szét.

Az ír egészségügy alapjaiban véve két pillérre támaszkodik: van az állami és a privát egészségügy, ez a kettő azonban részben összemosódik.
A teljesen magán ellátásokról nem írok, az mindenütt a világon ugyanaz: az ember bemegy a magánkórházba és kiéneklik belőle az utolsó petákját is, de legalább minden csilli-villi, mindenki mosolyog és a lehetetlent is azonnal teljesítik. 

A következő bejegyzések az ír állami egészségügyi rendszerről szólnak (a teljesség igénye nélkül): 

Az állami eü. ellátásra tulajdonképpen minden tartósan itt élő jogosult, kb. hasonlóan a magyar rendszerhez (vagy járulékot fizet, vagy gyerek, vagy nyugdíjas, vagy regisztrált munkanélküli...) azonban a jogosultság nem jelent ingyenességet!

Alapvetően két betegtípus van:

1. akinek van valamilyen kártyája "card holder": medical card-os ("közgyógy") vagy GP visit card-os
2. egyéb public patient, azaz minden Írországban élő ember aki nem jogosult az előző kártyákra
       -   itt azért van két altípus: 
                       a) akinek van ezen kívül külön, saját maga által fizetett privát egészségügyi biztosítása  (ezeket hívjuk privát betegnek)
                         b) és akinek nincs


Vegyük sorra, melyik mit jelent:

Medical card holder ("Közgyógyellátott") és GP visit card holder ("Háziorvosi kártyás")

Szociális alapon lehet ún. Medical card-ot igényelni (ez az otthoni közgyógy igazolványhoz hasonlítható), kb a lakosság 1/3-a jogosult rá a jövedelme alapján (illetve kevesen egyéb okból pl. thalidomide-miatt fejlődési rendellenességgel születettek, rákos gyerekek, stb.). Az igényt mindenkinél egyénileg bírálják el a jövedelem, az eltartottak száma és az egyéb rendszeres kiadások (pl. albérleti díj, stb.) alapján, részletes info a hse oldalán.  Ezzel ingyenesen vehetik igénybe a háziorvosi ellátást, a kórházi ellátást, az alapvető szemészeti, fogászati és hallásvizsgálatokat. A gyógyszereket ingyen vagy "receptdíjért" kapják, illetve mentesülnek az iskolabusz díja és a középiskolai vizsgák díjfizetése alól is. Bizonyos költségeket, pl. vérvétel, receptdíj nekik is állniuk kell. 

Akinek az egy főre eső kiszámított jövedelmi értéke kicsivel meghaladja a medical card jogosultsági határértéket, az igényelhet GP visit card-ot. Ez ingyenes háziorvosi ellátásra jogosít, azonban a gyógyszerekért, kórházi bentfekvésért már fizetni kell. 6 év alattiak és 70 év felettiek számára alanyi jogon jár, tartósan beteg hozzátartozóikat ápolók igényelhetik, illetve a terhes nők számára a terhességgel kapcsolatos ellátás és a 6 hetes kontroll ingyenes. 

Public patients (minden tartósan Írországban élő ember)

Akinek egyik kártyája sincs, az egyrészt szerencsés, mert elég jól keres ahhoz, hogy ne legyen rászorulva, legalábbis ne tekintsék rászorulónak (a lakosság nagyobbik fele ebbe a csoportba tartozik), másrészt fizet mint a katonatiszt, mert itt bizony igen mélyen a zsebbe kell nyúlni ha az ember megbetegszik. Ez az ún. co-payment ("vizidíj"), azaz a befizetett tb ellenében (a társadalombiztosítási járulék itt USC) bizonyos ellátások ingyen járnak, másokért fizetni kell.

Privát beteg: 

Az állami egészségbiztosítón kívül itt több magánbiztosító is verseng a betegekért. Ezek úgy működnek kb. mint a Casco a kocsira: az ember eldönti, hogy mire kér biztosítást, mennyi önrészt vállal, és ennek megfelelően kikalkulálják az éves díjat. A választott csomagnak megfelelően a biztosítótól vissza lehet igényelni a költségek egy részét. Ezt mindenki maga döntse el, hogy neki megéri-e vagy sem..., erről még írok majd a későbbiekben.

Tehát a privát betegnek vagy van magánbiztosítása (a tb-t attól még ugyanúgy fizetni kell, ez plusz), vagy akár zsebbe nyúlva ki is fizetheti az adott ellátás költségét. Mondjuk ha van egy sérvem és meg szeretném operáltatni, akkor választhatok, hogy mint rendes járulékfizető feliratkozom a tb várólistájára, vagy használom a privát biztosításomat (esetleg a zsebembe nyúlok és kikapom a bukszából a rávalót) és a privát várólistára iratkozom fel. Természetesen a privát listák rövidebbek.

Ugye mindenkinek megkondult egy kis harangocska? Ez tisztára olyan, mint a magyar paraszolvencia, csak legális... erről is lesz még szó ...

Háziorvos:

A háziorvosi körzetek (nincs külön felnőtt- és gyerek háziorvos, mindenkit ugyanaz az orvos lát el) gyakorlatilag magánvállalkozások, szerződést kötnek a "tb"-vel, (HSE) oda számlázzák le a beavatkozásokat, a medical és GP visit card-os betegeknek az eü kassza fizeti a háziorvosát.

