2015. november 14., szombat

Kirándulás a Fanad Head világítótoronyhoz



Írország nyugati partjait körbeveszik a világítótornyok, hiszen az atlanti óceánról érkező hajók itt érnek partot, és bizony sok tragédia színhelye volt korábban. Minden toronynak megvan a maga története, Great Lighthouses of Ireland néven fut egy project ami ezeknek a világítótornyoknak a felújításával, megóvásával foglalkozik. 12 világítótorony került be a programba, a cél a turizmus növelése. 



Mi most az északon található Fanad Head-hez tartottunk. George Halpin tervezte és 1817. március 12-én gyulladt ki először. Sajnos egy tragédiának köszönheti létrejöttét, 1812-ben a Saldanha hajó teljes legénységével együtt a tengerbe veszett a partoknál. (Na jó, a papagáj túlélte - ezt onnan tudják, hogy volt egy ezüst nyaklánca a hajó nevével gravírozva)




Száz évvel a megnyitás után aztán a mégis történt még egy tragédia: az SS Laurentic 1917-ben süllyedt el 3211 aranyrúddal a fedélzetén (ami mai értékén kb. 4110 millió eurót érne), melyből 22 még mindig a tenger fenekén hever. ;-)
Akinek kincskereső hajlama van némi búvártudással megtűzdelve és nem riasztja vissza a nyáron is alig 12 fokos tengervíz az nyugodtan a mélybe vetheti magát, hátha rátalál valamelyik darabra ;-)

A tájba már útközben beleszerettünk, zöld mezők, hegyek, homokos tengerpart...



azért az ég nem ritkán fordult haragosra, természetesen néha kicsit esett is...

A közelben pónik legeltek


Fanad Head Lighthouse



innen továbbmentünk a tengerparton és megálltunk itt-ott ahol megtetszett a táj
(azaz kb minden bokornál... :-) )  

fehér ház, szürke tető, piros nyílászárók : több ilyet is láttunk, és nagyon tetszett!

tipikus ír vidéki tájkép

ezen a parton egész sokáig időztünk, ücsörögtünk a sziklákon, még fókát is láttunk a vízben!








1 megjegyzés:

  1. Szép képek és izlandias a hangulat. Még Írországban nem jártam, de ideje lesz annak is. üdv

    VálaszTörlés