2017. május 1., hétfő

Sevilla: Santa María Katedrális



"Építsünk székesegyházat, olyan nagyot, hogy mindenki, aki látja, őrültnek fog tartani bennünket!"

Ezzel a felkiáltással vágtak bele a sevillaiak 1402-ben a katedrális építésébe, és alig 100 év alatt olyan csodát rittyentettek ide, hogy ma is a világ egyik legnagyobb gótikus temploma (a pontos sorrendet illetően eltérő listákra bukkantam, mindenesetre állítólag dobogós)




Eredetileg egy mór mecset helyére építették, amiből egyedül a Giralda maradt fenn, ami a mostani templom harangtornyaként funkcionál. Sajnos a családom leszavazta a megmászását, pedig nem olyan vészes, lépcsők helyett állítólag csak egy rámpán kell felmenni, mert anno lóháton is felmásztak ám ide. 



Belépve, mint úgy általában ezekben az óriási templomokban, mindig rám tör egy furcsa érzés: egy hangya vagyok ezek közt az égig érő oszlopok közt, miközben ezek itt állva végignézték a történelem nagy pillanatait. Kövezetét, ahol most én lépkedek, ma már történelminek számító alakok taposták... -hiába rengetegszer jártam már hasonló falak közt, mindig rám törnek ezek a gondolatok...











A Retablo Mayor, a főkápolna oltárképe a világon egyedülálló. Több mint száz évig készítették, 44 reliefjének több mint ezer faragott és arannyal bevont alakja ábrázolja Jézus életét.










A katedrális egyik híres emléke Kolumbusz Kristóf sírja (bár egyesek szerint nem is maga Kolumbusz fekszik benne...)




A nagy felfedező maga nem nyilatkozott, hogy hol szeretne nyugodni, az írásos emlékek közt pedig azt találták, hogy öccse, Diego 1509-ben még a Sevillai templomot, később, 1523-ben  a Dominikai köztársaságot (akkor még La Española sziget néven volt ismert) nevezte meg. 
Kolumbusz Spanyolországban, Valladolidban halt meg, majd hamvait Santo Domingoba szállították. 
Amikor Dominika kivívta függetlenségét a koporsókat vissza akarták szállítani spanyol földre (1795-ben Kubába szállították, majd később onnan Sevillába), azonban útközben az egyik furcsa mód eltűnt ...(én képes vagyok bármit elhagyni, na de egy koporsó azért elég nagy és feltűnő darab, nem??)

Aztán mikor a dominikai székesegyházat felújították, előkerült egy koporsó don Cristóbal Colón felirattal - de itt már mindenki összezavarodott: akkor most melyik is a híres felfedezőé?? A dominikaiak állítják, hogy anno tévedés történt, és fia koporsóját szállították spanyol földre. Ha minden igaz a mai napig nem azonosították be - leginkább azért, mert így mindkét országban el lehet adni a turistáknak, hogy itt van Kolumbusz sírja :-)) A spanyolok 2003-ban kinyitották a sevillai szarkofágot (ahol mindössze kb 200 g-nyi maradványt találtak!) és  2006-ban közöltek egy cikket melyben DNS vizsgálatokra alapozva bizonyították be hogy itt az igazi, de ez a mitokondriális DNS-re alapul, mely ugyan azt igazolja, hogy ugyanattól az anyától származnak Diego-val, de ki tudja, hogy valóban Kristóf-e az? Azt se tudják biztosan hogy hol született, nemhogy hány testvére volt...) Azért biztos ami biztos, a dominikaiak nem egyeztek bele az ottani csontok vizsgálatába...

A Sevillai katedrálisban Kolumbusz koporsóját a négy nagy királyságot jelképező alak, Navarra, Aragón, Castilla és León tartja. 


A 4 királyság: Navarra, Aragón, Castilla és León



Természetesen ezt a katedrálist is védőszárnyai alá vette az UNESCO. :-)

1 megjegyzés:

  1. Mennyi szépség van arra!
    De a tavalyi portugál kulturális körutazásunkból indulok ki, hogy nem vesz be ennyit az agyam. Már fogalmam sincs, miket néztünk meg, hát még hol és hogy hívták. Ezért gondolkozom nagyon, hogy nem biztos, hogy akarok még egy ilyen nagyon tömény utat.

    VálaszTörlés