2015. március 7., szombat

Akkor is fehér a karácsony!


Titkon reménykedtünk a fehér karácsonyban. 
Mert ha már elutazik az ember a tengerpartról akkor legyen hideg, hó és jég :-)

Na persze ha tutira akartunk volna menni akkor Esztit látogatjuk meg Svédországban (talán jövőre ;-) ), de most a bécsi karácsonyi vásár mellé a családlátogatás volt a kézenfekvő, ha már úgyis Magyarország közelében járunk. Persze az ország keleti felébe sok lett volna elbumlizni, egyszerűbb (nekünk :-) ) ha a család jön kicsit közelebb így esett a Balatonra a választás. 



A hideg és a jég bejött, a havat elég erősen kellett szugerálni, de ha szigorúan vesszük, akkor volt némi fehér csapadék a földön amit akár hónak is lehetett nevezni. És mivel örök optimisták vagyunk, így elmondtuk, hogy fehér karácsonyunk volt. :-) 

Balatonpart - ugye mondhatjuk hogy ez hó?

Ez pedig valódi pocsolya valódi jéggel!

tanulmányozták is a lányok, ilyet sem minden  nap látni :-)




persze előző este hónak nyoma sem volt, csak hideg és szééél , majd' megfagytam 
Együtt a nagyikkal 
ki hinné el hogy ikrek?


Mikor hajnalban vezettünk vissza a bécsi reptérre, hogy leadjuk a bérelt kocsit és hazautazzunk, olyan nagy pelyhekben hullott a hó, hogy alig lehetett látni. És mivel a magyar hókotrók nem sietik el a munkát, még csúszkáltunk is. 
Mondjuk látványos volt, hogy az osztrák határon átérve mintha elvágták volna a havat. Komolyan, mintha padlófűtés lenne az utakban. Hajnal 3 körül jártak a hókotrók, a határ vonalától szó szerint egy szem hó nem volt az aszfalton. Sőt, néhány faluban még a járda is le volt takarítva, amit igazán nem értek, azért annyira még az osztrákok se lehetnek precízek, hogy szakadó hóesésben felkelnek hajnal kettőkor havat lapátolni :-O 

Sajnos a lányok aludtak és nem volt szívem felkelteni őket, így erről az élményről lemaradtak.  


5 megjegyzés:

  1. Szia!

    Remélem Eszti Észak-Svédországban lakik, különben hozzá sem érdemes karácsonykor utazni. :) Itt Dél-Svédország keleti csücskében nem volt hó szinte egész télen, csak január közepén 2 nap és februárban 4 nap volt 2-3 mm (!) hó, ami hamar el is olvadt. :) Elmediterrániumosodik ez a térség is.

    Üdv, Xéni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Xéni, azt hiszem emlékszem rád, ha te voltál az akivel leveleztünk régebben, ezek szerint sikerült kijutni Svédországba. :-)
      Ez borzasztóan hangzik, hogy már ott északon sincs hó :-(

      Eszti Göteborg közelében lakik, nem tudom mennyi hó volt arrafelé idén...
      Lehet, hogy jövőre megnézzük ? ;-)

      Törlés
  2. Igen, én vagyok. :-) Igen, Dél-Kelet Svédország lett végül belőle. S nagyon élvezzük az itteni időjárást. Napos (legnaposabb város s a napsütéses órák száma egyezik Bp-tel, némely évben több is), meleg (télen idén sem volt -6 fok alatt napközben, s nyáron 1 hónapig 28-30 fok volt naponta), igaz szeles, hisz tengerpart. Én nem bánom, hogy szinte hómentes.
    Göteborgban talán picivel több hó lehetett, azért az északabbra és nyugatabbra van. Ha arra jártok, s találkoznátok velünk is, írjál nekem (e-mail címem még tudod?), hogy mikor mentek oda. Ha időnkbe belefér, lehet elnézünk arra. Csak 400 km innen. :-)

    VálaszTörlés
  3. 2 eve tavasszal voltunk naluk, szerintem ha legkozelebb megyunk egy atfogobb sved korut lesz belole. Lehet, hogy feletek is jarunk, majd irok, koszi! :-)
    Ez az idojaras amit mondasz nem sokban kulonbozik az otthonitol, bar azert en fazos vagyok es meg itt is nagyon varom mar az igazi meleget :-)))
    erezzetek jol magatokat odakint, sok sikert!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is azt tűnt fel, hogy eléggé pesties az időjárás. Sőt, tavaly nyáron felénk jobb volt. :) Gyertek felénk is, szép kis hely, a legnaposabb város Svédországban (bár a vendégeink eddig elég sok felhőt fogtak ki, persze. :-) . Én is elég fázós vagyok, de meglepetésemre alig fázok itt. Persze nyáron jó nyaralni valahol még melegebbe (meg telelhetnénk is ha akarnánk), ahol a tengervíz is elég meleg lesz, bár tavaly a sekély részeken 22 fokig felmelegedett itt is, de ez nekem hideg. Nektek is sok sikert. Várom jelentkezésedet, ha erre jártok! Jah, ha erre jöttök Ölandot ne hagyjátok ki.

      Törlés