A bevételből fizetik a rendelő fenntartását, a műszereket, gyógyszereket, számítógépes hátteret, ápolónőt, adminisztrátort, takarítónőt, veszélyes hulladék kezelést, stb.) 

Akinek nincs a fent említett kártyája, az pedig fizet vizitdíjat. Nem 300 Ft-ot (1 Euro), mint anno amiért háborogtak Magyarországon, hanem orvostól és helytől függően 40-80 Eurot (a főváros mindig mindenhol drágább, de ez az adott orvos saját döntése, hogy mennyit kér. Az meg a privát beteg döntése, hogy a drágábbat vagy az olcsóbbat választja...). Annyi jó van a dologban, hogy az eü költségek (vizitdíj, kórházi díj, gyógyszerköltség, fogszabályzó, stb.) az adóalapot csökkentik, úgyhogy a számlákat meg kell tartani és adóbevalláskor a könyvelőnek átadni.

A vizitdíjat minden egyes alkalommal ki kell fizetni ha a háziorvoshoz megy az ember. Ha valami beavatkozás is történik, akkor annak külön extra díja van (házhoz hívás, anyajegylevétel, szemölcskezelés, vérvétel, fülkimosás, 24 órás vérnyomásmonitor, gyógyszerinhalálás, EKG, védőoltások, nőgyógy rákszűrés, spirálfelhelyezés, ... akármi - igen, itt ezt mindet a háziorvosok csinálják, melyik mire specializálja magát).
Az igazolások kiállításának, jogosítványnak is külön díja van, akár esetenként több száz Euróról beszélünk. A díjat a "közgyógyos" betegeknek az állam fizeti (Jó, jogsi, egyes igazolások a közgyógyosoknak is fizetősek, de túl bonyolult lenne minden részletre kitérni egy blogposztban, úgyhogy jelszó 'a teljesség igénye nélkül'...)


A privát betegek mindent fizetnek. Ismétlem, nem ugyanaz, mint Magyarországon, ez nem magánrendelés, nem kapnak semmivel többet, jobbat mint a közgyógyos, ugyanaz a háziorvos ugyanabban a rendelési időben, ugyanazokkal az eszközökkel dolgozik, vagy ugyanaz a központi ügyelet aki a "közgyógyos" beteget is ellátja. Nem élveznek prioritást, egyszerűen csak fizetniük kell. 
A kártyás betegeknek van egy háziorvosuk, bár ha valami problémájuk van, akkor kérelmezhetik a váltást, de alapvetően egy körzethez tartoznak. 
A privát beteg oda és annyiszor megy ahányszor és ahova akar. Csak győzze fizetni. 


Kórházak:

Ha valaki a kórházi sürgősségi osztályra háziorvosi beutaló nélkül érkezik, 100 Eurót fizet belépőnek (beutalóval ingyenes, illetve nyilván a háziorvosnak kifizette érte a díját, csak az olcsóbb mint 100 Euro). Mondjuk a sürgősségik itt is mindig bedugulnak, sokat kell várni, és állandó téma a hírekben, hogy hol van "katasztrófahelyzet", hány beteg van hordágyon mert nincs ágy...

A kórházban az állam (tb) által finanszírozott ellátásba tartozik minden (azaz az orvosi ellátásért, műtétért, szülésért, CT-ért, gyógyszerért nem kell fizetni), kivéve a "hotelszolgáltatást" (koszt, kvártély), ennek díja 80 Euro/nap (max. 800 Euro/év). Itt is vannak kivételek, mint pl. a szülés, egyes fertőző betegségek kezelése, stb. ezt most nem részletezem. Részletek a Hse honlapján.

A legutóbbi info-m szerint Magyarországon 1500-1600 Ft/nap az étkeztetés díja, ami kb 5 Euro...
Azaz csorgathatjuk a nyálunkat a facebook fotókon, hogy bezzeg itt milyen jó a koszt, van kézfertőtlenítő, wc-papír, pelenka, intim betét, fogkefe..., és a rendszeresen szedett gyógyszert sem otthonról hozza magával a beteg... de 80 Eurós napidíjból otthon is futná... (mondjuk úgy, hogy ha választhatnának, a legtöbb beteg inkább behozná azt a tekercs budipapírt meg rántott csirkét ebédre...  és még az ágyneműjét is boldogan mosná magára, csak ne kellene több száz Eurót leperkálni azért a pár nap bent fekvésért mert épp kivették a vakbelét vagy kezelték az asztmáját...)

Az is igaz viszont, hogy itt a rászorulóknak megfinanszírozza ugyanezt a minőséget az állam a jobban keresők befizetett tb-jéből*, míg otthon "aki szegény, az a legszegényebb". :-(* Az adó mellett a tb járulék befizetés is sávosan történik:
USC (universal social charge):

AZ USC (társadalombiztosítási) járulék az éves bruttó jövedelem után
forrás: www.citizensinformation.ie 

Ebből látható, hogy a legjobban kereső réteg fizeti a legmagasabb tb járulékot, mégis ő az, aki a legkevesebbet kapja vissza belőle. Ezt hívják szolidaritás alapú társadalombiztosításnak, így biztosítva mindenkinek az elérhető eü ellátást. Amint láthattuk ez sem teljesen igazságos,  de Magyarországon ilyen eü reformmal tuti nem nyernének választást...

--

Ennyit a betegtípusokról és a finanszírozásról - az orvosok, a kórházi ellátási rendszer, a várólisták a következő poszt témája.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése